Επίθεση ΑΕΚ σε Άρη, απολογία και παρέμβαση Κοντονή!

Το… πέμπτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης του Άρη με την ΑΕΚ “παίζεται” σήμερα, με την αθηναϊκή ΚΑΕ να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση κατά του Άρη, την ομάδα της Θεσσαλονίκης με τη σειρά της να απολογείται και να αναλαμβάνει την ευθύνη για μεμονωμένες επεισοδιακές συμπεριφορές, ενώ ο Σταύρος Κοντονής ζήτησε το Φύλλο Αγώνα της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Αρχικά, η ανακοίνωση της ΚΑΕ Άρης αναφέρει: «Η ΑΡΗΣ Κ.Α.Ε. απολογείται ειλικρινά για τις μεμονωμένες επεισοδιακές συμπεριφορές των οπαδών της και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη να τις εξαλείψει. Για το λόγο αυτό ανακοινώνει στους φιλάθλους της ότι στους εναπομείναντες αγώνες των play offs δεν θα χρησιμοποιηθούν οι θέσεις στο παρκέ, (courtside seats) προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η τάξη των αγώνων αυτών. Οι φίλαθλοι – δικαιούχοι αυτών των προνομιακών θέσεων θα τοποθετηθούν σε θέσεις στην θύρα των επισήμων για τους συγκεκριμένους αγώνες που εκκρεμούν. Επίσης, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το παρκέ, ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και στους πάγκους των ομάδων».

Με τη σειρά της η ΚΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται με σκληρές εκφράσεις εναντίον της διοίκησης του Άρη (δεν υπάρχει βέβαια πουθενά αναφορά στα μπουκάλια που πετάχθηκαν κατά παικτών του Άρη στον αγώνα πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ). Επίσης κατηγορεί την ΚΑΕ της Θεσσαλονίκης για ένα σύνθημα που ακούστηκε, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι το πρωί υπήρξε δημόσια συγνώμη γι’ αυτό από παράγοντα του Άρη (Γαλιλαίας).

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ ΑΕΚ: «H διοίκηση της ΑΕΚ ξεκίνησε ήδη τον σχεδιασμό της νέας περιόδου. Η διοίκηση της ΑΕΚ συνεχίζει απρόσκοπτα την προσπάθειά της για την επιστροφή της «Βασίλισσας» στην κορυφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η διοίκηση της ΑΕΚ δεν πρόκειται να επηρεαστεί από πρόσκαιρες εξωαγωνιστικές αντιξοότητες.

Η διοίκηση της ΑΕΚ τιμά και σέβεται τους θεσμούς και το έχει αποδείξει κατά κόρον. Η διοίκηση της ΑΕΚ δεν πρόκειται να μείνει, όμως, σιωπηλή απέναντι στα φαινόμενα βίας, μάρτυρες των οποίων γίναμε όλοι στην Θεσσαλονίκη.

Η ΑΕΚ έχει δείξει δείγματα αθλητικού πολιτισμού, και ως διοίκηση, αλλά και ως κόσμος της, αφού το παραμικρό δεν συνέβη φέτος στο ΟΑΚΑ, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να κινείται. Η ΑΕΚ έχει ως προτεραιότητα την ευταξία και την αξιοπρέπεια στο ελληνικό Πρωτάθλημα και θα γίνει μπροστάρης στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας και στην αναβάθμιση της BasketLeague.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την «φιλοξενία» των διοικούντων τον Άρη, οι οποίοι δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία, ακόμη κι όταν η αποστολή της ΑΕΚ και οι παράγοντές της προπηλακίστηκαν στο σημείο της προσωρινής διακοπής του αγώνα. Η αποστολή και οι παράγοντες της ΑΕΚ αφέθηκαν στην μοίρα τους, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η διοίκηση της ΑΕΚ σεβόμενη τους θεσμούς, έθεσε σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον της και δεν κατέθεσε ένσταση, όπως θα μπορούσε, στην χθεσινή αναμέτρηση, προκειμένου να μην διασαλεύσει περαιτέρω την ομαλή διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, αλλά και επειδή από φιλοσοφία της δεν διεκδικεί αγώνες της στα χαρτιά.

Όλη η Ελλάδα είδε ότι όλα όσα συνέβησαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ήταν προϊόν διατεταγμένης υπηρεσίας. Η ΑΕΚ δεν έχασε, γιατί μετά την διακοπή, αγώνας δεν έγινε. ‘Οσο παιζόταν μπάσκετ η ΑΕΚ κέρδιζε. Μετά την διακοπή αυτό, που ήταν βασική προτεραιότητα για τους παίκτες μας ήταν η διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας. Όποιος γνωρίζει από αθλητισμό αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για την διεξαγωγή μιας αναμέτρησης. Ο Άρης κάλυψε για άλλη μια φορά τις αγωνιστικές και διοικητικές του αδυναμίες με τραμπουκισμούς, ύβρεις και γενικότερα με κλίμα τρομοκρατίας.

Η ΑΕΚ δεν πρόκειται βέβαια να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο του Άρη, ο οποίος έχει μεν παρελθόν, αλλά έχει αβέβαιο μέλλον. Εξάλλου, οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν τρώνε… κουτόχορτο. Η ΑΕΚ θα συνεχίσει να επενδύει σε συναίσθημα, σε υψηλά ιδανικά, σε παίκτες κλάσης Ευρωλίγκας και σε στόχους με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η ΑΕΚ προτίθεται να ζητήσει την παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, την ευαισθησία του οποίου σε θέματα εξάλειψης της βίας, γνωρίζουμε.

Η ΑΕΚ θα ζητήσει τον λόγο από τον ΕΣΑΚΕ, η διοίκηση του οποίου ανέχεται τέτοια φαινόμενα, ενώ προτίθεται να κάνει παράσταση στην συνεδρίαση της Πέμπτης (13:00, 21/5) στην Λίγκα.

Καταγγέλλουμε όλους όσοι επιδόθηκαν σε εμετικά συνθήματα κατά της μητέρας του οπαδού της ΑΕΚ, Νίκου Ξηροκώστα, ο οποίος προ ετών είχε τραυματιστεί σε αγώνα με τον Άρη στο «Χαριλάου», με τις γνωστές συνέπειες για την σωματική του ακεραιότητα. Η διοίκηση του Άρη και σ’ αυτή την περίπτωση ήταν απούσα. Πρόκειται τελικά για τον ορισμό της ξεφτίλας».

Και μέσα σε όλα αυτά το φύλλο αγώνα, όπως επίσης τις εκθέσεις διαιτητών και παρατηρητή, ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής για να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για βαριά τιμωρία. Προφανώς κι αυτή είναι μία απόφαση που θα παρθεί, αφού πρώτα ανακοινωθεί η απόφαση για όσα έγιναν στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, όπου και πάλι παρενέβη ο Κοντονής.