Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο Μάκης Γκαγκάτσης στο ραδιόφωνο Libero, όπου αναφέρθηκε στην απόφασή του να αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ, αλλά και για πολλά άλλα κι ενδιαφέροντα θέματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο: Καταρχήν, ο πατέρας μου ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία, από το 1984 ήταν στη διοίκηση της ΕΠΣΜ. Το 1991 ανέλαβε δικηγόρος στον ΠΑΟΚ κι έτσι με μύησε κι εμένα. Το 1997 ασχολήθηκε με την ΕΠΟ, είχε μετακομίσει όμως στην Αθήνα. Σε εκείνο το σημείο ακριβώς, όταν εξελέγη ΓΓ στην ΕΠΟ, δεν είχα κατανοήσει ακριβώς τον ρόλο στην ΕΠΟ και τι επρόκειτο να κάνει σ’ αυτό.
Αν τον επηρέασε η πορεία του πατέρα του: Επειδή έκανα πάρα πολλά ταξίδια μαζί του από τότε που πήγε στην ΕΠΟ, έβλεπα καταστάσεις, αξιολογούσα. Αυτό το μικρόβιο ερχόταν ασυναίσθητα.
Για τα πρώτα χρόνια του στον ΠΑΟΚ: Το 2008, μετά από πρόταση του Ζαγοράκη. Με διοίκηση πρωτοδικείου. Είχα ένα ακόμα έτος στη νομική Κομοτηνής.
>Για την πίεση που ένιωσε τότε: Το ποδόσφαιρο, είναι μία χαρά και δέκα λύπες. Ο Ζαγοράκης έκανε τα πάντα για να κρατήσει την ομάδα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, πριν έρθει ο Σαββίδης. Τότε όλοι ήταν πολύ δυνατοί. Υπήρχε σίγουρα πίεση, αλλά μέσα απ’ αυτή έμαθα πολλά. Το στομάχι μου έγινε πιο σκληρό και φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα.
Για τη γνωριμία του με τον Σαββίδη: Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνώρισα όχι την ημέρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2012. Εν συνεχεία, τον Αύγουστο σε ένα ξενοδοχείο, πρέπει να ήταν αρχές Σεπτεμβρίου. Μιλήσαμε για αρκετή ώρα για θέματα του ΠΑΟΚ. Με κάλεσε ο δικηγόρος του και κάναμε μία τετράωρη συζήτηση.
Για την πρώτη σκέψη που έκανε: Είπα ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που θα απογειώσει τον ΠΑΟΚ, γιατί είδα στα μάτια του τέτοιο σθένος, δύναμη, επιμονή και τέτοια προσμονή να κάνει τον ΠΑΟΚ πρώτο. Πολλές φορές σκεφτόμασταν στην παιδική μας ηλικία “θα ζήσουμε πρωτάθλημα ποτέ;”. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι ο οπαδός του ΠΑΟΚ δεν θα ζήσει πρωτάθλημα αλλά πρωταθλήματα, κύπελλα και πορείες στην Ευρώπη.
Αν νιώθει πως έγινε καλύτερος ως στέλεχος με τον Σαββίδη στον ΠΑΟΚ: Έγινα στέλεχος. Όχι καλύτερος. Εννοείται πως έγινα καλύτερος, αλλά έγινα στέλεχος.
Αν είδε ποτέ τον Σαββίδη να φτάνει στα όριά του: Έφτασε στα όριά του, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. Ο ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2016, ήταν μία στιγμή που έφτασε στα όριά του. Το 2018 έφτασε στα όριά του. Ποτέ όμως δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει.
