Ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική του ΑΠΘ, Αλέξιος Μπένος, μίλησε στην αθλητική εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη για τα δακρυγόνα, που πέφτουν και στα γήπεδα, τονίζοντας πως η θέση της ιατρικής κοινότητας, είναι πως πρέπει να απαγορευτούν.
Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπένος :
“Αυτά τα δακρυγόνα, οι ουσίες οι χημικές, χρησιμοποιήθηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δυστυχώς αποδείχτηκε ότι έφεραν βλάβες στο νευρικό σύστημα. Γι΄ αυτό και έχουν απαγορευτεί να χρησιμοποιούνται έστω και σε πόλεμο. Προφανώς τα σημερινά είναι εξελιγμένα, με λιγότερες βλάβες απ΄ ότι στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτή η δράση προφανώς δεν κάνει μεγάλη ζημία στους περισσότερους, μετά από λίγο νιώθουμε καλύτερο, αλλά τα δακρυγόνα δεν είναι αθώα.
Σε ένα 10% του πληθυσμού, που έχει ήδη άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ένας με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, αν τύχει να είναι εκεί μπορεί να του κάνει μεγάλη ζημιά.
Επίσης και στα μάτια κάνει ζημιά, αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση. Υπάρχουν και οι αλλεργίες. Για παράδειγμα ένας γνωστός μου Θεσσαλονικιός, αν εισπνεύσει έστω και λίγο, φουσκώνει ολόκληρος, κάνει αλλεργική αντίδραση, πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο.
Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις νευροπαθειών που παράγονται κι έχουν καταγραφεί στην βιβλιογραφία και μερικές περιπτώσεις τύφλωσης. Μπορεί να πειράξει το μάτι, αν πέσει το χημικό από κοντά, μπορεί να αναπτυχθεί μια φλεγμονή που να σε ταλαιπωρεί για όλη σου τη ζωή.
Πρόκειται για ιδιαίτερα ερεθιστικές ουσίες, που μπαίνουν στα πνευμόνια μας κι ο καθένας αντιδρά διαφορετικά. Μπορεί να πάθεις μια βρογχίτιδα δυνατή και να σε ταλαιπωρεί επίσης σε όλη σου τη ζωή.
Θα έπρεπε να σταματήσει η χρήση των δακρυγόνων γενικά, ακόμη και για τις πιο άγριες συμπλοκές. Η αστυνομία πρέπει με άλλο τρόπο να κάνει τη δουλειά της.
Εμείς από πλευράς υγείας λέμε ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση τους. Πρέπει να αποφύγουμε αυτή την αγριάδα”