Ο Βρύζας άνοιξε τα χαρτιά του

Για όλους και για όλα μίλησε ο Ζήσης Βρύζας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Για το πως λειτουργεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός και πως καταλήγει στην τελική επιλογή παικτών η ομάδα: «Το πιο σημαντικό στην ομάδα είναι η χημεία, η επικοινωνία, ο τρόπος λειτουργίας. Αυτή τη σεζόν αυτά τα στοιχεία είναι σε υψηλό βαθμό. Την προηγούμενη σεζόν δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτή τη χημεία για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, έγιναν διάφορες αλλαγές στο διάστημα των δύο ετών, ψάχναμε να στελεχώσουμε την ομάδα, για ένα μοντέλο λειτουργικό. Η έλευση του κ. Αγγελίδη αποκατέστησε την ανισορροπία που υπήρχε. Ισως να υπάρχουν κι άλλα στελέχη που θα έρθουν. Στο μεταγραφικό, ο προπονητής μας είναι ο βασικός συντελεστής για την δημιουργία ενός ΠΑΟΚ πρωταθλητή. Και έτσι λειτουργούμε παίρνοντας την γνώμη του προπονητή που καθορίζει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει. Είμαστε σε επαφή με την ιδιοκτησία μέσω του προέδρου, για να αποφασιστεί πόσα χρήματα θα δοθούν».

Για το πως γίνεται η επιλογή των παικτών: «Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι πως έχεις δικό σου επιτελείο και επιλέγεις και ο δεύτερος δρόμος είναι να επιλέξεις τις επιλογές από ατζέντηδες. Εδώ και 8-10 μήνες δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων. Προσπαθούμε γεωγραφικά να καλύψουμε όλες τις χώρες που είναι εφικτές για να πάρουμε παίκτες. Εχουμε το δικό μας επιτελείο, αλλά ταυτόχρονα εμπιστευόμαστε και προτάσεις ατζέντηδων. Το απόλυτο θα ήταν να έχουμε 15 δικούς μας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για το τι συμβαίνει με όλους τους παίκτες».

Για τον Αναστασιάδη του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν: «Πιστεύω ότι δεν μιλάμε για έναν άγνωστο προπονητή. Τα συμβόλαια για αυτόν και τον κ. Σαββίδη λίγο μετράνε. Η σχέση του Αγγελου με τον ΠΑΟΚ είναι διαχρονική. Είναι ένας άνθρωπος που ήρθε, μας έχει φέρει πάρα πολλά καλά πράγματα. Γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του συλλόγου. Εχει βάλει την ομάδα σε δρόμο πρωταθλητισμού, κάτι που είχε αρκετό καιρό να συμβεί. Και η σχέση του αυτή δεν θα διαταραχθεί ποτέ».

Για τον Αναστασιάδη και την Εθνική: «Σε ό,τι αφορά την Εθνική έχει απαντήσει ο ίδιος λέγοντας πως δεν έχει φύγει από ομάδα και κάθε τέτοια φωνή έχει στόχο να αποσυντονίσει την δική μας προσπάθεια για το πρωτάθλημα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε. Αλλωστε μιλούν απευθείας ο προπονητής και ο μεγαλομέτοχος. Είναι υποκειμενική η δεύτερη ερώτηση. Είναι θέμα συγκυριών για να βρεθεί η σωστή λύση. Πρέπει κανείς να λαμβάνει ποιες οι συνθήκες της ομάδας. Ηρθε η κατάλληλη στιγμή και ο κ. Αναστασιάδης είναι εδώ».

Για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου: « Είμαστε στο τελικό στάδιο. Πλησιάζουμε στον Ιανουάριο, το 80% έως 90% των παικτών που έχουν συμβόλαια δεν τελειώνουν τώρα. Μόνο από τις σκανδιναβικές χώρες λήγουν τα συμβόλαια. Στους υπόλοιπους παίκτες, πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και αυτό θα πάρει χρόνο γιατί οι ομάδες θέλουν περισσότερα χρήματα. Οι παίκτες από την Αφρική περιορίζονται λόγω και του Κόπα Αφρικα. Οσοι είναι ανενεργοί στις ομάδες τους δεν προκρίνονται. Κοιτάζουμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».

Για το ότι δεν αποκτήθηκε κεντρικός αμυντικός το καλοκαίρι: «Ξέρω πως η ομάδα υπολόγιζε και τον Κατσικά και τον Τζαβέλλα και τον Βίτορ στην άμυνα και ήξερε πως οι Σκόνδρας και Τζιόλης μπορούν να καλύψουν αυτή τη θέση. Ετσι ξεκινήσαμε και έτσι προχωρήσαμε».

Για την στάση του Σαββίδη στη μεταγραφική ενίσχυση: «Ο κ. Σαββίδης έχει δώσει το πράσινο φώς για τις μεταγραφές. Για να φτιαχτεί ένα γκρουπ που θα φτιάξει το μέταλλο του πρωταθλητή είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει. Θα μπορούσε κάποιος να προτείνει στον κ. Σαββίδη να επενδύσει πολλά λεφτά. Όμως η δική μας επιλογή ήταν να πάμε σε σταδιακή επιλογή ποιότητας της ομάδας, και αναφέρομαι στην διοίκηση και την τεχνική ηγεσία. Μέσα από εσωτερικές συζητήσεις θα προκύψει το αποτέλεσμα».

