Συμφωνία στο Eurogroup! Όλο το παρασκήνιο

Οι πρωτοβουλίες Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί και ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξαν οι διαβουλεύσεις των τριών με τον Έλληνα και το Γερμανό υπουργό οικονομικών πριν το eurogroup, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές Αθήνας, Βερολίνου

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, σε επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup έθεσαν τις βάσεις για την τελική συμφωνία.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών, διαβουλεύονταν επί πολλές ώρες, καλώντας στο τραπέζι πότε τον Γερμανό και πότε τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών. Μια «ασυνήθιστη σύνθεση, που αναδείκνυε τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup, πριν καν αυτό ξεκινήσει και προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις ένθεν κακείθεν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη, για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Η επιστολή διαμεσολάβησης που έφερε τη συμφωνία

Η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδύθηκαν σε μια αποστολή διαμεσολάβησης, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα. Άλλη πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ότι «η συζήτηση αφορά την ενδεχόμενη ανακοίνωση του Eurogroup για τη διασαφήνιση σημείων της ελληνικής επιστολής» η οποία εστάλη χθες και εμπεριείχε το αίτημα παράτασης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Αυτό το κείμενο στοχεύει να διαλύσει όλες τις παρεξηγήσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθούν ενδεχόμενες νέες ελληνικές παραχωρήσεις. «Εάν ετοιμαστεί αυτό το κείμενο, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία» σημείωναν επιπλέον οι πηγές από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο πως η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup αναβλήθηκε ξανά και ξανά μέχρι τις 19.00 περίπου το απόγευμα.

Η τριάδα που γεφύρωσε τις διαφορές

Η κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Πιερ Μοσκοβισί, ήταν αυτή που οδήγησε στην σύντομη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και στην τελική συμφωνία.  Οι τρεις αξιωματούχοι συνέχιζαν να συζητούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή η οποία είναι ενήμερη για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως αυτή «η τριάδα συζητούσε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι συζητήσεις, λένε οι ίδιες πηγές, αφορούσαν ένα πακέτο το οποίο θα περιελάμβανε σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

 

Πηγή: ΑΠΕ