Αν η πιο δύσκολη υπόθεση που είχε να διαχειριστεί στον ΠΑΟΚ ήταν η καταγγελία περί πολυϊδιοκτησίας: Ήταν η πιο ψυχοφθόρα στην καριέρα μου. Οι δύσκολες ήταν πολλές. Τόσο ψυχοφθόρα επί έναν χρόνο, μέχρι να αθωωθεί ο ΠΑΟΚ από την Επιτροπή Εφέσεων, να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Αν έχει μετανιώσει για την ατάκα “θα χωρίσουμε την Ελλάδα στα δύο”: Δεν είπα ποτέ αυτή την ατάκα έτσι. Εκείνο το βράδυ θα έβγαινα στην εκπομπή του Θωμαΐδη στο ΟPEN, να μιλήσω γιατί δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία. Δεν ξέραμε καν ότι θα βγει εκείνη τη μέρα η απόφαση. Ενώ βρίσκομαι στην Κατερίνη, και πήγαινα να μιλήσω στην εκπομπή, με ενημέρωσαν ότι βγαίνει η απόφαση της ΕΕΑ και κρίνει ένοχο τον ΠΑΟΚ. Ενώ είχα προετοιμαστεί να πω γιατί δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία, βρέθηκα ένοχος σε εισαγωγικά να απολογούμαι.
Αν έγινε εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το 2016, όταν συμπορεύτηκαν ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Σαφώς κι έγιναν βήματα προς τα μπροστά. Αυτή η προσπάθεια άρχισε από το 2014, με την άνοδο της ΑΕΚ.
Για την πρώτη ρωγμή στη “συμμαχία” με την αποχώρηση του Παναθηναϊκού: Ο Παναθηναϊκός κρατάει ακόμα και σήμερα μία στάση ίσων αποστάσεων απ’ όλους. Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει και τώρα. Δεν έχω μιλήσει με τον Γ.Αλαφούζο, θα επιδιώξω να μιλήσω με όλους τους ιδιοκτήτες. Εκ των πραγμάτων μέχρι τις 22 Ιουλίου θα έκανα τα ραντεβού μου με όλους τους προέδρους των ομάδων. Κάποια πράγματα που έχω εξαγγείλει, ήταν στις θέσεις του Παναθηναϊκού ανέκαθεν. Για παράδειγμα μετά την αποπομπή του Μπένετ, είχε πει πως θα ήθελε πρόταση από την UEFA ώστε να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Αυτό πρόκειται να κάνουμε τώρα. Τότε διαφωνούσαν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και προσελήφθη ο Φρόιντφελντ που δεν ήταν πρόταση της UEFA. Εκ του αποτελέσματος έγινε λάθος με εκείνη την επιλογή, τα λάθη μας πρέπει να τα αναγνωρίζουμε. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή είναι στις προγραμματικές θέσεις μας, να στείλει η UEFA προτάσεις. Δεν ξέρω αν θα είναι ο Μπριχ, αυτό έχω διαβάσει. Θα θέλαμε να είναι από μία ισχυρή χώρα, θέλουμε να έχει προσωπικότητα. Στον πρώτο χρόνο του Κλάτενμπεργκ, δεν θυμόμασταν ποιοι ήταν διαιτητές, γιατί ο ίδιος ήταν μία τεράστια προσωπικότητα και ήλεγχε εξ ολοκλήρου την ΚΕΔ και τους διαιτητές. Αν και στον δεύτερο χρόνο άλλαξε αυτή η κατάσταση. Αυτό δεν έγινε με τον Φρόιντφελντ, ούτε με τον Περέιρα νωρίτερα. Η δική μου πρόταση, γιατί η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου αποφασίζει, θα είναι να επιλεγεί η πιο ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να καμφθεί κάθε αμφιβολία.
«Τι έγινε με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ»
Αν είναι η πιο καυτή πατάτα ο αρχιδιαιτητής: Σίγουρα, αλλά από τη στιγμή που δεν αποφασίζει η ΕΠΟ, οι ομάδες έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι για να επιλέξουν αυτόν που κατά την άποψή του θα αμβλύνει τις καχυποψίες.
