Ξεχρεώνει μέσω νόμου Ορφανού

Ο κύβος ερρίφθη κι αφού τον τελευταίο καιρό, ο Ιβάν Σαββίδης είδε πολύ κόσμο να τον κοροϊδεύει προεκλογικά, με κυβερνητικά στελέχη να υπόσχονται ρυθμίσεις και τροπολογίες και γενικότερα πράγματα, που δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν, η ΠΑΕ πήρε την απόφαση να ξεμπερδέψει με τα χρέη στο δημόσιο, μέσω του νόμου Ορφανού.

Πρόκειται για τον νόμο που έγινε το καλοκαίρι του 2007, και προέβλεπε αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο σε 120 δόσεις, πληρώνοντας το κεφάλαιο και το 20% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Για τον ΠΑΟΚ, το ποσό φτάνει στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Μ΄ αυτό το ποσό εξοφλεί τα χρέη του και είναι πλέον 100% καθαρός. Αυτό που θα κάνει ο ΠΑΟΚ, είναι να καταβάλει περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ για τις δόσεις από το 2007 μέχρι, και να αποπληρώσει τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια ευρω σε μηνιαίες δόσεις μέσα στην επόμενη τριετία.

Για την πρόθεση αυτή της ΠΑΕ, ενημέρωσε στη σημερινή γενική συνέλευσή της, ο φοροτεχνικός της, Δημήτρης Πανοζάχος.

“Με βάση την εκτίμησή μου, πρέπει να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου για να μπει ο ΠΑΟΚ στη ρύθμιση Ορφανού. Αυτό όπου μπορώ να πω είναι ότι το ποσό στο συγκεκριμένο νόμο δεν αλλάζει. Αν όλες οι υποθέσεις χαθούν στα δικαστήρια, τότε με βάση τη ρύθμιση Ορφανού θα πρέπει να πληρωθούν 14,5 εκ. ευρώ”, είπε ο Πανοζάχος.

Η υπόθεση των δικαστηρίων είναι τυπική, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει προσφύγει στα δικαστήρια επί διοίκησης Γούμενου, αμφισβητώντας τα χρέη (είναι 43 υποθέσεις), προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Οι υποθέσεις θα χαθούν στα δικαστήρια, γιατί είναι… καραμπινάτες κι εφόσον τελεσιδικήσουν, η ΠΑΕ μπορεί, έχοντας πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη, να κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου Ορφανού.

Κατά τ΄ άλλα, στη γενική συνέλευση, εγκρίθηκε ο ισολογισμός και ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός αλλά και η αμοιβή των ορκωτών που φθάνει τα 11.500 ευρώ, καθώς και οι μισθοί του Ιάκωβου Αγγελίδη και του Ζήση Βρύζα (επειδή είναι μέλη του δ.σ.)

Ο Δημήτρης Πανοζάχος ανέφερε πως το ποδοσφαιρικό τμήμα κόστισε πέρσι 21 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τους φόρους, ενώ πρόπέρσι κόστιζε 14. Επίσης, οι ζημιές της περσινής σεζόν ξεπέρασαν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν από τα 14 στα 18 εκατομμύρια.