Στο -20 ο Σαμαράς και οι… Ευρωπαίοι

Σχετικά χαμηλά κινήθηκε η υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόταση της κυβέρνησης πήρε 160 ψήφους, καθώς πέραν των κυβερνητικών βουλευτών, άλλοι πέντε ανεξάρτηττοι βουλευτές (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής), ψήφισαν τον Σταύρο Δήμο. 135 βουλευτές ψήφισαν “παρών”, ενώ άλλοι 5 ήταν απόντες (Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Άννα Χατζησοφιά).

Πριν την ψηφοφορία η κυβέρνηση θεωρούσε σίγουρες τις 162 ψήφους και ήλπιζει να πιάσει και τις 166, έτσι ώστε να σπάσει εύκολα τα φράγμα των 170 στην δεύτερη ψηφοφορία και να παλέψει για τον 180 στην τρίτη.

Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, η πίεση στους βουλευτές που “ταλαντεύονται” για πολλούς λόγους (και το οικονομικό παίζει ρόλο, αφού πολλοί από τους ανεξάρτητους δύσκολα θα είναι στη νέα Βουλή για να συνεχίσουν να μισθοδοτούνται), θα αυξηθεί στις επόμενες δύο ψηφοφορίες καθώς η κυβέρνηση και οι… εταίροι της αναμένεται να τα δώσουν όλα στη μάχη για την εκλογή του Δήμα και για την διατήρηση του ισχύοντος πολιτικού σκηνικού.

“Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί πρόεδρος κι ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θα ήθελα να συγχαρώ τους βουλευτες που ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και ψήφισαν τον κ. Δήμα”, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, βγαίνοντας από τη Βουλή.