Για τις συνομιλίες του VAR και την κριτική του αρχιδιαιτητή: Σαφώς και θα τεθεί το θέμα στη νέα ΚΕΔ, γιατί τον πρώτο χρόνο, όταν ο Κλάτενμπεργκ εξηγούσε σε βίντεο τις φάσεις, ήταν πολύ θετικό.
Για ποιο λόγο “πλακώθηκαν” ΠΑΟΚ και ΑΕΚ: Υπήρχε μία σύμπραξη σε ορισμένα σημεία, περίπου την τελευταία δεκαετία. Κάποια στιγμή αποφασίστηκε λόγω διαφωνιών σε κάποια πράγματα, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ομάδων. Δεν μπορώ να πω πως είναι κάτι συγκεκριμένο, το ένα έφερε το άλλο. Είναι πολλά που αφορούν γενικότερα τη στάση της κάθε ομάδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν πιστεύω αν έχουν τσακωθεί Σαββίδης-Μελισσανίδης. Αφορμές ήταν πολλές, το επεισόδιο με τον προπονητή της ΑΕΚ.
16 χρόνια δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Μετά το τέλος του αγώνα υπήρχε μία ένταση, λόγω του ότι η ΑΕΚ προηγούνταν με 1-2 κι έπαιρνε το πρωτάθλημα, ενώ στο 80ο το πρωτάθλημα παιζόταν ακόμα. Είπα συγχαρητήρια, καλό παιχνίδι. Ο άνθρωπος είχε σφυγμούς. Δεν είπα τίποτα παραπάνω στον ίδιο. Έκανε μία χειρονομία, έδιωξα τα χέρια του από πάνω μου, ήθελε κάτι να μου πει, να κατέβουμε στα αποδυτήρια και δημιουργήθηκε η ένταση. Δεν ήταν ούτε αιτία ούτε αφορμή το περιστατικό για τον τσακωμό με την ΑΕΚ. Έχουν γίνει τόσα παιχνίδια μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Να διευκρινίσω ότι επουδενί δεν ήταν ειρωνικό το “συγχαρητήρια” που του είπα. Οι αιτίες νομίζω πως είναι η διαφορετική αντίληψη που είχαμε σε κάποια θέματα όλο αυτό το εξάμηνο. Μικρά μικρά κομμάτια συνέθεσαν ένα παζλ, που αποφασίστηκε να κατέβω για τις εκλογές χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα έχω τη στήριξη κάποιας ομάδας, πέραν αυτής που είχε εκφράσει ο κ.Σαββίδης.
Αν άσκησε βέτο για την απομάκρυνση Φιλιππούση: Θα πηγαίνατε εσείς να διοικήσετε κάπου που δεν θα παίρνατε εσείς τις αποφάσεις. Το καταστατικό δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της ΕΕ να προτείνει ποιον θέλει για εκτελεστικό γραμματέα. Αυτονόητο θα πρέπει να είναι κάποιος της επιλογής του προέδρου. Θα προτείνω αυτόν που πιστεύω. Ευχής έργον να ήταν ο Μάριος Γεωργίου της UEFA.
«Ίδιες αποστάσεις απ’ όλες τις ομάδες»
Για το πότε ανακοίνωσε στον Σαββίδη ότι θέλει να κατέβει για πρόεδρος της ΕΠΟ: Συζητήσεις γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, αλλά η προτεραιότητα που θέσαμε ήταν το πρωτάθλημα και η ευρωπαϊκή πορεία. Η οριστική απόφαση είπαμε πως θα παρθεί μετά το τέλος του πρωταθλήματος, όπως κι ουσιαστικά έγινε.
Αν ήταν δική του επιλογή να κατέβει υποψήφιος ή αποφάσισε ο Σαββίδης να στείλει έναν δικό του άνθρωπο στην ΕΠΟ: Είμαι 41 ετών, δεν με στέλνει κανείς. Οι αποστάσεις απ’ όλες τις ομάδες θα είναι ίδιες. Αν μου έλεγε όχι ο Σαββίδης, δεν θα μπορούσα να μη σεβαστώ την επιθυμία του.
