Ο Νταλί του ποδοσφαίρου

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, μπορούμε να θυμηθούμε τουλάχιστον μια ντουζίνα ποδοσφαιριστές που έμειναν στην ιστορία για το εκκεντρικό παρουσιαστικό τους. Στην σύγχρονη εποχή σαν παράδειγμα, μας έρχονται στο μυαλό τα νέα λουκ που λανσάρουν συχνά – πυκνά οι Ντέιβιντ Μπέκαμ και Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ από την Ελλάδα, στην ιστορία έμεινε το δίχως άλλο, η μακριά κώμη του Νίκου Βαμβακούλα, καθώς επίσης και το πάντα…διαφορετικό στυλ του Σάββα Κωφίδη με έμφαση στο Παλαιστινιακό και τα t-shirts συγκροτημάτων Χέβι Μέταλ.

Κανείς ωστόσο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν κατάφερε ποτέ να προσεγγίσει το…εκκεντρικό στυλ του Αμπέ Βαν Ντε Μπαν. Ο βετεράνος Ολλανδός αμυντικός, με θητεία σε αρκετές ομάδες της Έρεντιβιζιέ (Χάρλεμ, Αλκμάαρ, Άμστερνταμ) έμεινε στην ιστορία για το μουστάκι αλά Σαλβαδόρ Νταλί, το οποίο παρέπεμπε αναμφισβήτητα στον προηγούμενο αιώνα.

Ως ιδιοκτήτης κομμωτικής επιχείρησης, ο Βαν Ντε Μπαν φρόντιζε πάντα να δίνει στο μουστάκι του, την προσοχή που σαφώς του άξιζε και που στήριξε πάνω του σχεδόν ολόκληρη την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι, παρά το γεγονόςότι συμπλήρωσε πάνω από 100 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του Ολλανδικού πρωταθλήματος, η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής δεν γνώρισε ποτέ την διεθνή αναγνώριση και ουδέποτε έφτασε στα ύψη.

Από τα λίγα που μπορεί να θυμηθεί κανείς στο διάστημα της σταδιοδρομίας του στους αγωνιστικούς χώρους, ήταν η σημαντική συμβολή του στην πρόκριση της ομάδας του Άμστερνταμ (όχι του Άγιαξ) κόντρα στην Ίντερ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1974-75, καθώς επίσης και το γεγονός ότι στη Χάρλεμ υπήρξε συμπαίκτης με τον νεαρό τότε Ρουντ Γκούλιτ, ο οποίος επίσης είχε εκκεντρικό –για την εποχή- χτένισμα.

Σήμερα, οι περισσότερες εικόνες που έχουν απομείνει για να θυμόμαστε τον Αμπέ Βαν Ντε Μπαν και το μουστάκι του, είναι τα πασίγνωστα αυτοκόλλητα της εταιρείας “Panini”, αν και σε χώρες του εξωτερικού ο Ολλανδός αμυντικός, εξακολουθεί να παραμένει…μόδα, καθώς με βάση το μουστάκι του, έχουν σχεδιαστεί τα πάντα. Ακόμη και τραπεζάκια.

Επίσης, κυκλοφορούν συλλεκτικά t-shirt με την φυσιογνωμία του που όπως προαναφέραμε παραπέμπει στον γνωστό ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί, ενώ ο ίδιος μιλούσε σπάνια, εώς καθόλου για το γεγονός αυτό. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, αξίζει τον σεβασμό μας…