Μεγάλη ντροπή

Τί κι αν η ομάδα είναι πρώτη με 4β διαφορά;

Τίποτε τελικά δεν συγκινεί τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Η γκρίνια και η απαξίωση του υλικού, είναι σε τέτοιο βαθμό, που αναρωτιέται κανείς αν θέλουν το καλό της ομάδας ή το κακό.

Φυσικά και δεν είναι το καλύτερο ρόστερ. Πάντα υπάρχει καλύτερο, στα λόγια όμως. Γιατί στο χορτάρι, το καλύτερο είναι αυτό που είναι πρώτο. Τί να κάνουμε; Αυτό λένε και οι αριθμοί που είναι και αυτοί που μετράνε, για να γίνεις πρωταθλητής.

Φυσικά και χρειάζονται μεταγραφές. Ποιά ομάδα στον κόσμο δεν θέλει μεταγραφές; Όλες, χωρίς καμιά εξαίρεση. Ποιός λέει πως δεν είναι αναγκαία η πίεση στον μεγαλομέτοχο για να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φέρει παιχταράδες; Όλα αυτά έχουν τη λογική τους.

Γιατί όμως η λογική χάνεται στο άδειο γήπεδο; Στη συνεχή μουρμούρα, στην υποτίμηση και στην αρνητική ενέργεια; Ποιά δικαιολογία υπάρχει για να είναι αυτά κυρίαρχα, σε μια εποχή που ο ΠΑΟΚ είναι απόλυτα υγιής και δεν τον απασχολεί κανένα από τα προβλήματα του παρελθόντος, που ήταν καθημερινά και ανελέητα; Ακόμη και η χρόνια και άλυτη υπόθεση ων χρεών προς το δημόσιο δεν επηρεάζει διόλου τη λειτουργία της ΠΑΕ. Ποιά δικαιολογία υπάρχει να λοιδoρούνται οι ποδοσφαιριστές που έχουν την ομάδα μια ανάσα απ’ τα Xριστούγεννα, πρώτη και καλύτερη;

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ όσο επαναστάτης και επιθετικός είναι ,άλλο τόσο αγαθός είναι και κορόιδο. Η μεγάλη αγάπη του για την ομάδα, μαζί με το πάθος και το συναίσθημα, τον παραλογίζει. Εχθροί, αντίπαλοι και Δούρειοι Ίπποι, υπήρχαν πάντα. Οι προσπάθειες εξόντωσης και αποπροσανατολισμού, με όπλο το διαίρει και βασίλευε, δε σταμάτησε ποτέ. Το μόνο εμπόδιο που έβρισκαν αυτέ ςοι προσπάθειες ήταν η ενότητα του κόσμου και η μεγάλη αγάπη για την ομάδα. Λίγες οι φορές, γιατί τις περισσότερες, αυτό γινόταν σμπαράλια και θρύψαλα. Αμέτρητες οι στιγμές που ο ΠΑΟΚ έβγαλε τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Έχυσε τον κουβά με το γάλα με μια κλωτσιά κι ας είχε δώσει τα πάντα για να καταφέρει να τον γεμίσει. Απώλεσε την ενότητά του και η αγάπη του για την ομάδα έγινε μίσος. Πάντα παρασυρόμενος από επιτήδειους εχθρούς, κατατρεγμένους αντιπάλους που βάσιζαν την ύπαρξή τους στην αντιπαράθεση με τον μεγάλο αντίπαλο, τον ΠΑΟΚ και φυσικά λαμόγια και Δούρειους Ίππους.

Σε πολλούς από αυτούς φαίνεται έτσι κι αλλιώς, στο πρόσωπό τους. Πάντα όταν η ομάδα του Αναστασιάδη τα καταφέρνει. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν είναι αγωνιστικό, δεν είναι οι μεταγραφές, δεν είναι η τακτική, τα φάουλ, τα στημένα, δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά που έχουν την ομάδα πρώτη στη βαθμολογία. Το πρόβλημα είναι η απουσία του κόσμου από το γήπεδο.

