Στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ, Παναθηναϊκός και Βόλφσμπουργκ!

Στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ έχουν βρεθεί έξι ομάδες, που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς έχουν παραβιάσει το Financial Fair Play (FFP) και κινδυνεύουν με κυρώσεις!

Μέσα σ΄ αυτές τις ομάδες είναι ο Παναθηναϊκός και η Βόλφσμπουργκ! Οι υπόλοιπες είναι οι Ρουχ Χορζόφ, Χαλ Σίτι, Λιόν και Σπάρτα Πράγας.

Αυτές οι έξι ομάδες έχουν προθεσμία μέχρι τον Φεβρουαριο να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι το FFP, προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου οι ομάδες θα πρέπει να ξοδεύουν όσα εισπράττουν, έτσι ώστε να μην εξαρτώνται από επενδυτές.

Στην τριετία 2011-14, οι ομάδες έχουν δικαίωμα να παρουσιάσουν παθητικό 45 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά για την τριετία 2015-18, το ποσό πέφτει στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά την ομάδα του Βιεϊρίνια, η ομάδα της Βόλφσμπουργκ παραβίασε το FFP διότι την χρηματοδοτεί υπέρ του επιτρεπόμενου η Φόλκσβάγκεν. Προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της και να μηνμ υποστεί τις συνέπειες της ΟΥΕΦΑ, η Βόλφσμπουργκ θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της και ποιος ξέρει, αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στην υπόθεση Βιεϊρίνια, το συμβόλαιο του οποίου τελειώνει το καλοκαίρι.

Πρόβλημα με το FFP έχει και ο Παναθηναϊκός και στη σημερινή γενική συνέλευση, αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατομμύρια ευρώ. Οι πράσινοι βρίσκονται επίσης σε δύσκολη θέση και ίσως αυτή η εξέλιξη επηρεάσει σοβαρά τη μεταγραφική τους πολιτική τον Ιανουαριο!

Στο στόχαστρο της ΟΥΕΦΑ, σε επίπεδο έρευνας (για τις 6 προαναφερόμενες ομάδες, έχει διαπιστωθεί παραβίαση FFP), είναι οι Λίβερπουλ, Μονακό, Ρόμα, Ίντερ, Μπεσίκτας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Κράσνονταρ.

Οι ποινές, ξεκινούν από χρηματικό πρόστιμο και καταλήγουν, σε βαριές περιπτώσεις, σε αποκλεισμό από τς ευρωπαϊκά κύπελλα.