Ιστορικές στιγμές (γενικώς) στο Κόσοβο

Ιστορικό παιχνίδι έγινε χθες το απόγευμα στην Μιτρόβιτσα το Κοσόβου, όπου η Εθνική ομάδα του Κοσυφοπεδίου έδωσε το πρώτο επίσημο φιλικό παιχνίδι της με την Αϊτή. Το παιχνίδι έληξε 0-0, αλλά αυτό δεν εμπόδισε 17.000 Κοσοβάρους να γιορτάσουν την «ποδοσφαιρική» αναγνώριση της χώρας τους.

Πάντως, στο χθεσινό φιλικό, η ΦΙΦΑ απαγόρευσε στους γηπεδούχους, να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά τους σύμβολα και τη σημαία τους, καθώς να ακουστεί ο εθνικός τους ύμνος πριν το παιχνίδι.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία προέβη σ΄ αυτή την κίνηση, καθώς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα, που πρέπει να λύσει η διπλωματία και όχι το ποδόσφαιρο.

Είναι βεβαίως γνωστή η διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στους αλβανόφωνους Κοσοβάρους και στους Σέρβους, η οποία έγινε αντιληπτή και κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα με την Αίτη.

kosovo2

Τέσσερις Σέρβοι, φορώντας φανέλες του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν, θέλοντας να δείξουν ότι οι διαφορές μπαίνουν στην άκρη, όταν υπάρχει το εθνικό συμφέρον, φωτογραφήθηκαν με ένα πανό, που έγραφε «Το Κόσοβο είναι Σερβία» στον λόφο που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο, στο οποίο έγινε το φιλικό με την Αϊτή. Ήταν κι αυτή μια ιστορική στιγμή…