Νέες, σκληρές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των δανειστών θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη μιας συμφωνίας στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης και προκαλούν οργή στην κυβέρνηση.
Με ένα νέο πεντασέλιδο κείμενο που παρουσιάζεται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και γραπτό κείμενο του ΔΝΤ που εστάλη αργά το βράδυ στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές βάζουν βόμβα στη διαπραγμάτευση με αιχμή το Ταμείο.
Αιφνιδιασμένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από την αντιπρόταση θεσμών, αφού είναι ελάχιστες οι διάφορες από το αρχικό πεντασέλιδο, που είχαν παρουσιάσει οι εταίροι. «Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από το πεντασέλιδό τους» σχολιάζουν με οργή κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών σε σχέση με το υπόμνημα των 5 σελίδων που είχε παραδώσει ο Γιούκερ στον Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες έκανε ευθεία επίθεση στους δανειστές φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ.
Ο Πρωθυπουργός με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Μεταξύ άλλων, προτείνουν αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022, αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων και αφαίρεση της φορολογίας σε τομείς που για πρώτη φορά θα υπήρχαν ανάλογες ρυθμίσεις.
Οι δανειστές επανέφεραν την πρότασή τους των 5 σελίδων σημαίνει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίφθηκε από τους πιστωτές, αν και αρχικά μιλούσαν για ποιοτικές προτάσεις.
Οι δανειστές επιμένουν στην λογική της δημιουργίας δύο συντελεστών ΦΠΑ: Ένα χαμηλό στο 6% και έναν υψηλό στο 23% όπου ζητούν να γίνει μετάταξη των περισσότερων προϊόντων. Σκοπός των πιστωτών η συγκέντρωση συνολικά 1,8 δισ.ευρώ επιπλέον από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.
Σε αφορά το ΕΚΑΣ, οι πιστωτές ευθυγραμμίζονται πλήρως με την θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και ζητούν την πλήρη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2018.
Μικρή είναι η απόκλιση μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Αθήνα πρότεινε ο συντελεστής φορολόγησης να αυξηθεί στο 29% (από 26% σήμερα), οι δανειστές -κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες- ζητούν ο συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να διαμορφωθεί στο 28%.
Αναλυτικά οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:
Στα δημοσιονομικά
– Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
– 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
– Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
– Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
– Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
– Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
– Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
– Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)
Συντάξεις
– Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
– Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
– Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
– Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
– Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
– Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
– Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
– Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
– Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας