Από σήμερα άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα και όπως γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, ο καθένας ψάχνει να δει τι αλλάξει στους τομείς, που τον αφορά.
Δεν θα αργήσει ο καιρός, που πολλοί θα αρχίζουν να αναρωτιούνται “τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση για τα χρέη του ΠΑΟΚ;”. Αυτή η κυβέρνηση “θα ρυθμίσει τα χρέη;”.
Από τότε που υπάρχουν, τα χρέη του ΠΑΟΚ ήταν ένα “χρήσιμο εργαλείο”, για όλους όσοι ήθελαν να τα εκμεταλλευτούν και να κερδίσουν κάτι.
Τα χρέη του ΠΑΟΚ, λοιπόν, είναι ουσιαστικά ρυθμισμένα. Και αυτό οφείλεται στον Γιώργο Ορφανό. Ο κόσμος δεν τον έβαλε στη Βουλή αυτή τη φορά, καθώς έμεινε εκτός λόγω της συρρίκνωσης της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας (εκλέγει 4 στην Α’ Θεσσαλονίκης κι ο Ορφανός βγήκε 5ος), αλλά θα πρέπει να του πιστωθεί, το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αν το πάρει απόφαση σήμερα, έχει το εργαλείο να ξεμπερδέψει με τα χρέη του.
Πάνω από μια δεκαετία απασχολούν την καθημερινότητα της ΠΑΕ, έγιναν πολλές προσπάθειες να βρεθεί μια λύση, επί Αλογοσκούφη, ο ΠΑΟΚ ήταν μια ανάσα από τη λύση του προβλήματος με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού, αλλά ο ανασχηματισμός που έγινε τότε, οδήγησε σε ναυάγιο.
Το καλοκαίρι του 2007 έγινε ο νόμος Ορφανού. Ένας νόμος που έγινε και για τον ΠΑΟΚ, αλλά τον χρησιμοποίησαν πολλές ομάδες, εκτός του ΠΑΟΚ.
Πριν τις ευρωεκλογές τα χρέη του ΠΑΟΚ χρησιμοποιήθηκαν και πάλι από τους γνωστούς, για τους γνωστούς λόγους, αλλά οι ευρωεκλογές πέρασαν και δεν έγινε τίποτα. Σ΄ αυτές τις εκλογές δεν χρησιμοποιήθηκαν, γιατί δεν θα το “έτρωγαν” ούτε εντελώς ενόητοι. Παρούσης της τρόικας, που τουλάχιστο στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν αυτή που έκανε κουμάντο στη χώρα, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα.
Επί της ουσίας, ακόμη και σήμερα υπάρχει ο νόμος Ορφανού, κάτι που παραδέχτηκε πρόσφατα, μιλώντας στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ, Δημήτρης Πανοζάχος.
Όπως είχε εξηγήσει κι ο ίδιος, ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπαχθεί στο νόμο αυτό, να πληρώσει αναδρομικά τις δόσεις 7,5 χρόνων, από το καλοκαίρι του 2007 ως σήμερα, και μηνιαίες δόσεις για τα υπόλοιπα 2,5 χρόνια.
Γύρω στα 11 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ για τα 7,5 χρόνια και άλλα περίπου 3 εκατομμύρια τα επόμενα 2,5 χρόνια. Με συνολικά 14 εκατομμύρια ευρώ, ο ΠΑΟΚ σβήνει τα χρέη του και “ελευθερώνεται”. Μ΄ αυτό το νόμο, ο (κάθε) ΠΑΟΚ πληρώνει το πρωτογενές χρέος συν το 20% των προσαυξήσεων σε 120 μηνιαίες δόσεις και… τέλος.
Ο Ιβάν Σαββίδης είχε ζητήσει να πληρώσει το πρωτογενές κεφάλαιο, τα περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ, εφάπαξ, και να κλείσει το θέμα. Η λύση αυτή απορρίφθηκε, λόγω τρόικας.
Με τα σημερινά δεδομένα, το θέμα κλείνει με περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα δεν είναι λίγα, αλλά σήμερα αυτή είναι η λύση, ελλείψει άλλης.
Και η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει καλύτερη λύση.
Για να μπει ο ΠΑΟΚ στο νόμο Ορφανού, υπάρχει μια διαδικασία, πρέπει πρώτα να τελεσιδικήσουν ή να αποσύρει, τις προσφυγές στη δικαιοσύνη, με τις οποίες αμφισβητεί τα χρέη, για τυπικούς λόγους, απλά για να κερδίσει χρόνο.
Χάρη σ΄ αυτή την κίνηση, που έγινε από την διοίκηση Γούμενου, ο ΠΑΟΚ είναι φορολογικά ενήμερος και δεν έχει τέτοιου είδους προβλήματα.