Κοντονής: Ποδόσφαιρο χωρίς επενδυτές

Την άποψή του ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επενδυτές στο ποδόσφαιρο κατέθεσε ο Σταύρος Κοντονής, καλούμενος να σχολιάσει τον πλουτισμό μερίδας ανθρώπων  από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων τοποθετήθηκε στον Alpha Radio και είπε αρχικά: ”Η ραγδαία εμπορευματοποίηση και τα τεράστια ποσά που διακινούνται στο ποδόσφαιρο από χορηγούς, εταιρίες κλπ. όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν διαμορφώσει ένα πεδίο απόλυτης σήψης και διαφθοράς. Δυστυχώς τα ποσά αυτά δεν χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του αθλητισμού αλλά προς ικανοποίηση προσωπικών απολαύσεων ορισμένων οι οποίοι βρίσκονται σε θέση διοίκησης.

Και αυτό είναι ανησυχητικό, διότι όταν βλέπει ο απλός κόσμος, την πολυτελή ζωή που κάνουν ορισμένοι η οποία φαντάζει στα μάτια των περισσοτέρων παραμυθένια, εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι μεθοδεύσεις μπορεί να γίνονται για να διατηρούν αυτά τα προνόμια και να κρατούν δέσμιο τον αθλητισμό”.

Πώς μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα, διότι και εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πλουτίζουν από τον αθλητισμό;

”Εμείς δεν λέμε να μην υπάρχουν επενδυτές στο ποδόσφαιρο. Κανείς, άλλωστε δεν επενδύει τα χρήματά του για να χάσει. Αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες έτσι ώστε μεγάλο μέρος αυτού του υπερπροϊόντος το οποίο παράγεται να έχει και μια αντανάκλαση στον αθλητισμό, στον ερασιτεχνικό,  στα σωματεία στις βάσεις κλπ.

Στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσουμε το θέμα μετ’ επιτάσεως προκειμένου να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που θα καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των διεθνών ομοσπονδιών έναντι των κυβερνήσεων. Θα πρέπει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει κανόνες στο πώς θα διαμορφωθεί το πεδίο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Δεν είναι δυνατόν να μη μπορούν οι κυβερνήσεις να νομοθετούν, να παίρνουν μέτρα κατά τον τρόπο τον οποίο τα κοινοβούλια αποφασίζουν. Θυμάστε τι αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα με το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή και την απειλή που είχαμε διαρκώς περί αποκλεισμού των ομάδων μας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει”.