Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το κύριο θέμα ήταν η προστασία του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, για την οποία μίλησε στη Σύνοδο ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση του υφυπουργείου Αθλητισμού:
Επιδοκιμασία κατά το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ελληνικών θέσεων, με παράδειγμα το μοντέλο της UEFA, όπου όλοι οι σύλλογοι, από όλα τα κράτη-μέλη, μπορούν να ονειρεύονται και να προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή, όπως ανέλυσε και ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Τσέφεριν
Τη σθεναρή στάση της Ελλάδας στην υπεράσπιση του «ανθρωποκεντρικού Ευρωπαϊκού Αθλητικού Μοντέλου, που εξασφαλίζει πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους και δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία για τις ελίτ», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, στην τοποθέτησή του κατά το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Αθλητισμό, στις Βρυξέλλες.
«Οφείλουμε και θα προστατεύουμε αυτό το Μοντέλο, αποτρέποντας προσπάθειες υπονόμευσής του. Δεν θα αφήσουμε τον αθλητισμό, την κληρονομιά και τον κοινωνικό του ρόλο, εκτεθειμένα σε επιθέσεις από άκρατα ιδιωτικά επενδυτικά μοντέλα που βασίζονται μόνο στο κέρδος», υπογράμμισε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, επισημαίνοντας προς τους ομολόγους τους πως «παραμένω προσηλωμένος στη διασφάλιση ότι η εμπορική επιτυχία του επαγγελματικού επιπέδου συνδέεται πάντοτε με την αλληλεγγύη για την υπόλοιπη πυραμίδα του Αθλητισμού, που βάση της είναι ο σωματειακός αθλητισμός, παρέχοντάς της ζωτική υποστήριξη».
Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη στην προάσπιση των αθλητικών ιδεωδών και στην ενότητα φυλών και φύλων, αρχών και αξιών, καθώς ο Αθλητισμός αποτελεί -και τούτο συμβαίνει ολοένα και περισσότερο- ένα σταθερό όχημα ενσωμάτωσης, ισότητας, άρσης των διακρίσεων, ανοχής στη διαφορετικότητα», προτού καλωσορίσει τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στη συζήτηση των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο, το ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς, που βασίζεται στην αθλητική αξία με το σύστημα προαγωγής και υποβιβασμού, είναι παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Αθλητικού Μοντέλου.
Αυτό το Μοντέλο σημαίνει ότι όλοι οι σύλλογοι, από όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να ονειρεύονται και να προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή.
Γίναμε μάρτυρες του ονείρου που έγινε πραγματικότητα στον τελικό του Conference League προ μηνών, ο οποίου φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, στο γήπεδο της ΑΕΚ, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο.
Το Μοντέλο μας δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία για τις ελίτ. Περιλαμβάνει ανοιχτές διοργανώσεις μέσω κατηγοριών που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση, με τη διαδικασία ανόδου και υποβιβασμού ομάδων. Η λογική μας αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διεξαγωγή κλειστών διοργανώσεων, όπως η Ευρωλίγκα στο μπάσκετ».
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ συζητήθηκε ακόμα η θέσπιση βραβείου Εθελοντισμού με ευθύνη της Κομισιόν σε συνέχεια της κοινής δήλωσης Ελλάδας – Κύπρου και άλλων επτά κρατών-μελών (Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Μάλτας, Σλοβενίας).
Ο κ. Βρούτσης τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής αναγνώρισης του ρόλου των Εθελοντών στις αθλητικές διοργανώσεις, με την τεράστια συμβολή τους στην επιτυχία των αγώνων τόσο κατά τη διεξαγωγή, όσο και κατά την προετοιμασία τους:
«Θεωρώ σημαντική την επιβράβευσή τους, διότι τους οφείλουμε πολλά. Η καλλιέργεια εθελοντισμού μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στις κοινωνίες μας, όπως το μεγαλείο της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας και πολλών άλλων Αξιών που διέπουν τον Αθλητισμό».
Επιπλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού υπερθεμάτισε στην πρόταση της Γαλλίας για λήψη μέτρων ενίσχυσης της παρακαταθήκης των Ολυμπιακών Αγώνων:
«Η Ελλάδα, ως ένθερμος υπέρμαχος και υπερασπιστής του πανανθρώπινου Αθλητικού Πνεύματος και κυρίως ως γενέτειρα των διαχρονικών αξιών του Ολυμπισμού, αναγνωρίζει την αξία της διαρκούς παρακαταθήκης των Ολυμπιακών Αγώνων και της ευρωπαϊκής τους διάστασης, λόγω των Αξιών που προωθούν.
Στηρίζουμε, λοιπόν, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων έτσι ώστε να ενισχυθεί η κληρονομιά, η παρακαταθήκη και το όραμα, που αφήνουν πίσω τους, κάθε τέσσερα χρόνια, οι διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων».