Από την ώρα του αγώνα μεταξύ ΑΕΚ και Άρη, για το Κύπελλο Ελλάδος, έχει ξεσηκωθεί μεγάλη κουβέντα για το αν ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι θα έπρεπε να αντικρίσει την κόκκινη κάρτα για την…καρατιά στον Σάπι Σουλεϊμάνοφ.
Θυμίζουμε πως ο διαιτητής της αναμέτρησης, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, έδειξε την κίτρινη κάρτα και παρά το γεγονός ότι τον κάλεσε το VAR, που διαφώνησε μαζί του, επέμεινε στην αρχική του απόφαση διατηρώντας τον Ιταλό τερματοφύλακα στο παιχνίδι.
Ο πρώην διαιτητής και νυν αναλυτής διαιτητικών αποφάσεων, Αριστομένης Κουτσιαύτης, εξηγεί μέσα από τα προσωπικά του social media τα κριτήρια και τον λόγο που τελικά είναι κόκκινη κάρτα η εν λόγω φάση.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
«Η φάση από τον αγώνα ΑΕΚ – ΑΡΗΣ έχει πολύ ενδιαφέρον στην ανάλυση της. Έχει πολλά στοιχεία που ένας διαιτητής πρέπει να αξιολογήσει ταυτόχρονα. Καταρχάς θα πρέπει να αξιολογήσει αν υπάρχει σοβαρό επικίνδυνο μαρκάρισμα ή ριψοκίνδυνο, το πρώτο τιμωρείται με κόκκινη κάρτα και το δεύτερο με κίτρινη, το επόμενο που θα πρέπει να εξετάσει είναι αν υπάρχει προφανή ευκαιρία για γκολ.
Θα ξεκινήσω από το πιο εύκολο το οποίο είναι η προφανή ευκαιρία. Το έχω ξαναγράψει ότι η προφανή ευκαιρία για να υπάρχει σε μια περίπτωση θα πρέπει να πληρούνται 4 κριτήρια:
• η απόσταση μεταξύ του παραπτώματος και του τέρματος
• η γενική κατεύθυνση του παιχνιδιού
• η πιθανότητα διατήρησης ή απόκτησης του ελέγχου της μπάλας
• η θέση και ο αριθμός των αμυνόμενων.
Όπως είναι προφανές η μπάλα είναι μακριά μετά από το διωξιμο του Μπρινιολι, επομένως δεν υπάρχει κατοχή ή δυνατότητα ελέγχου της μπάλας.
Στην αξιολόγηση του μαρκαρίσματος για σοβαρό ή ριψοκίνδυνο παιχνίδι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Πρώτο είναι ότι το μαρκάρισμα γίνεται στο κεφάλι, μια περιοχή που ο κανονισμός προστατεύει ξεκάθαρα με κανονισμούς, όπως η άμεση διακοπή από τον διαιτητή, επόμενο κριτήριο είναι η ένταση του μαρκαρίσματος, στην προκειμένη περίπτωση, ο παίκτης του Άρη έχει ταχύτητα επομένως η επαφή με το πόδι του Μπρινιολι είναι με ένταση, τρίτο και πολύ σημαντικό κριτήριο είναι οι τάπες του παπουτσιού στο πρόσωπο τον αντιπάλου.
Μένοντας λίγο στο τελευταίο κριτήριο να θυμίσω ότι ένα ψαλιδακι που κάνει ένας παίκτης τις περισσότερες φορές τιμωρείται με κίτρινη ακριβώς γιατί η επαφή του παπουτσιού με το κεφάλι γίνεται με το κουντεπιε και όχι με τις τάπες. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω κριτήρια ο Μπρινιολι θα έπρεπε να τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα για σοβαρό επικίνδυνο μαρκάρισμα».