Και τι θα κάνουμε χωρίς χρέη;

Δυόμισι χρόνια είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης, άρα για δυόμισι χρόνια τα χρέη της ΠΑΕ είναι δικά του χρέη, όπως είχε πει εξ αρχής κι ο ίδιος και μόλις τώρα, πάρθηκε πραγματικά η απόφαση να λυθεί αυτό το ζήτημα. Να λυθεί, με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος κι αυτή τη στιγμή, η λύση βρίσκεται στον περίφημο νόμο Ορφανού (3606/07).

Πραγματικά ήταν να αναρωτιέσαι τόσο καιρό, που οι σύμβουλοί του τον έβαζαν στο τρυπάκι επί δυόμισι χρόνια, να παρακαλά μια κυβέρνηση, που μπορεί να υποσχεθεί και θάλασσα στο Κιλκίς, έκαναν έναν ολόκληρο Σαββίδη να μοιάζει με επαίτη και φυσικά, έδιναν το δικαίωμα στον έναν ή στον άλλο, να εκμεταλλεύεται τον πόνο του φιλάθλου, που νιώθει τα χρέη μιας ομάδας, δικά του χρέη (!), για να κερδίσει δημοφιλία για μικροκομματικά ή μικροπολιτικά ωφέλη.

Δεκάδες ήταν οι πολιτικοί όλο αυτόν τον καιρό, που τσακώνονταν μεταξύ τους ποιος κατέθεσε την καλύτερη τροπολογία για να λύσει το πρόβλημα των χρεών του ΠΑΟΚ (μόνο ο Δριβελένγκας πρέπει να κατέθεσε 5-6 στα λόγια, όντας σε ανοιχτή γραμμή με ραδιόφωνα και εφημερίδες).

Όταν όλοι τους πουλούσαν ελπίδα, θυμάμαι το καλοκαίρι τον Ιούνιο τον Γιώργο Ορφανό να δηλώνει σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ότι η λύση για τον ΠΑΟΚ είναι εκείνος ο νόμος που έγινε το 2007.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΠΑΟΚ δεν μπαίνει σ΄ αυτή τη ρύθμιση να τελειώνει. Οι άλλες λύσεις είναι πολύ δύσκολες, είναι και η Τρόικα στη μέση. Θα πληρώσει περίπου 10.500.000 ευρώ εφάπαξ για τις δόσεις αναδρομικά από το 2007 και θα έχει άλλα 4.000.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια” δήλωνε τότε ο σημερινός Υπουργός Μακεδονίας Θράκης.

Μετά από δυόμισι χρόνια, ακουσαμε σήμερα τον φοροτεχνικό της ΠΑΕ, Δημήτρη Πανοζάχο, να λέει σήμερα στη γενική συνέλευση της ΠΑΕ ότι εξετάζεται πλέον η λύση του νόμου Ορφανού και αργότερα να δηλώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη πως είναι ότι πιο συμφέρον υπάρχει σήμερα, καθώς με συνολικά 14.500.000 ευρώ, ο ΠΑΟΚ καθαρίζει.

Μόλις τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις που έχει ο ΠΑΟΚ στα δικαστήρια (που θα τις χάσει, αυτό είναι γνωστό, εκεί προσέφυγε απλά για να κερδίσει χρόνο), θα έχει ένα μήνα προθεσμία να βάλει τα χρέη του στο νόμο Ορφανού και να ξεμπερδέψει.

Κι ο Ιβάν Σαββίδης θα έχει να λέει ότι σε αντίθεση με πολλούς άλλους, αυτός ούτε την ομάδα του στη Γ΄ Εθνική έριξε, ούτε έτυχε φωτογραφικών διατάξεων για να διευκολυνθεί. Πλήρωσε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και καθάρισε. Κιμπάρης, όχι ζήτουλας, όπως τον “πλάσαραν” επί δυόμισι χρόνια οι σύμβουλοί του.

Κάποια στιγμή, έτσι θα γίνει. Θα πληρώσει και θα ξεμπερδέψει. Κερδισμένος θα είναι ο Σαββίδης, για τον λόγο αυτό, κερδισμένος θα βγεί ο ΠΑΟΚ, διότι θα απελευθερωθεί και θα καθαρίσει (κι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα του προσφέρει ο Σαββίδης), χαμένοι θα βγουν σίγουρα όλοι αυτοί, που έμαθαν να κερδίζουν, παίζοντας και εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις και συγκυρίες, αλλά και το συναίσθημα του κόσμου.