«Μπορεί να έχουμε και προσωρινές κρατήσεις»

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για τους 16 που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συλλήψεις.

Aναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας στο  NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Για τη χθεσινή εξέλιξη της υπόθεσης: «Είναι ασυνήθιστη αυτή η εξέλιξη. Δεν πρόκειται περί πορίσματος. Τελείωσε το προκαταρκτικό στάδιο. Κλήθηκαν οι ύποπτοι αρχικά και αμέσως μετά ως κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με τον Κορέα ότι έπρεπε να ασκηθούν διώξεις για τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα. Απαγορεύεται ρητώς να πάει η υπόθεση στο ακροατήριο. Προσωποποιήθηκαν οι κατηγορίες».

Για το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα: «Το επόμενο στάδιο είναι ο προϊστάμενος να πάει τη δικογραφία σε έναν ανακριτή. Ο ένας είναι ο κύριος Γεωργουλέας, ο άλλος ο κύριος Μάλλης και ο τρίτος είναι ο κύριος Ζαγοριανός. Ο πρώτος δεν μπορεί να την αναλάβει, διότι είναι προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Θα πάει στους άλλους δύο ή σε κάποιον τακτικό ανακριτή. Οι υποθέσεις που πάνε στους άλλους δύο έχουν συνήθως ταχύτατη εξέλιξη. Ο ανακριτής είτε θα αποφανθεί ότι οι καταθέσεις τον καλύπτουν και δεν χρειάζεται περισσότερα στοιχεία. Εδώ είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο. Μπορεί να κρίνει ότι η δικογραφία είναι ώριμη και θα κρίνει τους ύποπτους για όσα κατηγορούνται αμέσως για απολογίες. Μπορεί να έχουμε και προσωρινές κρατήσεις. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι ακραίο σενάριο. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπως κάποιος είναι ύποπτος φυγής, ή μεγάλος εγκληματίας. Το Συμβούλιο θα αποφανθεί μετά από την εισήγηση του Εισαγγελέα. Αν ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται συνήθως θα έχουμε γρήγορες διαδικασίες. Στην περίπτωση των διώξεων της κυρίας Παπανδρέου ακολουθήθηκαν αργές διαδικασίες. Θυμηθείτε ότι στην υπόθεση Παπανδρέου. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ο Μποροβήλος ήταν μέσα. Η ομάδα του κινδύνεψε με υποβιβασμό και υπήρχε κίνδυνος και για τον Μποροβήλο, αλλά απαλλάχθηκαν. Ωστόσο, μπορεί να έρθει το τριμελές εφετείο κακουργημάτων και να πει ότι πρέπει να τιμωρηθούν. Η προχειρότητα με την οποία συστάθηκαν κάποιες υπηρεσίες, όπως η ΕΠΟ μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που θα δυσαρεστήσουν».

Για τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων των ύποπτων:«Ο κύριος Ζαγοραίος ακολούθησε αυτό που προβλέπει ο νόμος. Απαγορεύεται να στιγματίζονται άνθρωποι, διότι υπάρχει πιθανολόγηση και απαιτείται να δημοσιοποιούνται τα ονόματα μόνο όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όπως είναι οι περιπτώσεις των παιδεραστών. Μην αποκλείετε να γίνει στο μέλλον. Οι περιπτώσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης διαφέρουν. Άλλοι κατηγορούνται για κακουργήματα και άλλοι για πλημμελήματα».

Για το τι ελπίζει να συμβεί στην υπόθεση και γενικότερα στο ποδόσφαιρο μας: «Θέλω να κάνω μια ευχή να τελειώσει ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο τώρα, αλλά από το 1996 και μετά, αλλά και πιο πριν βέβαια. Κανείς δεν έχει προστατέψει το ποδόσφαιρο από το κράτος όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν γίνει τεράστιες αδικίες εις βάρος ιστορικών συλλόγων και φυσικών προσώπων. Ό,τι αξίζει ο καθένας πρέπει να το πάρει στο τέλος. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε διαφορές… Αλλιώς σφύριζαν κάποιοι και αλλιώς σφυρίζουν τώρα».

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Σε όλο τον κόσμο όσοι διοικούν και σχετικοί είναι με τον χώρο και καταρτισμένοι. Το επόμενο στάδιο το οποίο κανείς δεν λέει, δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχουν και οι ποινικές διώξεις. Πρέπει να πάρουν το φάκελο και οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς για να μάθουν το ποιους αφορούν. Πρέπει να δούμε τι συνέβη και στην υπόθεση Παπανδρέου, που τιμωρήθηκαν φυσικά πρόσωπα. Υπάρχει αδιαφορία από την πολιτεία».