Αν υπάρχει στην ΕΠΟ συνεκμετάλλευση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού: Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτή η παράταξη δημιουργήθηκε γιατί πρεσβεύει τη δικαιοσύνη, την ισονομία. Θέλουμε ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Οι πρόεδροι των Ενώσεων είναι άνθρωποι που έχουμε αναπτύξει σχέσεις μέσα στη διάρκεια των χρόνων. Μέσα από τα χρόνια πραγματικά είχα τριβή με όλους αυτούς και ξέρουν το όραμά μου για το ποδόσφαιρο, ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι.
Για τις σκέψεις του όταν είδε τον Σπάθα στη συγκέντρωσή του: Είναι φυσιολογικό να υπάρχει διαμάχη ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, όμως αυτή η διαμάχη πρέπει να μένει στον αγωνιστικό χώρο. Η φετινή κατάκτηση του Κόνφερενς από τον Ολυμπιακό, μόνο ένας αφελής μπορεί να πιστέψει ότι δεν δίνει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τρία είναι τα ευρωπαϊκά τρόπαια και ελληνική ομάδα πήρε το ένα. Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο Ολυμπιακός. Έγινε μία ανοιχτή συγκέντρωση, ήρθε και ο κ.Σπάθας από την ΕΠΣ Πειραιά. Εγώ τι έπρεπε να κάνω, να κλείσω τις πόρτες και να του πω “βγες”; Εννοείται ότι είναι ευπρόσδεκτος αν θέλει να με ψηφίσει ο οποιοσδήποτε. Κανένας δεν κρίνεται από τους ψηφοφόρους του, αλλά από τον τρόπο που διοικεί, τις επιλογές του, από το ψηφοδέλτιό του. Ξέρει κανείς αυτή τη στιγμή ποιοι ψηφίζουν τον πρωθυπουργό; Ο Μητσοτάκης κρίνεται από τους υπουργούς του, τον τρόπο που κυβερνάει. Ούτε εγώ ξέρω αν με ψηφίσει ο κ.Σπάθας. Μπορεί να ερχόταν ακόμη κι αν ήταν η ΑΕΚ μαζί μας. Κι εγώ θα μπορούσα να πω αυτοί που έπαιρναν από την άλλη πλευρά για να κατέβουν υποψήφιοι, πως ήταν φαντάσματα του παρελθόντος και μιλούσαν μαζί με τον Σπάθα. Σημασία έχει ο τρόπος που θα διοικήσουμε εγώ και οι συνεργάτες μου την επόμενη μέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλες οι Ενώσεις, όλες οι ΠΑΕ… Είναι τιμή για το ποδόσφαιρο που ακούστηκε το όνομα του Ντογιάκου. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό εδώ, “γιατί πήγε ο ένας ή ο άλλος”. Ήρθε (σ.σ. Ο Σπάθας), δεν θα είναι στη διοίκηση μαζί μου.
Για την παρουσία στο Δ.Σ. των Καρρά, Δημητρακοπούλου από τις ΕΠΣ Ηλείας και Λακωνίας: Είχαν κατέβει οι Ενώσεις αυτές στο ψηφοδέλτιο του πατέρα μου, μέσω αυτού έγινε η επαφή.
Αν υπήρξαν άτομα από τις Ενώσεις που του είπαν “Μάκη, πρόσεξε τον Ολυμπιακό”: Πραγματικά δεν θυμάμαι να μου το έχει πει κάποιος. Εγώ είπα θα είναι ευχής έργον να με στηρίξουν όλοι.
