Πρωταθλητής μόνο στο… χρήμα

Σημαντική μέρα η Παρασκευή 27 Μαρτίου για τον ΠΑΟΚ, καθώς με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε ο Τσίπρας και θα εγκρίνει η Βουλή, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα μπορέσει εφάπαξ καταβολή 10.400.000 ευρώ μέχρι τις 26 Μαίου, να εξοφλήσει τα χρέη της και να καθαρίσει.

(Ποιος να το λεγε, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – η οποία έκανε τον Ιβάν Σαββίδη να χοροπηδήξει, καθώς οι επενδύσεις που κόπηκαν και ράφτηκαν με τις γνωστές μπλε συνταγές, με λίγο σκούρο πράσσινο, τέθηκαν εν αμφιβόλω- θα έδινε τη λύση σ΄ αυτό το κορυφαίο πρόβλημα. Και ποιος να το έλεγε, ότι μια κυβέρνηση που πίστεψε και στήριξε ο Σαββίδης, θα τον κορόιδευε, όπως άλλωσε κορόιδευαν όλη τη χώρα ο Σαμαράς και συν αυτώ, που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μεταφράζουν τα e-mail από τα γερμανικά στα ελληνικά).

Ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από έναν βραχνά, έστω κι αν στην καθημερινότητά του δεν τον ένιωσε, καθώς και ρευστότητα υπάρχει, καμιά ενόχληση από την εφορία. Κάποια στιγμή θα τα έβρισκε ξανά μπροστά, είναι θαυμάσιο που έχει τη δυνατότητα να ξεμπερδέψει μια και καλή.

Η διαφαινόμενη λύση του προβλήματος των χρεών πανηγυρίζεται απ΄ όλο τον κόσμο σαν την απελευθέρωση της χώρας, ίσως υπάρχει υπάρχει μια δόση υπερβολής, από την άλλη, είναι τόσο σημαντική, που ουσιαστικά ελευθερώνει τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει πια ανάγκη κανέναν για να επιβιώσει.

Θα πρέπει σαφέστατα να πιστωθεί στον Ιβάν Σαββίδη η οικονομική σωτηρία και το γεγονός ότι σε μια εποχή που σχεδόν όλες οι ομάδες φυτοζωούν και παλεύουν να μείνουν ζωντανές, ο ΠΑΟΚ έχει μια οικονομική σταθερότητα, μακριά από προβλήματα και μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστος με την ανάπτυξή του ως ομάδα και ως εταιρία.

Κάπου εδώ, σταματούν τα “μπράβο” στον Ιβάν Σαββίδη.

Χθες, από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ διέρρευσαν νούμερα, σύμφωνα με τα οποία, ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε στον ΠΑΟΚ περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ σε λιγότερα από τρία χρόνια. Αν ήμουν Σαββίδης, θα ντρεπόμουν να το διατυμπανίζω. Ότι ξόδεψα τόσα λεφτά για μια τρύπα στο νερό.

Πως γίνεται ένας επιτυχημένος στον τομέα του και εκτός ποδοσφαίρου επιχειρηματίας, να βάζει από την τσέπη του 42 εκατομμύρια σε λιγότερο από τρία χρόνια και να καταφέρνει να παρουσιάζει αυτό το ποδοσφαιρικό… τίποτα;

Θέλει τέχνη!

Ότι έβαλε λεφτά, και μάλιστα πολλά, έβαλε. Δεν νομίζω, όμως, ότι οι συνεχείς οικονομικές ενέσεις, είναι πια ένας λόγος που θα τον ανεβάζει στην εκτίμηση της κοινής γνώμης.

Αν πλήρωσε τον Ολίσε ένα εκατομμύριο ευρώ, τον Λούκας άλλα τόσα και βάλε, αν ο Χακόμπο θα του στοιχίσει σχεδόν ένα εκατομμύριο για τρία χρόνια(!), αν έχασε άλλα 700 χιλιάρικα από το φιάσκο Λόπεθ, αν έδωσε για τον 34χρονο Κόστα σχεδόν 1.200.000 το χρόνο, αν τον έβαλαν να πληρώσει τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια, είναι λογικό να έφτασε ο λογαριασμός στα 42 εκατομμύρια. Κι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να τον προβληματίσει.

