Τα φιλικά φεύγουν, το Nation league έρχεται

Της Αναστασίας Σπύρτου

Εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 54 ομοσπονδίες-μέλη της UEFΑ η διοργάνωση του Nations League, προκειμένου να αντικαταστήσει τα περισσότερα διεθνή φιλικά, αλλά και να προσφέρει την ευκαιρία για συμμετοχή στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

“Δεχόμαστε και σεβόμαστε το γεγονός πως όλα τα μέλη της UEFA συμφώνησαν στη δημιουργία της νέας διοργάνωσης. Είναι ένα μεγάλο βήμα για τις εθνικές ομάδες στην Ευρώπη και ελπίζουμε να στηρίξουν τη νέα διοργάνωση”, υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, πρόεδρος της επιτροπή για τη διοργάνωση των εθνικών ομάδων.

Η διοργάνωση, η οποία θα έχει κανονικά τόσο ανόδους όσο και υποβιβασμούς ομάδων, αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2018 και να διαρκέσει, μέχρι τoν Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι 52 χώρες, που θα συμμετέχουν σ’ αυτή, θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες και κάθε κατηγορία θα αποτελείται από τέσσερις ομίλους των τριών ή τεσσάρων ομάδων. Τα παιχνίδια θα δίνονται εντός αλλά και εκτός έδρας για κάθε ομάδα, κάτι που σημαίνει ότι δυνατές, θεωρητικά, ομάδες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες, το φθινόπωρο του 2018. Κάθε νικητής του μίνι πρωταθλήματος, θα περνάει στα ημιτελικά της κατηγορίας και ο νικητής κάθε κατηγορίας, θα κερδίζει μια θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι ομάδες, που θα είναι στην τελευταία κατηγορία έχουν πραγματικές ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020.

Oι υπόλοιπες 20 θέσεις του Euro, πέραν των τεσσάρων, που θα καλυφθούν από το Nations League, θα πληρωθούν με το ισχύον σύστημα των προκριματικών, ενώ τέσσερις από τις 13 θέσεις, που παίρνει η Ευρώπη για το Μουντιάλ, θα καλύπτονται, επίσης, από τους δύο πρώτους των δύο πρώτων γκρουπ δυναμικότητας από το Nations League. Σημαντικό, τέλος, είναι ότι οι νικητές των γκρουπ θα ανεβαίνουν, ενώ τέσσερις θα υποβιβάζονται στις αντίστοιχες κατώτερες κατηγορίες.