«Έστηναν και τα οφσάιντ!»

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν και στη δεύτερη πολύωρη κατάθεσή του στις ανακριτικές Αρχές, ο διεθνής διαιτητής, Μάριος Παναγή.

Έδωσε ονόματα και στοιχεία των παραγόντων και των διαιτητών που αποτελούσαν το κύκλωμα, κάνοντας λόγο όχι μόνο για σικέ αγώνες, αλλά για κυκλώματα που ελέγχουν τη μισή κατηγορία του πρωταθλήματος!

Όπως αποκαλύπτει στο σχετικό ρεπορτάζ ο «Φιλελεύθερος», στη δεύτερη κατά σειρά κατάθεσή του στην Αστυνομία, ο διαιτητής παρέθεσε λεπτομέρειες για στημένα παιχνίδια και αποκάλυψε τη μανία κάποιων να δίνουν οδηγίες στους διαιτητές για τα οφσάιντ με τα οποία κοβόταν η επίθεση μιας ομάδας που δεν ήθελαν να προχωρήσει! Επίσης, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για παιχνίδια, στα οποία του ζητούσαν να στήσει ο ίδιος και αρνήθηκε και κατονόμασε άλλους συναδέλφους του που το έκαναν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη στον «Φ», «όλα γίνονταν γιατί από πίσω υπήρχε έντονη στοιχηματική δραστηριότητα από παράγοντες του ποδοσφαίρου», όπως υποστήριξε ο Μάριος Παναγή.

Η κατάθεσή του που κράτησε πέντε ώρες όπως και η προχθεσινή, θεωρείται από τους ανακριτές ως πολύ σημαντική, χρειάζεται, ωστόσο, ενισχυτική μαρτυρία. Η κατάθεσή του θα αξιολογηθεί και θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθούν μαρτυρίες από πρόσωπα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, κυρίως διαιτητές, από τους οποίους θα προσπαθήσουν να λάβουν κατάθεση.

Ηχογραφημένες συνομιλίες ή emails που έχει στην κατοχή του δεν δόθηκαν στους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου μετά από νομική συμβουλή που πήρε ο διεθνής διαιτητής. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ», η Αστυνομία παρέχει από προχθές προστασία στον Μάριο Παναγή, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί να καταθέσει και να πράξουν το ίδιο και άλλοι, αισθανόμενοι ασφάλεια.

Ως πολύ σοβαρές χαρακτήρισε χθες τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και υπενθύμισε ότι των καταγγελιών αυτών προηγήθηκαν και άλλες καταγγελίες τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από τον ίδιο προσωπικά, καθώς και ηχογραφημένες συνομιλίες στην υπόθεση Λίλλη.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ του συναντήσεις «ούτε με διοικητικό παράγοντα της ΚΟΠ, ούτε με διαιτητές, ούτε με παρατηρητές ούτε με κανέναν άλλο. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα πρέπει να διερευνηθούν αυτές οι κατηγορίες, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές και δεν είναι μόνο αυτές. Προηγήθηκαν και κάποιες άλλες καταγγελίες και από το ΑΚΕΛ και από μένα τον ίδιο προσωπικά σε ό,τι αφορά σικέ αγώνες και τη βία στα γήπεδα αλλά και ηχογραφημένα στοιχεία τα οποία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αναφορικά με τον (πρώην πρόεδρο της Αλκής) Νίκο Λίλλη όπου γίνονταν και αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα», είπε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι «κάποια από αυτά τα ονόματα εμπλέκονται και στις καταγγελίες του κ. Παναγή».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος, πέρα από τις επίσημες συναντήσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ με την ηγεσία της ΚΟΠ, δεν είχε ποτέ του συναντήσεις «ούτε με διοικητικό παράγοντα της ΚΟΠ, ούτε με διαιτητές, ούτε με παρατηρητές, ούτε με κανέναν άλλο».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει οποιαδήποτε ανάμιξη και παρέμβαση στο κυπριακό ποδόσφαιρο και διαχρονικά έχει επικρίνει τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ για την κομματικοποίηση του ποδοσφαίρου και την καλλιέργεια πόλωσης στην κοινωνία μέσω των οργανωμένων φιλάθλων και της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής.

«Συνεπείς στην πάγια θέση μας για μη εμπλοκή πολιτικών θεσμών ή προσώπων στο ποδόσφαιρο, καλούμε όλους τους πολιτικούς και όλα τα κόμματα να αφήσουν την Αστυνομία ανεπηρέαστη να πράξει το καθήκον της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε αντίθεση με την προχθεσινή του αντίδραση, σχολιάζοντας τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή, ζήτησε να ερευνηθούν τα πάντα και για όλους. «Οι οποιεσδήποτε καταγγελίες πρέπει να εξετάζονται με κάθε αυστηρότητα και κάθε σοβαρότητα όποιους και να αφορούν και για οποιοδήποτε θέμα, φτάνει να υπάρχει και η κατάλληλη τεκμηρίωση», επισήμανε ο κ. Νεοφύτου.

Πηγή : Φιλελεύθερος