Με το που μπήκε η άνοιξη μαζί με τα αποδημητικά κατέφθασαν και τα «παιδιά της δυστυχίας». Τα χελιδόνια ήρθαν από τις ζούγκλες της Αφρικής αναζητώντας τροφή στο ζεστότερο βόρειο ημισφαίριο. Τα παιδιά κατέβηκαν από τον βορρά,
όχι πολύ μακριά μας, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία. Ταξίδεψαν όχι στα φτερά πελαργών όπως τα πουλιά, αλλά στοιβαγμένα σε βανάκια και ημιφορτηγά, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, κυρίως, αλλά και την Αθήνα.
Εκεί εφορμούν στους κάδους σκουπιδιών, στέκονται στα φανάρια, ξαπλώνουν ρακένδυτα και ξυπόλυτα στα πεζοδρόμια, εισβάλλουν ακόμα και σε…νεκροταφεία προς αναζήτηση μεροκάματου, που υποχρεώνονται συνήθως να παραδώσουν στους «προστάτες», τα μέλη δηλαδή συμμοριών που τα μεταφέρουν και τα αναπτύσσουν προς εκμετάλλευση σε επίκαιρα σημεία, ή και των ίδιων των γονέων τους.
Αδιάψευστοι μάρτυρες οι εικόνες στην Τσιμισκή, την Αριστοτέλους, την Εγνατία, τις εισόδους των πολυκαταστημάτων: γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά κείτονται κουκουλωμένες με βρώμικες κουβέρτες στο πλακόστρωτο ώστε να μη φαίνεται ούτε το πρόσωπό τους. Μόνο η τρυφερή παρουσία του μωρού (πρέπει να) είναι πάντα εκτεθειμένη στη δημόσια θέα για να συγκινεί τους διερχόμενους και να αφήνουν λίγα χρήματα. Ενα χαρτονάκι, σε όλες τις περιπτώσεις το ίδιο ανορθόγραφο, με τη λέξη «Πείναω» και όχι «Πεινάω», κρεμασμένο στον λαιμό του παιδιού ή και ενήλικων ζητιάνων, προδίδει την αλλοδαπή προέλευσή τους και μάλιστα δείχνει να είναι γραμμένη από το ίδιο χέρι.
Κανείς δεν ξέρει, ούτε είναι εύκολο να ελεγχθεί από τις αρχές, εάν πράγματι, το τρυφερό εκείνο πλάσμα με το απλωμένο χέρι στο πεζοδρόμιο, είναι με τη μητέρα του ή κάποια άλλη γυναίκα, έστω συγγενή του, στην οποία τα κυκλώματα έχουν αναθέσει τον ρόλο της «μάνας» για να το «προστατεύει» και κυρίως να το ελέγχει.
Ηταν πριν από τρία χρόνια όταν αποκαλύφθηκε ότι ένα κοριτσάκι Ρομά από τη Βουλγαρία βρέθηκε να κατέχει πλαστά έγγραφα στο όνομα μιας μεγαλύτερης εξαδέλφης της, με τα οποία το είχαν εφοδιάσει οι γονείς του για να το «νοικιάσουν» σε συμμορίες που το μετέφεραν για ζητιανιά στη Θεσσαλονίκη.
Η κ. Βαλμπόνα Χυστούνα είναι υπεύθυνη για λογαριασμό της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», για ένα πρόγραμμα που τρέχει με ευθύνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τη συμμετοχή της επίσης μη κυβερνητικής οργάνωσης ΣΤΗΡΙΞΗ, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του διασυνοριακού INTEREG 4, με την επωνυμία «προστασία ανηλίκων σε κίνδυνο». Οπως εξηγεί στην «Κ», στη Θεσσαλονίκη η πλειονότητα των προς εκμετάλλευση ανηλίκων προέρχεται από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, ενώ στην Αθήνα τα κυκλώματα διοχετεύουν παιδιά από τη Ρουμανία και την Αλβανία.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν συνοδευτικά έγγραφα που όμως η γνησιότητά τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, όλα τους είναι παιδιά που μεταφέρονται προς εκμετάλλευση, κάποιοι βγάζουν λεφτά από την εργασία τους», τονίζει.
