Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της ΧΑΝΘ, “Μίμης Τσικίνας”με αφορμή την επίσκεψη του συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ στο Μουσείο του Μπάσκετ. Η αντιπροσωπεία του συνδέσμου αποτελούνταν από τους κ.κ. Γιώργο Κούδα, Κώστα Ορφανό, Μλάντεν Φορτούλα, Σάκη Παντελίδη, Νότη Τσίντογλου, Νίκο Σπανδωνίδη, Γιώργο Λυσσαρίδη, ενώ το “παρών” έδωσαν και οι Θόδωρος Μπαχάρογλου και Λάζαρος Καλεμκερίδης. Την ξενάγηση τους στους χώρους του Μουσείου έκανε ο Γιωργής Μπουσβάρος με τους βετεράνους ποδοσφαιριστές να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από αυτό το ευχάριστο ταξίδι στον χρόνο.
Κούδας:”Υπήρξα αθλητής της ΧΑΝΘ, αγαπούσα το μπάσκετ”
Ο Γιώργος Κούδας κατά την διάρκεια της ξενάγησης θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια: “Πριν υπογράψω το δελτίο μου στον ΠΑΟΚ το 1958 είχα υπάρξει αθλητής της ΧΑΝΘ. Είχα έναν φίλο τον Δημήτρη Κικίλη ο οποίος ήταν καλός αθλητής του στίβου. Με δική του παρακίνηση γράφτηκα στην ΧΑΝΘ. Κάναμε άλμα, ταχύτητα, ότι μπορείτε να φανταστείτε. Μετά βέβαια με κέρδισε αποκλειστικά το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι με συγκίνηση τα παιχνίδια μπάσκετ που έβλεπα στο ανοικτό της ΧΑΝΘ. Ήταν φίλος μου ο Ηράκλειος Κλάγκας, ο Γιώργος Θεοδωρίδης”. Ο “Μέγαλέξανδρος” του Ελληνικού ποδοσφαίρου καταλήγει:“ Θυμάμαι με νοσταλγία τα στέκια της αθλητικής Θεσσαλονίκης, εκεί που μαζευόμασταν όλοι μετά τα ματς ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες, το ζαχαροπλαστείο “Κεφίρ”, τα σουτζουκάκια “Άριστον”, τον “Τερκενλή”. Μπράβο στην ΧΑΝΘ για αυτό το δημιούργημα της που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον”.
Ορφανός: “Κέρδισα από το μπάσκετ”
Ο Κώστας Ορφανός μια άλλη μεγάλη μορφή του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ έλεγε: “Εγώ ήμουν γεννημένος στην περιοχή του ΒΑΟ. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνούσα μονίμως παίζοντας μπάσκετ. Κέρδισα πολλά από αυτό, άλλωστε, τεχνικά το ποδόσφαιρο έχει πάρει πολλά πράγματα από το μπάσκετ. Δεν θα ξεχάσω και κάτι ακόμη. Το 1980 όταν πήρα μεταγραφή στον Ολυμπιακό και κατέβηκα για πρώτη φορά στην Αθήνα δεν με πήγαν στα γραφεία αλλά στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου έπαιζαν τελικό κυπέλλου μπάσκετ Ολυμπιακός-Παναθηναικός παρουσία 60.000 φιλάθλων. Εκεί ακούσθηκε και το σύνθημα “ποιος ποιος ο Κώστας Ορφανός”. Σε αγώνα μπάσκετ” .
Όσο για το Μουσείο: “Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που έφτιαξε η ΧΑΝΘ. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους”.
Φορτούλα: “Παράδειγμα προσφοράς η ΧΑΝΘ”
Ο Μλάντεν Φορτούλα, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ δήλωσε: “Μπάσκετ δεν έπαιξα ποτέ με φανατισμό, αντίθετα ήμουν καλός στο χάντμπολ , όμως έχω πολλούς καλούς φίλους και προπονητές και παίκτες από το μπάσκετ στην Σερβία. Θέλω να πω μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο μπράβο στην ΧΑΝΘ και προσωπικά στον Γιωργή Μπουσβάρο τον οποίο είχα την χαρά να γνωρίσω, είναι παράδειγμα προσφοράς για όλους μας”.
Τσίντογλου: “Υπήρξα θιασώτης του μπάσκετ”
Ο Νότης Τσίντογλου (αγωνίσθηκε στον ΠΑΟΚ από το 1947 ως το 1960)από την πλευρά του είπε: “Υπήρξα θιασώτης του μπάσκετ, σύχναζα στην ΧΑΝΘ όπου παρακολουθούσα αμέτρητα παιχνίδια μπάσκετ. Εδώ γνώρισα τον Ανέστη Πεταλίδη, τον Τάκη Φουρουτζόπουλο. Θυμάμαι και το γηπεδάκι μπάσκετ που υπήρχε δίπλα ακριβώς από το παλιό ποδοσφαιρικό μας γήπεδο στο Συντριβάνι. Με τους καλαθοσφαιριστές του ΠΑΟΚ κάναμε καλή παρέα, σάς θυμίζω πως το 1959 ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ. Αυτό που έκανε σήμερα η ΧΑΝΘ με το Μουσείο είναι σπουδαίο. Με συγκίνησε πραγματικά”.
Λυσσαρίδης: “Η ΧΑΝΘ πρωτοπορεί”
Ο Γιώργος Λυσσαρίδης συνεχάρη με την σειρά του την ΧΑΝΘ: “Πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση αρχειακού υλικού της ιστορίας της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Η ΧΑΝΘ υπήρξε πάντα πρωτοπόρος φροντίζοντας όχι μόνον για την άθληση αλλά και την εκπαίδευση και την διαμόρφωση χαρακτήρα των παιδιών. Παραμένει ένα σωματείο που κοσμεί την Θεσσαλονίκη και την ελληνική κοινωνία”.
Ο Νίκος Σπανδωνίδης από την πλευρά του είπε: “Θα είμαστε καλοί πρεσβευτές της προσπάθειας που κάνει η ΧΑΝΘ και θα φροντίσουμε ώστε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ως σύνδεσμος με αυτό το σπουδαίο σωματείο”. Ο Σάκης Παντελίδης είπε: “Η ανάδειξη της ιστορίας αποτελεί υποχρέωση όλων των συλλόγων, συγχαρητήρια στην ΧΑΝΘ για το λαμπρό παράδειγμα”.
Ο Θόδωρος Μπαχάρογλου δήλωσε: “Η ΧΑΝΘ εφαρμόζει στην πράξη αυτό που λένε πως μια κληρονομιά διατηρείται με τον τον όρο να ανανεώνεται και να μην μένει κλειστή στο παρελθόν”.
*Μετά το τέλος της ξενάγησης ο διευθυντής Αθλητισμού της ΧΑΝΘ, Γιώργος Πετρίδης και ο Γιωργής Μπουσβάρος έδωσαν μπλουζάκια και άλλα αναμνηστικά του Μουσείου στην αντιπροσωπεία του Συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών.