Ελεύθερη η πλατεία… Ελευθερίας

Είναι ένα από τα πιο γνωστά υπαίθρια πάρκινγκ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σίγουρα ένα σημείο αναφοράς της πόλης. Πρόκεται για την πλατεία Ελευθερίας, έναν από τους λίγους “ελεύθερους” και χωρίς μπετόν χώρους στο κέντρο της πόλης, που σύντομα θα μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου.

Με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, σταματά η λειτουργία πάρκινγκ στον συγκεκριμένο χώρο και με τη λήξη της μίσθωσης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας.

Το ρεπορτάζ είναι από την εφημερίδα “Μακεδονία” :

Τέλος στη λειτουργία πάρκινγκ στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας θέτει η ειδική επιτροπή του άρθρου 152 της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Η συγκεκριμένη επιτροπή απέρριψε την προσφυγή που είχε κατατεθεί εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης κατά απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την οποία δεν δινόταν στον κεντρικό δήμο η δυνατότητα να παραχωρήσει τον χώρο για τη λειτουργία πάρκινγκ, μετά τη λήξη της μίσθωσης του ιδιώτη που μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται τον χώρο.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση είχε επισημάνει ότι η πλατεία Ελευθερίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, καθώς είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, ζήτησε ο χώρος να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως πάρκινγκ μέχρι να ενεργοποιηθούν τα σχέδιά του για την πλήρη ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας.

Στην προσφυγή που κατατέθηκε ενώπιον της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 επισημάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί ως πάρκινγκ από το 1974, ενώ και τα προηγούμενα τριάντα χρόνια αποτελούσε πάρκινγκ των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

“Φυσικά και θα σεβαστούμε την απόφαση της επιτροπής. Το πάρκινγκ θα σταματήσει να λειτουργεί, αφού προηγηθούν όλες οι αναγκαίες νόμιμες ενέργειες και η απαιτούμενη διαδικασία της διοικητικής αποβολής”, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν. Ο ίδιος, εξάλλου, τόνισε ότι η κατάργηση του πάρκινγκ και η ανάδειξη της πλατείας Ελευθερίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης, όπως σημείωσε ο κ. Καπόν, έχει ήδη ολοκληρωθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Η μελέτη που απέσπασε το πρώτο βραβείο προβλέπει την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πλατείας, η οποία μετασχηματίζεται σε έναν φιλικό και οικείο χώρο αναψυχής.