«Τους ξεπέρασε όλους ο Μελισσανίδης»
Αν βλέπει να αλλάζει η πολιτική της ΑΕΚ με την αλλαγή ιδιοκτησίας: Δεν γνωρίζω. Ήταν αιφνιδιαστική η αλλαγή ιδιοκτησίας της ΑΕΚ. Είναι διαφορετικό να ακούγεται κάτι και διαφορετικό να συμβαίνει. Ιδίως με έναν άνθρωπο σαν τον Μελισσανίδη που έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ. Το όνομά του πλέον δεν μπαίνει δίπλα σε ονόματα όπως ο Μπάρλος, θεωρώ πως τους έχει ξεπεράσει.
Για την καχυποψία που υπάρχει: Ήμουν 16 χρόνια στον ΠΑΟΚ, σαφώς το όνομά μου είναι συνυφασμένο με τον ΠΑΟΚ. Δεν θα πω πως έγιναν τώρα Ηρακλής ή Εθνικός Πειραιώς. Όλες οι ομάδες θα αντιμετωπιστούν ισότιμα. Δεν με φοβίζει η καχυποψία που υπάρχει, δεν θέλω πίστωση ούτε εγώ, ούτε οι συνεργάτες μου.
Αν έχει “πληρώσει” το επίθετό του: Έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του, όπως κάθε τι στη ζωή. Από μικρή ηλικία που πήγαινα σε όλες τις ημερίδες των Ενώσεων, έμαθα πολλά πράγματα. Είναι λογικό όσοι αντιπαθούσαν τον πατέρα μου, να έρχονται αντιμέτωποι.
Αν είναι έτοιμος να διαβάσει ανακοινώσεις εναντίον του: Κάθε ανακοίνωση είναι ευπρόσδεκτη. Έχω ακούσει κι από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και είναι πολύ χειρότερο.
Για τη σύμβαση του VAR και το goal line technology: Η ανανέωση είναι αυτονόητη. Συναντήθηκα με τον κ.Βρούτση, μου είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός πως θα είναι από τις πρώτες του προτεραιότητες, να ανανεωθεί το VAR και να μπει το GLT. Να θυμίσω πως ήταν πρόταση του ΠΑΟΚ αυτό.
Αν του είπε ο κ.Βρούτσης για το Καυτανζόγλειο: Μου άφησε πολύ θετική εντύπωση ο κ.Βρούτσης. Είναι η μέρα με τη νύχτα με τον προκάτοχό του. Μου είπε πως θα προσπαθήσει να κάνει τα μέγιστα για το Καυτανζόγλειο. Επειδή είναι ένα γήπεδο 30.000 θέσεων, να μπορεί να γίνει η κλήρωση αν μπορεί να παίξει εκεί τον τελικό του Κυπέλλου. Πιέζουμε ώστε το Καυτανζόγλειο να γίνει λειτουργικό. Αν μπορούμε κάπου να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε.
«Τελικός στο ΟΑΚΑ με κόσμο»
Για την παρουσία κόσμου στους τελικούς του Κυπέλλου: Αυτό είναι αυτονόητο πως θα γίνει. Δεν πρέπει να υπάρχει σε άλλη χώρα αυτό. Ο τελικός επειδή είναι ένα τρόπαιο που παίζεται σε ένα παιχνίδι, τα συναισθήματα που γεννά είναι μεγαλύτερα από τον μαραθώνιο ενός πρωταθλήματος. Θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει με κόσμο οπουδήποτε. Αν αυτό είναι το ΟΑΚΑ, θα γίνεται εκεί.
Αν υπάρχουν συνθήκες για να αρθεί το μέτρο για τους φιλοξενούμενους οπαδούς: Θεωρώ ότι σιγά-σιγά, πάντα με τη βοήθεια της πολιτείας σε αυτό, θα μπορέσει να γίνει. Θυμάμαι ακόμα ένα ματς το 2014 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, όπου επιχειρήθηκε να γίνει μετακίνηση οπαδών και η αστυνομία άφησε να γίνουν όσα συνέβησαν. Θεωρώ ότι θα επανέλθουμε σε αυτό.
