Ο καιρός τα Χριστούγεννα

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στη χώρα μας την ημέρα των Χριστουγέννων με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, εξασθενημένους ανέμους και αρκετή ηλιοφάνεια, αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή.

Πιο αναλυτικά την Πέμπτη 25/12 ανήμερα των Χριστουγέννων σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και κατά τόπους στα ανατολικά πελάγη 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν και πάλι ομίχλες. Οι θερμοκρασίες δε θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα ως προς τις μέγιστες τιμές τους, ωστόσο στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί θα εκδηλωθεί παγετός.

Την Παρασκευή 26/12 αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά από τις απογεματινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις, τόσα σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις, αλλά το βράδυ θα ενισχυθούν. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι με σημαντική ενίσχυση το βράδυ. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει πτώση.

Το Σάββατο 27/12 θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς επίσης σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο (ιδιαίτερα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Βορειοανατολική χώρα θα είναι τοπικά ισχυρά. Πάντως μέχρι το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ, αλλά μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν . Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Αναφορικά με την περαιτέρω προοπτική του καιρού, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από το απόγευμα της Κυριακής 28/12 και από τα βορειοδυτικά, αναμένεται νέο ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας.

(meteo)