Της Παναγιάς καμώματα…

Μετά από πολλά χρόνια, κοντεύουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και ο συνήθης ύποπτος Ολυμπιακός, όχι μόνο δεν έχει ξεφύγει στη βαθμολογία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, αλλά υπολείπεται και 5 βαθμών του πρωτοπόρου Δικεφάλου του Βορρά. Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη που πέτυχε στον Πειραιά, επιβεβαίωσε τη βαθμολογική του κυριαρχία, ανεβάζοντας τη διαφορά εκεί, που ούτε και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας θα το πίστευε.

Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο κι όλα έχουν την εξήγησή τους. Από το καλοκαίρι, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη, λοιδορείται κι απαξιώνεται, μιας και η απουσία τρανταχτών ονομάτων από το ρόστερ της, δημιούργησε στο φίλαθλο κόσμο της ομάδας την εντύπωση, πως δεν μπορεί και δεν έχει τις δυνατότητες.

Ο πακτωλός εκατομμυρίων που κατασπαταλήθηκαν τα δυο προηγούμενα χρόνια και η παρουσία ονομάτων με βαριά συμβόλαια, έδωσε την εντύπωση στον κόσμο, πως ο μεγαλομέτοχος κάθε χρόνο θα πετάει τα λεφτά του σ’ έναν κουβά χωρίς πάτο. Με την πίεση των μέσων ενημέρωσης της πόλης για μεγάλα ονόματα στις μεταγραφές και την απουσία αυτών από το μεταγραφικό παζάρι, ο κόσμος παραπλανήθηκε και για μια ακόμη φορά πίστεψε πως τις ομάδες τις κάνουν τα βαριά συμβόλαια και τα μεγάλα ονόματα.

Από την αρχή της χρονιάς, δεν την πίστεψε την ομάδα, δεν την αγάπησε και η στήριξή του απέναντι σ’ αυτήν ήταν ελάχιστη. Όλα αυτά τα ανάποδα, ήταν τα όπλα του προπονητή για να χτίσει και να δημιουργήσει αυτό το σύνολο, το οποίο παραμονές Χριστουγέννων κάνει περήφανους τους ΠΑΟΚτσιδες, τους δίνει μεγάλη ελπίδα για την επίτευξη των στόχων και σιγά σιγά θα τους εξαναγκάσει στο δρόμο της μαζικής και ολοκληρωτικής στήριξης.

Ο Αναστασιάδης, την αμφισβήτηση τη μετατρέπει σε κίνητρο, τη διοχετεύει στους ποδοσφαιριστές του κι έτσι βρίσκει τον τρόπο να εκπλήσσει τους πάντες και να τους διαψεύδει. Μαθημένος στα δύσκολα και με τη βαθιά πίστη που έχει, καταφέρνει να παίρνει τα πάντα από το υλικό του, προσφέροντας στον κόσμο αυτό που καλύπτει όλες τις αδυναμίες και δεν είναι άλλο από την κατάθεση ψυχής και την αυτοθυσία των ποδοσφαιριστών του στο γήπεδο.

Όταν όλοι ζητούσαν μεταγραφές, ο Αναστασιάδης έβαζε στοπ κι έδινε μεγάλη αξία σ’ αυτούς που είχε και προπονούσε καθημερινά, απαξιώνοντας αυτούς που θα ερχόταν, αν θα ερχόταν, εξαναγκάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο να πιστέψουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, πως αυτοί που είναι εδώ θα έχουν τον πρώτο ρόλο κι αυτούς που θέλουν οι έξω από την ομάδα να έρθουν, γι αυτόν είναι σε δεύτερη μοίρα.

Κατάφερε ο προπονητής να διώξει κάθε δικαιολογία και να μην αφήσει κανένα άλλοθι που θα έβαζε εμπόδια στην προσπάθεια που θα ξεκινούσε. Το πρώτο πράγμα που βροντοφώναξε, ήταν πως πρέπει επιτέλους να κοιτάμε τον εαυτό μας και να μην ψάχνουμε δικαιολογίες πως μας φταίνε πάντα οι άλλοι. Δεν έχετε δικαιολογία, τους είπε. Τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο, πιστέψτε το και θα πετύχουμε. Και μετά από λίγους μήνες, αποδεικνύεται πως πέτυχε διάνα. Ακόμη και οι πιο ακραίοι υποστηρικτές του, προσπαθώντας να βρουν δικαιολογίες για τυχόν αποτυχία του, ζητούσαν μεταγραφές, μεταγραφές, μεταγραφές. Κάτι το οποίο ο ίδιος, το έβλεπε όπως ο διάολος το λιβάνι.

Η κριτική και οι θεωρητικές φιλοσοφίες, έδιναν κι έπαιρναν το καλοκαίρι. Πολλοί ήταν αυτοί που περιμένανε τη βέβαιη αποτυχία της ομάδας που έχτιζε ο Αναστασιάδης, να τον “πυροβολήσουν” και να επιβεβαιωθούν.

Δεν είχε συμμάχους ο Αναστασιάδης σ’ αυτή του την προσπάθεια. Μόνος του ήταν. Με μόνο σύμμαχο την πίστη και την αγάπη του στην Παναγιά. Σήμερα βγαίνει δικαιωμένος κι ήρθε η ώρα και για όλους τους υπόλοιπους να αλλάξουν ρότα. Ν’ αφήσουν τον προπονητή να διαχειριστεί μόνος του το ρόστερ και τις προσθήκες σε αυτό και ιδιαίτερα ο κόσμος να γεμίσει το γήπεδο στις δύσκολες στιγμές, να κάνει πέτρα την καρδιά του και να προσφέρει απλόχερα την αγάπη του και τη θετική του ενέργεια. Μόνο αυτό λείπει από το φετινό ΠΑΟΚ. Η αγάπη του κόσμου.

Υ.Γ.1. Τρομερή εντύπωση έκανε η απόλυτη πειθαρχία των ποδοσφαιριστών του απέναντι στη χυδαία διαιτησία στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Και το αποτέλεσμα γνωστό. Μ’ αυτόν τον τρόπο, νικάει και τους διαιτητές.

Υ.Γ.2. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι στα ΜΜΕ που κάνουν εσκεμμένο και στημένο πόλεμο στις προσπάθειες της ομάδας. Ο ένας ξεμπροστιάστηκε. Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να ξεμπροστιάσει και τους υπόλοιπους, για να μην το πληρώσει ακριβά.

Υ.Γ.3. Έχουν καταντήσει αστείοι και γελοιοποιούνται στον υγιώς σκεπτόμενο κόσμο, όλοι μα όλοι οι Μακεδονομάχοι της Δευτέρας.

Υ.Γ.4. Μεταγραφές κάνουν οι προπονητές και όχι οι εφημερίδες.

Υ.Γ.5. Επιτακτική είναι όσο ποτέ άλλοτε, η ενότητα του κόσμου του ΠΑΟΚ, βρίσκοντας τον τρόπο να ξεφεύγει απ’ τους δολοπλόκους που τον μπερδεύουν και τον αποπροσανατολίζουν.