Αν υπάρχει περίπτωση να φύγει ο Λυσσάνδρου από τη Λίγκα και να πάει ο Μπέος: Ο Μηνάς πέρα από εξαιρετικό στέλεχος, είναι και φίλος μου. Είναι πολύ δυνατό χαρτί για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 2019 ήμασταν αντίπαλοι για την προεδρία της Λίγκας. Τότε τον ψήφισε σε ανοιχτή ψηφοφορία ο Ολυμπιακός, δεν σημαίνει πως υπήρχε σύμπραξη. Ακούγονται διάφορα ονόματα για την προεδρία, του κ.Λυσάνδρου, του κ.Μπέου. Θεωρώ ότι είναι μία σημαντική θέση γιατί ταυτόχρονα αναλαμβάνει και αντιπρόεδρος στην ΕΠΟ. Όποιος κι αν είναι θα έχω πολύ καλή συνεργασία μαζί του. Μιλάω με τον κ.Μπέο, όσο ήμουν στον ΠΑΟΚ, μου είχε εκφράσει την επιθυμία του τότε, ότι ενδεχομένως να ήθελε να κατέβει για πρόεδρος της Superleague. Τώρα δεν γνωρίζω.
«Τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Γιοβάνοβιτς»
Για το ενδεχόμενο να αναλάβει την Εθνική ο Γιοβάνοβιτς: Σίγουρα είναι προπονητής που άφησε το αποτύπωμά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο κυπριακό. Και σαν προπονητής και σαν άνθρωπος. Είναι τιμή δική μας και του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είχε αυτό τον προπονητή μία μεγάλη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός. Δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα με τον προπονητή της Εθνικής. Μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν ήξερα αν θα είμαι ο μοναδικός υποψήφιος. Από Δευτέρα-Τρίτη, θα ασχοληθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο μυαλό μου ο Γιοβάνοβιτς. Θα μπορούσε όμως να είναι μία υποψηφιότητα, δεν θα πω ισχυρή ή όχι. Κι ο Σάντος θα μπορούσε να ήταν αλλά υπέγραψε στο Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτό το κομμάτι δεν βιαζόμαστε.
Για το σχέδιό του για τις Εθνικές ομάδες: Ο κ.Βρακάς θα αναλάβει αυτό το κομμάτι, είναι άνθρωπος που ξέρει τι να κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την Εθνική ομάδα και κυρίως τις μικρές. Στόχος μας είναι αυτός, να πάμε από κάτω προς τα πάνω. Μετά την αποτυχία της Εθνικής Γερμανίας το 2006, είχα διαβάσει πως η ομοσπονδία σε συνεννόηση με την πολιτεία, δημιούργησαν πάρα πολλές σχολές, ώστε να βγουν καινούργιοι παίκτες που θα στελεχώσουν την εθνική και τους συλλόγους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα που κατέκτησε το Μουντιάλ ισοπεδώνοντας τη Βραζιλία.
Για τις επιθέσεις στους ξένους διαιτητές και την ελάφρυνση των ποινών: Να τις ελαφρύνουμε για κάτι που δεν ευθυνόμαστε εμείς. Αυτό που έχει νομοθετηθεί από την ΔΕΑΒ, πρέπει να μπει στον ΠΚ της ΕΠΟ. Η ΕΠΟ είναι υπεύθυνη. Είναι σκληρός ο νόμος, αλλά θα πρέπει να μπει σε κάθε περίπτωση στον ΠΚ.
Για τη διαιτησία, είναι διαφορετικό κάποια ομάδα να τιμωρείται μία ομάδα για τη συμπεριφορά ενός φιλάθλου και διαφορετικό για τη συμπεριφορά ενός παράγοντα. Θα αυστηροποιήσουμε πάρα πολύ τις ποινές για τις επιθέσεις στους διαιτητές. Κανείς δεν μπορεί να τους επιτίθεται. Πέρα από τη δυσφήμιση, σε λίγο δεν θα έρχονται ξένοι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι το μόνο που μπορώ να πω ότι θα πρέπει να υπάρχει αφαίρεση βαθμών, η σωματική επίθεση.
«Δέσμευση πως θα γίνει άμεσα το προπονητικό της Εθνικής»
Για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας: Είναι δέσμευση της διοίκησής μας και θα γίνει άμεσα. Ξέρω ότι είχε βρεθεί χώρος από τον κ.Βρακά τότε, στα Σπάτα, αλλά και στο ελληνικό. Έχω κάνει μία επικοινωνία και με την UEFA. Τα προπονητικά κέντρα των εθνικών ομάδων έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Πρέπει να το φτιάξουμε στα πρότυπα μίας χώρας που μοιάζει με εμάς. Θα προγραμματίσουμε άμεσα, με το που εκλεγούμε, να πάει ένα κλιμάκιο στο εξωτερικό να δει προπονητικά κέντρα. Στην Πορτογαλία θα μπορούσαμε να πάμε. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τα γραφεία της Ομοσπονδίας στον ίδιο χώρο.
Αν στηρίξει ο ΠΑΟΚ τον Αχιλλέα Μπέο για την προεδρία της Λίγκας: Να ρωτήσετε τον ΠΑΟΚ. Καλώς να ορίσει αν εκλεγεί, ως αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, για να λυθούν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Για την επόμενη μέρα στον ΠΑΟΚ μετά την αποχώρησή του: Ο ΠΑΟΚ έχει μία συνέχεια. Έχει άξια στελέχη, που αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει κάποια από τα καθήκοντα που είχα. Η μετάβαση θα γίνει σιγά-σιγά. Ήμουν 16 χρόνια, δεν είναι εύκολο.
«Νέο φορμάτ στο πρωτάθλημα»
Για την αλλαγή του φορμάτ στο πρωτάθλημα: Καταρχήν νομίζω ότι το πρωτάθλημα για δύο χρόνια (2017-19), είχε γίνει με 30 αγωνιστικές και χωρίς πλέι οφ. Από το 2019-20 εισήλθαν τα πλέι οφ των έξι ομάδων και για τον υποβιβασμό. Πιο παλιά υπήρχε το 2-5, παίζοντας για το Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1-4 και 5-8 έχει 32 αγωνιστικές κι όχι 36 όπως τώρα. Οι ομάδες συμμετέχοντας πλέον στο Κόνφερενς Λιγκ. 36 αγωνιστικές είναι πολλές, θέλουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση. Ο τηλεοπτικός πάροχος θεωρώ ότι θέλει να παίζουν οι “μεγάλοι” τέσσερις φορές. Μ’ αυτό τον τρόπο τα ματς των “μεγάλων” παραμένουν ίδια. Ουσιαστικά θα φύγει το Παναθηναϊκός-Λαμία, Ολυμπιακός-Λαμία κλπ. Τα ντέρμπι παραμένουν ίδια. Αυτό για το 1-4. Εδώ ιστορικά αν το πάρουμε, τα τελευταία 15 χρόνια, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από τη Λάρισα, ο Κυπελλούχος πάντα βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες ομάδες. Υπάρχει ένας κίνδυνος ο 5ος να μη βγει Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες. Το 5-8 θα δίνει ουσιαστικά στην 5η θέση το ευρωπαϊκό εισιτήριο, και θα δίνει την ευκαιρία σε ομάδες να παλεύουν για την Ευρώπη. Είναι άδικο γι’ αυτές τις ομάδες να παλεύουν για την Ευρώπη. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Όμως αυτή την απόφαση την παίρνει η Σούπερ Λιγκ και κατόπιν έρχεται στην ΕΠΟ. Αν στη Σούπερ Λιγκ αρέσει το 1-6, πιθανότατα να το ψηφίσω κι εγώ.
Αν υπάρχει πρόβλημα με τον Άρη: Κανένα. Την τελευταία 4-5ετία, ο Άρης δύο φορές μπήκε στην τετράδα. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και την επόμενη χρονιά.