Κροίσοι στην… κρίση

Με αφορμή τον ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Forbes που κατέγραψε τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ήδη αρκετές έρευνες είδαν παράλληλα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον παγκόσμιο πλούτο. Ο κατάλογος του Forbes περιλαμβάνει όσους ανθρώπους έχουν περιουσία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Πρώτος ο Μπιλ Γκέιτς που ανέκτησε… τα σκήπτρα με περιουσία που ξεπερνά τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ δεύτερος ήταν ο μεξικανός μεγιστάνας των επικοινωνιών Κάρλος Σλιμ με περιουσία λίγο πάνω από τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Τρίτος ο Ισπανός ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων “Zara” Αμάντσιο Ορτέγα. Ο Σλιμ βρισκόταν στην κορυφή την τελευταία 4ετία, αλλά ο Μπιλ Γκέιτς επέστρεψε δριμύτερος στον… θρόνο του.

Στην έρευνα του περιοδικού Forbes που πλέον έχει γίνει… θεσμός τα τελευταία χρόνια και καταδεικνύει με ελάχιστες αποκλίσεις τις οικονομικές ανισότητες και τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως, περιλαμβάνονται Έλληνες και Κύπριοι εφοπλιστές.

Πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ο Σπύρος Λάτσης, στην 506η θέση με 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και οι Αριστοτέλης Μυστακίδης και Φίλιπ Νιάρχος στην 687η θέση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την Κύπρο υπάρχουν στον κατάλογο του Forbes τρεις άνδρες. Στην 76η θέση εντοπίζεται ο εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν με περιουσία 13,6 δισ. δολάρια. Ο εφοπλιστής Φρέντρικσεν απαρνήθηκε τη νορβηγική υπηκοότητα για να πάρει την κυπριακή καθώς στην φορολογικά πιο φιλική Μεγαλόνησο έχει και την έδρα των περισσοτέρων εταιρειών του. Τα αδέλφια Χατζηϊωάννου είναι επίσης στη λίστα. Ο Στέλιος βρίσκεται στην 520η θέση ενώ ο αδελφός του Πόλυς είναι στην 988η θέση.

1.645 ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΤΟ 93% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ!

Οι ανισότητες είναι τεράστιες και με αφορμή την έρευνα του Forbes επιβεβαιώθηκε το ότι συνολικά 1.600 άνθρωποι συγκεντρώνουν περίπου το 93% του παγκόσμιου πλούτου (που αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις, καταθέσεις και ακίνητα και φυσικά δεν υπολογίζονται οι ιδιοκτησίες των κρατών), ενώ το υπόλοιπο 7% μοιράζεται στους υπόλοιπους κατοίκους της γης!

Η φετινή λίστα του περιοδικού συμπεριέλαβε φέτος τον αριθμό ρεκόρ των 1.645 δισεκατομμυριούχων οι οποίοι συγκεντρωτικά έχουν περιουσία 6,4 τρισ. δολάρια. Πέρυσι, οι δισεκατομμυριούχοι ήταν λιγότεροι, αριθμούσαν 1.426 και το σύνολο της περιουσίας τους ανερχόταν στα 5,4 τρισ. δολάρια.

Απίστευτο στατιστικό, που αντί να αλλάζει σταδιακά, φαίνεται πως γιγαντώνεται με τους “κροίσους” να γίνονται πλουσιότεροι και όλοι οι υπόλοιποι… φτωχότεροι.