Για το πόσες μεταγραφές θα κάνει ο ΠΑΟΚ: «Εμείς δεν θα πάμε σε πάρα πολλές επιλογές. Στο μυαλό μας έχουμε δύο ή τρεις επιλογές. Αν υπάρχουν αποχωρήσεις πρέπει να αντικατασταθούν, αυτό είναι αυτονόητο. Ο ΠΑΟΚ πριν από μερικά χρόνια κοιτούσε το άμεσο αποτέλεσμα και γι’ αυτό ίσως έφθασε σε οικονομικό αδιέξοδο. Το ότι επιβάλλεται η ομάδα να έχει μια αξία συγκεκριμένη ποδοσφαιρικά και το ότι ο ΠΑΟΚ το κύριο «target group» που απευθύνεται είναι από 23 έως 27 είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως η περίπτωση του Ρατς. Αυτή είναι και η διαφορά για τις επιλογές μας».

Για το μεταγραφικό μπάτζετ: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μειώσουμε το ρίσκο της επένδυσης των χρημάτων του ιδιοκτήτη».

Για τις περιπτώσεις Τζανδάρη και Κατσικά: «Εμείς το προηγούμενο καλοκαίρι αποκαταστήσαμε τις ισορροπίες. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο ΠΑΟΚ τους έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση και θα είναι σεβαστή η επιλογή τους. Εμείς, έχουμε ξεκάθαρη θέση, ο κάθε ένας που θέλει κάτι άλλο θα ακολουθήσει τον δρόμο του».

Για το αν έχει «παγώσει» ο Σαββίδης τις επενδύσεις του σχετικά με τον ΠΑΟΚ: «Η δική μου άποψη είναι πως το προπονητικό αποτελεί βασικό βήμα για την ανάπτυξη της ομάδας. Κοιτάμε όλα τα ενδεχόμενα, είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί. Για τα χρέη, η πρότασή μας είναι καθαρή και δίκαιη και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει εισακουστεί. Ελπίζω πως θα συμβεί το υπόλοιπό διάστημα».

Αποκάλυψε πως ο ΠΑΟΚ έχει κλείσει παίκτη από τώρα για το καλοκαίρι: «Εννοείται ότι ψάχνει από τον Σεπτέμβριο ο ΠΑΟΚ για την ενίσχυσή του. Υπεύθυνοι είναι ο προπονητής, ο πρόεδρος. Το τμήμα σκάουτινγκ είναι δευτερεύον οργανισμός που λειτουργεί υπό τις δικές μας εντολές. Τον Ιανουάριο λήγουν λίγα συμβόλαια παικτών. Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να έχεις συμφωνίες. Εμείς έχουμε προσεγγίσει παίκτες για την επόμενη σεζόν που λήγουν τα συμβόλαιά τους. Και ίσως, έχουμε κλείσει από τώρα παίκτη για το καλοκαίρι. Τον Γενάρη υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες».

Για την διαιτησία: «Υπάρχει προετοιμασία, αντίδραση. Ο ΠΑΟΚ επενδύει στη συνολική εικόνα του ποδοσφαίρου. Ο τρόπος λειτουργίας των θεσμών είναι απαραίτητος, γιατί ενώ υπάρχουν δεν “τρέχουν”. Ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΔ δεν είναι αυτός που πρέπει. Εχουμε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό το θέμα. Δίνουμε τη μάχη μας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Για το πότε θα γίνουν μεταγραφές: «Θέλουμε να έρθει ένας παίκτης – κεντρώος- έως τις 27 του μήνα και άλλοι δύο στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Δεν ξέρεις όμως τι μπορεί να σου προκύψει. Αυτό είναι το σχέδιο, έτσι δουλεύουμε κάθε ημέρα. Μιλάω για μια διαπραγμάτευση που δεν ξέρω πώς θα καταλήξει. Εναν παίκτη θέλουμε να φέρουμε πριν τελειώσει η χρονιά».

Για το πως θα αντιδράσει ο ΠΑΟΚ αν αποδειχθούν όλα όσα ακούγονται για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο: «Θα κάνουμε τα πάντα και θα διεκδικήσουμε τα πάντα, εάν αποδειχθεί ότι στερηθήκαμε στόχους στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά. Είμαστε σε συνεργασία με μεγάλα γραφεία και ανθρώπους στα θεσμικά όργανα. Είναι εν γνώσει τους τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ θα κάνει κινήσεις για να ικανοποιήσει το λαϊκό έρεισμα».

Για τη φημολογία περί Κρόιφ: «Παράλληλη συνεργασία θα μπορούσε να υπάρχει. Σε μία ενδεχόμενη επιλογή στη θέση του τεχνικού διευθυντή δεν το γνωρίζω. Δεν έχω καμία ενημέρωση. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου είμαι πάνω από 20 χρόνια. Συμβαίνουν αυτά, είναι φυσιολογικά, ιντριγκάρουν και εσάς και τον κόσμο. Και με αυτή την οπτική το βλέπω κι εγώ».