Στο εδώλιο Κοντομηνάς, Φιλιππίδης κ.α.

Η εισαγγελέας Εφετών προτείνει να δικαστούν μεταξύ άλλων οι Δ. Κοντομηνάς, Λ. Λαυρεντιάδης, το ζεύγος Γριβέας – Βάτσικα και ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Αγγ. Φιλλιπίδης, για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις που σχετίζονται με την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών τους επόμενους μήνες

Με μία περιγραφή γύρω από σχέσεις εμπλεκόμενων προσώπων και ερευνόμενων εταιριών, που φέρονται ότι σχετίζονται με τα επισφαλή δάνεια, τα οποία χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο, ύψους περίπου 300.000.000 ευρώ, η εισαγγελέας Εφετών Μαρία Σουκαρά – Κατσικάδη εισηγείται την παραπομπή σε δίκη 40 κατηγορουμένων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα καθώς και ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας, Άγγελος Φιλιππίδης.

Η εισαγγελική πρόταση που φτάνει τις 1.000 σελίδες και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών, αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις υποθέσεις επισφαλών δανείων, ενώ καταγράφει και τις διαδρομές των χρημάτων, που εισπράχθηκαν ως δάνεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς ή σε σπίτια. Πρόκειται για ποσά τα οποία τελικά να πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών.

Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις ορισμένων κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας πως “υπήρξαν περιπτώσεις, που δανειολήπτες εκμεταλλευόμενοι, αφενός τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου τις σχέσεις με πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της περιουσίας τη Τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου.”

Μάλιστα, η εισαγγελέας καταπιάνεται με συγκεκριμένους κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται να κρύβονται πίσω από ένα πολύπλοκο σχήμα εταιριών, που όμως είχαν ως κοινό παρονομαστή τα ίδια πρόσωπα αν και φαινομενικά δεν συνδέονταν μεταξύ τους, ενώ κάνει ειδική αναφορά σε παλαιότερες συνεργασίες κατηγορουμένων θέλοντας να υπογραμμίσει τις διασυνδέσεις που φέρονται να υπηρχαν.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, “στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.”

Περιγράφοντας τη ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του δημοσίου στην πρότασή της πρός το συμβούλιο επισημαίνει ότι “η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ- συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις… ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ.”

Στους 40 κατηγορούμενους για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η εισαγγελική λειτουργός αποδίδει βαρύτατες κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις, που σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), επιβάλλουν ακόμη και ισόβια ποινή κάθειρξης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι εξής:

Δημ. Κοντομηνάς του Παναγιώτη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης του Βασιλείου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Περικλής Λίβας του Δημητρίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Radomir Zivanic του Milivaje και Δημητρίου Μπακατσέλου του Απόστολου,για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

Βίκτωρας Ρέστης του Σταματίου, και Γεωργίου Δασκαλάκη του Κυριάκου, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

Κυρ. Γριβέας του Νικολάου, και Αναστασίας Βάτσικα του Κωνσταντίνου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Παναγιώτης Ευθυμίου του Ευαγγέλου και Ευάγγελου Αποστολάτου του Αγγέλου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Μαγδαληνή Ευθυμίου συζ. Παναγιώτη, Χρήστος Ευθυμίου του Παναγιώτη και Ευάγγελος Ευθυμίου του Παναγιώτη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Άγγελος Φιλιππίδης του Ιωάννη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

Κλεάνθης Παπαδόπουλος του Άγγελου, Φωτεινή Κρέστα του Ιωάννη, Διον. Γκολφινόπουλος του Γεωργίου, Χαράλαμπος Σιγανος του Εμμανουήλ, Χρ. Μαρουσος του Λεωνίδα, Δημητρίου Κυπαρίσση του Απόστολου, Γ. Ξυφαράς του Δημητρίου, Αθανασίου Χασάπη του Αιμίλιου, Χαρ. Γιαγκούδης του Ιωάννη, Λυμπέρης Κατσιουλέρης του Αντωνίου, Γ. Στάμνος του Ζέππου, Γεωργίος Μπρίνταλος του Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνας Πολίτης του Αθανασίου, Αντωνίος Καμινάρης του Δημητρίου, Περικλής Χανάκης του Γεωργίου, Ιωάννης Τσαγδής του Αγγελή, Αναστασία Σακελλαρίου του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

Δημητρίος Παπαγεωργόπουλος του Γεωργίου, Λυδία Κεκρίδου του Ευσταθίου, Ιωάννης Λεβεντίδης του Γεωργίου και Σπυρίδωνας Παντελιάς του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).
Μάριος Βαρότσης του Δάντη – Αντωνίου, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και γ) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Παναγιώτα Μπέζα του Θεοφάνη, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Αλεξάνδρα Λιακοπούλου του Δημητρίου και Ιωάννης Ρόρρης του Γεωργίου, για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά.

Στην πρόταση της η εισαγγελέας αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις υποθέσεις επισφαλών δανείων που οδήγησαν στη ζημιά εκατομμυρίων ευρώ αλλά ακολουθεί και τις διαδρομές των χρημάτων από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες εισέπραξαν τα δάνεια.

Ενδεικτικά οι τρεις πρώτες υποθέσεις:

Όμιλος Κοντομηνά

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εισαγγελέας αναφέρεται τόσο σε επιχειρηματική σύμπραξη του Δημήτρη Κοντομηνά με το ΤΤ όσο και σε δάνεια που χορηγήθηκαν στον όμιλο ΔΕΜΚΟ και φέρονται, κατά την πρόταση, να κατέληξαν στην τσέπη του επιχειρηματία.

Για τη σύμπραξη του ΤΤ με την εταιρία BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά αφού η εισαγγελέας αναλύει συμβάσεις και δανεισμούς καταλήγει ότι: “Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον [105.000.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών την 25-11-2013 (: 78 εκ. ευρώ σε οριστική καθυστέρηση + 20 εκ. ευρώ σε ρύθμιση + 7 εκ. ευρώ στις καθυστερήσεις) / εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ (70%) + 33.750.467 ευρώ αποτέλεσμα Διαιτησίας σε εκτέλεση της Συμφωνίας Μετόχων], με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρίας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ.”

Ως πρός τα δάνεια του ομίλου ΔΕΜΚΟ στην πρόταση αναφέρεται ότι: “την 31-12-2011, η Τράπεζα έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει, με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρίες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS.” Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι “το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό.” Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τουλάχιστον για το ποσό των 12.560.333 ευρώ.

Όμιλος Γριβέα

Για τις συναλλαγές του ζεύγους Γριβέα Βάτσικα η εισαγγελέας αναφέρει ότι το αποτέλεσμα “ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία της Τράπεζας, από την ανωτέρω χρηματοδότηση, εκτιμώμενη στο 100% της απαίτησης, ήτοι στο ποσό των 17.641.000 ευρώ, έναντι σχηματισθεισών προβλέψεων ποσοστού 90%, η οποία ζημία εν τελεί βαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.”

Για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η εισαγγελέας αναφέρει: “Το συνολικό δε ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο.”

ALAPIS/Λαυρεντιάδης

Στο κεφάλαιο των υπέρογκων δανείων πρός τον Όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η εισαγγελέας επισημαίνει ότι: “Το συνολικό δε ύψος της ζημίας στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 105.384.605,82 ευρώ” και διαπιστώνει ότι το ποσό αυτό “όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ.”

Πηγή : news247