(Όταν πέρασε το κατώφλι της Τούμπας κι όλοι πανηγύριζαν πρωταθλήματα και κύπελλα, είχα πει ότι θα πρέπει να πληρώσει για να μάθει. Έτσι έγινε με όλους, είτε τους έλεγαν Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Μελισσανίδη και πάει λέγοντας. Τα δίδακτρα και ο χρόνος… αποφοίτησης, διαφέρει στον καθένα. Έμαθε άραγε;)

Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ο Σαββίδης πληρώνει και το αποτέλεσμα είναι μία τρύπα στο νερό, μια ομάδα – περιοδεύων θίασος, ένας κόσμος απογοητευμένος και εξαφανισμένος και μια άδεια Τούμπα.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, στο κάδρο της ευθύνης, φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπό του. Δεν γίνεται πλέον να φταίνε όλοι οι άλλοι. Αυτός επέλεξε όλους και όλα.

Μέχρι και σήμερα και μιλάμε, δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις που να κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι όλα αυτά έχουν περάσει και ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε μια νέα εποχή λαμπρής δόξας.

Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν δείχνει ότι το μενού δεν θα έχει “μία από τα ίδια”.

Τίποτα δεν δείχνει δηλαδή, ότι υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο εμπεριέχει και τα εξειδικευμένα και πετυχημένα στελέχη, που θα το υλοποιήσουν.

Χαμπάρι δεν θα πάρουμε πότε θα περάσει ο χρόνος, θα έρθει ο Ιούνιος και θα ξεκινά προετοιμασία ο ΠΑΟΚ της νέας σεζόν, στην οποία εκτός από τους γνωστούς, θα βρει και την ΑΕΚ, που θα είναι το φαβορί για τη 2η θέση (έτσι λέω εγώ, εσείς πείτε κάτι άλλο…)

Μετά από τρία χρόνια, ο άνθρωπος που ευεργέτησε οικονομικά τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να έχει υπόψιν του, ότι η σπατάλη δεν αρκεί για να τον κάνει πρωταθλητή. Τους πρωταθλητές, τους φτιάχνουν οι ιδέες και η υλοποίησή τους, με την οικονομική βεβαίως στήριξη.

Αν συνεχίσει με το ίδιο βιολι, ένα είναι σίγουρο :  Ο κόσμος τις Κυριακές θα πηγαίνει στον κινηματογράφο ή για καφέ στην παραλία, η Τούμπα θα είναι άδεια, οι επικοινωνιολόγοι του Σαββίδη θα μετρούν πόσα εκατομμύρια ξόδεψε κι ο ίδιος θα έχει να βάλει στο περίφημο τραπεζάκι του Μακεδονία Παλάς μόνο τα κιβώτια με τις αποδείξεις δαπανών.

Υπάρχει η προοπτική για καλύτερο ΠΑΟΚ στον ορίζοντα και τον θέλουμε. Αυτή η κωμωδία μας κούρασε…

Υ.Γ. 1. Στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, να χρησιμοποιείται ο ίδιος ο Σαββίδης και οι… επενδύσεις, για να πιέσει μια άλλη ομάδα για να κάνει γήπεδο… Τραγέλαφος…

 Υ.Γ. 2. Την Τούμπα ο κόσμος άρχισε να την γεμίσει το καλοκαίρι του 2008, πριν ακόμη δει αποτέλεσμα, κι ενώ προέρχονταν από τη χρονιά της σαρδέλας. Τότε ο κόσμος κάτι μύριζε και στοιχήθηκε δίπλα στην ομάδα του. Σήμερα κάτι του βρωμάει.