Ατμόπλοιο-Τρένο-Διπλό στον Πειραιά

Το ταξίδι της αποστολής του ΠΑΟΚ με το ατμόπλοιο “Λήμνος” για την Αθήνα και η πρώτη νίκη σε επίπεδο Εθνικής Κατηγορίας επί του Ολυμπιακού στον Πειραιά με 3-2.

“Ανεχώρησε χθες το βράδυ δια του ατμόπλοιου “Λήμνος” δια την Πρωτεύουσαν η ομάς του ΠΑΟΚ προκειμένου αύριον το απόγευμα να αντιμετωπίσει εις το περίφημον πλέον καταστάν γήπεδο του Ποδηλατοδρομίου τον Ολυμπιακόν, υπό την διαιτησίαν του κ. Ασπρογέρακα. Η ομάς του ΠΑΟΚ θα κετέλθη εις τον αγώνα τούτο πλήρης. Γενική είναι η ευχή των φιλάθλων όπως η ομάς του ΠΑΟΚ σημειώσει έναν καινούργιον θρίαμβον δια το Μακεδονικόν ποδόσφαιρον”.

Ήταν μόλις η δεύτερη χρονιά της απόπειρας της ΕΠΟ για την καθιέρωση της Εθνικής Κατηγορίας που έγινε με την συμμετοχή οκτώ ομάδων και όλα ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οι ομάδες ταξίδευαν με καράβι από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, η οργάνωση της Επιτροπής πρωταθλήματος δεν ήταν σε υψηλό στάδιο, ενώ και οι ποδοσφαιριστές αρκετές φορές δεν ακολουθούσαν επειδή υπήρχαν επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Το πρωτάθλημα είχε φτάσει σχεδόν στα μισά του και ο ΠΑΟΚ που είχε ηττηθεί στην Θεσσαλονίκη από τον Ολυμπιακό με 2-0 έψαχνε την πρώτη του  νίκη εκτός έδρας για εκείνη τη σεζόν στοΠοδηλατοδρόμιο που την προηγούμενη σεζόν είχε χάσει από τον Ολυμπιακό, αλλά έφυγε νικητής στο ματς με τον Εθνικό (3-1).

Στην αναμέτρηση της Κυριακής 8 Μαϊου 1932 ο ΠΑΟΚ μπήκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, προηγήθηκε με σουτ τουΚαβουρματζή (8′) και ο Παπαϊορδανίδης (15′) σημείωσε το 2-0 αρκετά νωρίς. Ο Ολυμπιακός μείωσε πριν το ημίχρονο με τον Βασίλη Ανδριανόπουλο, αλλά ο Παπαϊορδανίδης λίγο πριν το τέλος (89′) έγραψε το 3-1 για να μειώσει ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις με τον Πανόπουλο στο τελικό 3-2.

Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης του πρωταθλήματος ήταν τότε η χρησιμοποίηση από τον Ολυμπιακό των τιμωρημένων – από την Επιτροπή Πρωταθλήματος – Γραμματικούπουλου και Κουράντη με την δικαιολογία πως ο διαιτητής στην αναμέτρηση με τον Άρη μπορεί να τους τιμώρησε, αλλά δεν τους υπέδειξε να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Ο ΠΑΟΚ μετά τη νίκη του δεν υπέβαλλε ένσταση, αλλά τις επόμενες ημέρες στο συμβούλιο της ΕΠΟ τέθηκε θεσμικό θέμα, ώστε οι ομάδες να μάθουν να τηρούν τους κανόνες.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Πυλόρωφ, Παπαδόπουλος, Αθανασιάδης, Βίλλυ, Βλάχου, Παπαϊορδανίδης, Κωνσταντινίδης, Μπιμπλής, Λαζάρου, Καβουρματζής.

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη με τρένο μια ημέρα μετά και είχε οργανωθεί υποδοχή στον σταθμό από όλους τους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης για την νίκη του Μακεδονικού ποδοσφαίρου.

Πηγή: paokfc.gr