Σε επιφυλακή στον Έβρο – Εκκενώθηκαν σπίτια

Σε επιφυλακή παραμένουν, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, οι κάτοικοι και οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έπειτα από το σπάσιμο αναχώματος στο χωριό Ορμένιο, με αποτέλεσμα η στάθμη του ποταμού Εβρου να παραμένει πάνω από τα 6 μέτρα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων εμπλεκόμενων και αρμόδιων φορέων, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Το δεύτερο ανάχωμα που κατασκευάστηκε μέσα στο Ορμένιο κράτησε και το νερό δεν πέρασε στο χωριό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης ‘Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στο Ορμένιο πλημμύρισαν τρία υπόγεια σπιτιών και ορισμένες αποθήκες.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 στρέμματα γης κατά μήκος του Έβρου έχουν καταληφθεί από τα νερά των ποταμών, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία. «Είναι πάρα πολλά τα νερά και έρχονται και περισσότερα. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια σε εξέλιξη» αναφέρει ο Πέτροβιτς, εξηγώντας πως «από το Ορμένιο μέχρι το Πέταλο η στάθμη είναι πάνω από τα 6 μέτρα και στο Πέταλο μάλιστα είναι στα 6,9. Δεν θέλουμε να κινδυνέψουν άνθρωποι και για αυτό είμαστε στο πόδι».

Αν και η κατάσταση φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί, δεν υπάρχει εφησυχασμός, διότι, το ύψος της στάθμης του ποταμού παραμένει πάνω από έξι μέτρα (στα 6,30 στο Πύθιο με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα και στα 6,90 μέτρα στο Πέταλο με όριο συναγερμού τα 6,00 μέτρα).

«Τα αναχώματα σε όλο το μήκος του ποταμού έχουν δεχθεί, επί οκτώ ημέρες, τεράστιες πιέσεις από ποσότητες υδάτων και είναι ‘καταπονημένα» επισημαίνει και προσθέτει ότι το φαινόμενο παρακολουθείται σταθερά, ούτως ώστε οι Αρχές να επέμβουν σε περίπτωση που προκληθεί θραύση αναχώματος στον ποταμό.

Παράλληλα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, λόγω της αύξησης των νερών των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καλεί όσους έχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε παρέβριες περιοχές να τις εγκαταλείψουν άμεσα και οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να μην εξέρχονται του δικτύου και να μην πλησιάζουν πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Πηγή : seleo.gr