Ρεκόρ 11.000 διεθνών μεταγραφών σημειώθηκε στο τελευταίο μεταγραφικό παράθυρο σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας αύξηση 4,8% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της FIFA.
Η συνολική δαπάνη των συλλόγων ξεπέρασε τα 6,4 δισ. δολάρια (περίπου 5,8 δισ. ευρώ) που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ αλλά κατά 13,06% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.
Κυρίαρχη η Ευρώπη
Στην Ευρώπη ανήκει φυσικά το μεγαλύτερο κομμάτι δαπάνης, 5,58 δισ. δολάρια, ενώ για μία ακόμα φορά οι αγγλικές ομάδες ήταν κυρίαρχες ξοδεύοντας 1,6 δισ. δολάρια (περίπου 1,45 δισ. ευρώ) σε μεταγραφές.
Και στην περίπτωση των αγγλικών ομάδων παρατηρήθηκε μείωση κατά 15,6% της δαπάνης, έναντι των 2 δισ. δολαρίων της περυσινής σεζόν. Στοιχείο που δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την προσπάθεια των ομάδων να παραμείνουν πιστές στο PSR, το οικονομικό πρόγραμμα της Premier League για να αποφύγουν πιθανές κυρώσεις.
Τεράστια μείωση που έφτασε στο 50,74% παρουσίασε και η μεταγραφική δαπάνη των ομάδων της Σαουδικής Αραβίας, πέφτοντας από τα 875 εκατ. δολάρια της περυσινής σεζόν στα 431 εκατ. δολάρια στην τρέχουσα. Να σημειωθεί πάντως πως το μεταγραφικό παράθυρο της Σαουδικής Αραβίας κλείνει τον Οκτώβριο.
Πρώτη στις «εισαγωγές» παικτών είναι η Αγγλία, με 526 και ακολουθούν οι ομάδες από τη Βραζιλία (412) και την Πορτογαλία (304).
Η ελληνική «αγορά»
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 155 μεταγραφές από το εξωτερικό με το ποσό της δαπάνης να βρίσκεται στα 51,3 εκατ. δολάρια. Την ίδια στιγμή όμως έδωσαν μεταγραφή σε 198 παίκτες εισπράττοντας 38,2 εκατ. δολάρια. Και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκε αύξηση 19,2% και 14,3%, αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών μεταγραφών αποτελεί το γεγονός πως μόνο στο 20% του συνόλου καταβλήθηκαν χρήματα για την αγορά των παικτών και είναι μόνιμες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι παίκτες είτε ήταν ελεύθεροι από συμβόλαιο είτε πήγαν ως δανεικοί σε άλλες ομάδες.