Πόσα είναι αυτά τα παιδιά-σκλάβοι; Αγνωστος, ο ακριβής αριθμός τους και ούτε μπορεί να υπάρξει αναλυτική καταγραφή. «Μόνο το 2014 καταγράφηκαν 317 τέτοια παιδιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ήταν όλα τους από τη Βουλγαρία» αναφέρει η κ. Χυστούνα.
Δεν χρειάζεται όμως ν’ αρχίσει να μετράει κανείς για να αντιληφθεί την έκταση του φαινόμενου. Αρκεί να στηθεί μια Κυριακή στην είσοδο μερικών ναών της πόλης για να δει παιδάκια, ή και ηλικιωμένους Βούλγαρους, Ρουμάνους και Αλβανούς ζητιάνους με κρεμασμένα στον λαιμό τα χαρτονάκια «Πείναω» να γυρεύουν ελεημοσύνη ή να βουτάνε στους κάδους απορριμμάτων. «Τώρα δεν τα πηγαίνουν στα φανάρια. Τα βάζουν να ψάχνουν στους κάδους για σκουπίδια από αλουμίνιο, πηγαίνουν έξω από εκκλησίες και σχολεία για να προκαλέσουν τον οίκτο των πιστών και των γονέων των μαθητών. Οι πιο αποδοτικές ηλικίες, αυτές δηλαδή που αποφέρουν τα περισσότερα λεφτά, είναι από πέντε έως δώδεκα χρόνων», τονίζει.
Πολίτες της Ε.Ε.
Εκτός από τους κάδους όπου ανασύρουν σκουπίδια με αλουμίνιο, αυξημένα καταγράφονται τα κρούσματα εισβολής σε νεκροταφεία απ’ όπου αφαιρούν από τα κοιμητήρια καντήλια, κηροπήγια, κ.λπ. από χαλκό.
Οι αρχές γνωρίζουν ότι οι συμμορίες μισθώνουν υπόγεια διαμερίσματα και παραπήγματα στην πόλη ή και στις παρυφές της όπου στοιβάζουν παιδιά και μεγαλύτερους ζητιάνους. Με την ανατολή του ηλίου, τους μεταφέρουν για «δουλειά» σε προκαθορισμένα σημεία και με τη δύση τους μαζεύουν. Η σύλληψη και επαναπροώθησή τους είναι μια σύνθετη και όχι ιδιαίτερα αποδοτική διαδικασία, καθώς πρόκειται για πολίτες χωρών-μελών της Ε.Ε. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ρεπορτάζ και εικόνες με παιδιά να κείτονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και να ζητιανεύουν, που μεταδόθηκαν κατά καιρούς από ελληνικά και ξένα δίκτυα, ως χαρακτηριστικό της εξαθλίωσης των Ελλήνων λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν αποτυπώνουν, επ’ ακριβώς τουλάχιστον την πραγματικότητα. Οχι ότι δεν υπάρχει φτώχεια και κάποιοι Ελληνες δεν οδηγούνται λόγω ανέχειας στους κάδους απορριμμάτων και τα συσσίτια των εκκλησιών, αλλά εν προκειμένω η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.
Εμπορία ανθρώπων και στην Αττική
Κυκλώματα που διακινούν και εκμεταλλεύονται επαίτες δραστηριοποιούνται και στην Αττική. Μόλις στην περασμένη Τετάρτη η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε κύκλωμα που έφερνε στην Ελλάδα Ρουμάνους κωφάλαλους τους οποίους τους εξανάγκαζε να επαιτούν και να πωλούν αντικείμενα στους δρόμους της Αθήνας. Ως μέλη του κυκλώματος φέρονται μια Ελληνίδα και τρεις αλλοδαποί (δύο γυναίκες υπήκοοι Ρουμανίας και ένας υπήκοος Συρίας). Συνελήφθησαν σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε Περιστέρι και Κολωνό. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη του κυκλώματος φυλάκιζαν τους κωφαλάλους σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε περίπτωση που δεν τους έφερναν τα κέρδη που επιθυμούσαν τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η σπείρα εντόπιζε και παγίδευε τα θύματά της μέσω αγγελιών που δημοσίευε στο Διαδίκτυο. Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της εμπορίας ανθρώπων κατά συναυτουργία, ενώ αναζητούνται συνεργοί τους.
kathimerini.gr