Η αδράνεια του κόσμου και μια περίεργη και ανούσια αντιπαλότητα. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ που έχουν την υποχρέωση και το θεσμικό ρόλο να κατευθύνουν τον κόσμο και να οριοθετούν τις κόκκινες γραμμές, δεν θα έχουν μια και δυναμική φωνή, έχοντας ως κυρίαρχο ότι αυτό που τους ενώνει είναι η ομάδα και τα τέσσερα γράμματα, κανείς δεν θα τους υπολογίζει, δεν θα τους δίνει σημασία κι έτσι θα πηγαίνει χαμένη κι όποια παρέμβαση θέλει να υπάρξει.

Αν είναι δυνατόν στην πιο υγιή στιγμή του συλλόγου σε όλα τα αθλήματα, η ασπίδα και το δόρυ για να βρίσκεται εδώ ο σύλλογος, να είναι ανενεργό και αμέτοχο. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αυτοί που διασφάλισαν το μέλλον του συλλόγου με τους αγώνες τους. Αυτοί που έκαναν πράξη το σύνθημα ”Μια πόλη μια ομάδα”, διασφαλίζοντας να μην ακουστεί ποτέ το ”Μια πόλη καμιά ομάδα”, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν λόγο, άποψη, παρέμβαση, συμβουλή, συμμετοχή, στη νέα εποχή του ΠΑΟΚ.

Ποιοί είναι αυτοί που τους θέλουν ανενεργούς και στον πιο υγιή ΠΑΟΚ των τελευταίων 30 χρόνων; Τί είναι αυτό που βάζει φρένο και δεν αφήνει τον κόσμο να έρθει πιο κοντά στην ομάδα, να την αγαπήσει πάλι όπως παλιά, να ξαναφουντώσει πάλι το όνειρο; Τί είναι αυτό που βάζει εμπόδια να ξαναδεί ο κόσμος τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, το καμάρι του ξανά πρωταθλητή; Γιατί να μην είναι κυρίαρχο και να υπάρχει αναμονή, δίψα και θέληση, πότε θα ρθει η ώρα να φύγει από τη Νέα Σμύρνη και να πάει πρωταθλητής ως την Ομόνοια; Έτσι κι αλλιώς το έχει ξανακάνει και να είστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα.

Πρόβλημα είναι πως αντίπαλοι, εχθροί και Δούρειοι Ίπποι, καταφέρνουν να επιβάλλουν τα θελήματά τους και να στερούν το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας,την ενότητα του κόσμου, την αγάπη και την αμέριστη στήριξη σ’ αυτήν. Αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στον ΠΑΟΚ. Είναι μεγάλη ντροπή ο πρώτος ΠΑΟΚ να επιτρέπετε να δέχεται τέτοιο ανελέητο πόλεμο, λογικό από εχθρούς και αντιπάλους, αλλά αδιανόητα παράλογο από τους ίδιους, που πολλές φορές υπερηφανεύονται πως τον λατρεύουν.

Υ.Γ.1. Εσείς τι λέτε; Ότι ο Πάμπλο Γκαρσία είναι ένας ψυχικά άρρωστος, που πρέπει να τον διώξουν άμεσα από τη χώρα; Έχετε κι εσείς την απορία πως τον αντέχει η οικογένειά του; Ή είστε “πρόβατα” και τον λατρεύετε, όπως πιστεύουν οι “ψαγμένοι”, που θέλουν το καλό του ΠΑΟΚ και τελευταία νομίζουν πως έγιναν ο ΠΑΟΚ ο ίδιος; Εγώ δεν ξέρω, εγώ ξέρω μόνο αυτό που έλεγε η γιαγιά μου. Η καλύτερη απάντηση στους ανόητους είναι η σιωπή.

Υ.Γ.2. Δε γνωρίζω τί έχει στο μυαλό του ο Ιβάν Σαββίδης, ούτε ο προπονητής, ούτε ο τεχνικός διευθυντής, ούτε ο πρόεδρος. Γνωρίζω όμως πως αυτοί που δίνουν την ψυχή τους στον αγωνιστικό χώρο, χρειάζονται βοήθεια.