Σπουδές με βραχιολάκι – Τέλος στην απεργία

Στο τέλος του φαίνεται πως οδεύει το σίριαλ με τον προφυλακισμένο Νίκο Ρωμάνο, ο οποίος βρίσκεται στην 31η μέρα της απεργίας πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμά του στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχοντας περάσει στο ΤΕΙ, μέσα από την διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων.

Αφού η κυβέρνηση φοβήθηκε μην της… μείνει ο Ρωμανός στα χέρια ενόψει εκλογών, όπως αναφέρει το protothema, ο υπουργός δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία που επιτρέπει στους φυλακισμένους να σπουδαζουν, φορώντας το “βραχιολάκι” με το οποίο μπορούν να εντοπιστούν τα ίχνη τους ανά πάσα στιγμή.

Μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη, ο νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι ο Ρωμανός σταματά την απεργία πείινας.

Το ρεπορτάζ είναι από το protothema.gr

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πρίν την ψήφιση της αρχικής τροπολογίας είπε ότι προσθέτει εδάφιο που επιτρέπει στους κρατούμενους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους  με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) εφόσον όμως έχουν ήδη καλύψει την παρακολούθηση του πρώτου εξαμήνου με την εξ’ αποστάσεως φοίτηση.

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι «Η κυβέρνηση σέβεται και εξασφαλίζει το δικαίωμα στην μόρφωση και για τους κρατούμενους φοιτητές που θέλουν να μορφωθούν. Το εδάφιο που προστίθεται είναι  συγκερασμός των απόψεων που από όλες τις πτέρυγες ακούστηκαν και αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές. Η λύση είναι σύμφωνη με το δικονομικό μας σύστημα» και πρόσθεσε ότι το νέο εδάφιο αναφέρει ότι «Στους ίδιους φοιτητές μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς περιορισμούς του δεύτερους εδαφίου παρ 3 του 282 του Ποινικού Κώδικα εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων τους με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «Με την ρύθμιση αυτή και το δικαίωμα στην σπουδή εξασφαλίζεται και η αντεγκλητική πολιτική δεν εξανεμίζεται».

Η τροπολογία έχει διανεμηθεί στους βουλευτές και σε λίγα λεπτά αναμένεται να ψηφιστεί. Τη διακοπή ζήτησαν οι βουλευτ ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αξιολογήσουν τις τροποποιήσεις και το κείμενο των αλλαγών προτού τοποθετηθούν.

tropologia