Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο θέτει φραγμό στα σχέδια της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας και των δύο Αθηναίων εκδοτών να οδηγήσουν τον «Αγγελιοφόρο», το μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της Βόρειας Ελλάδας, στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, για να αποφύγουν να αποπληρώσουν στο ακέραιο τις συσσωρευμένες οφειλές τους, ύψους 24,1 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, εντοπίζει λογιστικά στοιχεία και εγγραφές που αλλοιώνουν τους ισολογισμούς του συγκροτήματος κατά τα τελευταία, αλλά και τα προσεχή έτη, ενώ προξενούν αμφιβολίες για το πραγματικό μέγεθος που έχει η καθαρή θέση του, που είναι ήδη αρνητική.
Τι ζητούσε
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο απορρίπτει την αίτηση που υπέβαλε στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους η οφειλέτρια εταιρία του «Αγγελιοφόρου», η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ, ζητώντας να ανοιχθεί η διαδικασία εξυγίανσής της και να υπαχθεί στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου, ώστε να έρθει σε συνεννόηση με τους πιστωτές της και να καταβάλει τις οφειλές της είτε σε 20 έτη είτε με «κούρεμα» σε ποσοστό 60%.
Η οφειλέτρια εταιρία, που ανήκει στους Αλ. Μπακατσέλο, Στ. Ψυχάρη και Φ. Μπόμπολα, υποστήριξε στην αίτησή της ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζει ισχυρή έλλειψη ρευστότητας και έχει περιέλθει σε πρόσκαιρη αδυναμία, που δεν της επιτρέπουν να εξοφλήσει αμέσως και πλήρως τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της.
«Δεν είναι βιώσιμη…»
Ωστόσο, οι τρεις δικαστές που συγκρότησαν το Πολυμελές Πρωτοδικείο, αποφαίνονται ότι «δεν προκύπτουν βάσιμες προσδοκίες για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης της αιτούσας και για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της». Έτσι, απορρίπτουν το επιχειρηματικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΕ ΑΕ.
Επίσης, δεν κάνουν δεκτές τις πρόσθετες παρεμβάσεις που άσκησαν υπέρ αυτής η Alpha Bank και 76 εργαζόμενοι, οι οποίοι επικαλέστηκαν έννομο συμφέρον και ζήτησαν να συνεχιστεί η δραστηριότητα της εταιρίας, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση των αξιώσεών τους.
Παράλληλα, οι δικαστές απορρίπτουν ως απαράδεκτες την πρόσθετη παρέμβαση του ΙΚΑ υπέρ της εταιρίας και την κύρια παρέμβαση του ΕΔΟΕΑΠ κατά της εταιρίας, θεωρώντας και στις δύο περιπτώσεις ότι τα εν λόγω νομικά πρόσωπα δε νομιμοποιούνται σε άσκηση παρέμβασης, καθώς είναι κύριοι διάδικοι.
Παρέμβαση 8 εργαζομένων
Αντιθέτως, οι τρεις δικαστές αποδέχονται σχεδόν στο σύνολό της την κύρια παρέμβαση που άσκησαν οκτώ (8) εργαζόμενοι, κυρίως δημοσιογράφοι – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, που διατηρούν σημαντικές αξιώσεις σε βάρος της εταιρίας.
Οι εν λόγω μισθωτοί, που παραμένουν απλήρωτοι επί 5 μήνες, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, υποστήριξαν ότι με δόλια και καταστρεπτικά μέσα η εργοδοσία επιχειρεί να καλλιεργήσει τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή της ΕΒΕ ΑΕ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ το σχέδιο ανόρθωσης που έχει καταρτίσει, είναι ανεδαφικό και ανεφάρμοστο.
πηγή: seleo.gr, agelioforum.wordpress.com