Άρνεσεν : Πλάνο, στόχος, μεταγραφές…

Ο Φράνκ Άρνεσεν ήταν γενικώς ευδιάθετος, ωστόσο σε λεπτομέρειες του πλάνου του και της δουλειάς του δεν ήθελε να μπει. Ίσως και γιατί, κάποια πράγματα ακόμη δεν τα γνωρίζει καλά.

Για τις μεταγραφές, που όλοι θέλουν να ακούσουν αυτή την εποχή, δεν ήθελε να πει τίποτα.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι έστω κι έτσι, το στίγμα του το έδωσε, όταν έλεγε οτι θέλει να δει μια ομάδα, που θα παίζει ελκυστικό και όμορφο ποδόσφαιρο, και θα κερδίζει.

Είπε μεταξύ άλλων, ο αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ :

Σε ότι αφορά το πλάνο του για τον ΠΑΟΚ : “Θα πρέπει να χτίσουμε μια ομάδα -δεν αναφέρομαι μόνο στους παίκτες, αλλά στο σύνολο του συλλόγου- με φιλόδοξους ανθρώποους. Ο στόχος είναι να κερδίζουμε τον επόμενο αγώνα, ποιος ξέρει που θα φτάσουμε… Ο ΠΑΟΚ είναι μία από τις τρεις μεγάλες ομάδες, όποιος πει ξεκινάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, δεν ξέρει ποδόσφαιρο. Έχουμε τρεις διοργανώσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε καλά σε όλες”.

Πειθαρχία, επιθυμία, φιλοδοξία και πάθος. Αυτό θέλω να δώ από τους πάντες, από την αυριανή πρώτη προπόνηση, ακόμη. Να οικοδομήσουμε μια νοοοτροπία, που χτίζεται μέσα στο γήπεδο. Ρόλο θα παιξει ο προποονητής, που πρέπει να τα εμφυσήσει αυτά. Και να περάσουν καλά, να το διασκεδάσουν. Το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση”.

Για τον στόχο της φετινής σεζόν : Δεν μπορώ μέσα στην γυάλινη σφαιρα και να δω το μέλλον. Το ποδόσδφαιριο δεν είναι 1+1=2. Θέλω να βλέπω παίκτες που θα πολεμάνε, με πειθαρχία. Κάποια μέρα είσαι τυχερός, κάποια άτυχος, όταν είσαι κορυφαίος σύλλογος, έχεις υψηλούς στόχους. Θέλω να δούμε μια ομάδα που θα παρουσιάζει όμορφο ποδόσφαιρο, που θα ευχαριστιώμαστε να το βλέπουμε. Σημαντικό ρόλο θα έχει ο προπονητής”.

Για την φιλοσοφία του στις μεταγραφές : “Μίλησα με τον πρόεδρο και τον ιδιοκτήτη για το μπάτζετ. Δεν είμαι εδώ για να ξοδεύω λεφτά. Δεν το έκανα ούτε στην Αϊντχόφεν, ούτε στην Τσέλσι, ούτε στο Αμβούργο. Πρέπει να λειτουργούμε έξυπνα, να κάνουμε καλές μεταγραφές, να δαπανήσουμε όσο πιο λίγα γίνεται.

Πρέπει να είμαστε καλά οργανωμένοι, και στις διαδικασίες. Την Τρίτη είχα συνάντηση με το τμήμα σκάουτινγκ, επί 2,5 ώρες αναλύσαμε την ατζέντα, τι ψάχνουμε, πως το ψάχνουμε. Σημαντικό ρόλο κι εδώ παίζει ο προπονητής, να γνωρίζει στο σύνολο και εις βάθος τους παίκτες”.

Για το αν έρχονται στην Ελλάδα καλοί και νέοι παίκτες : “Αν ένας παίκτης μπορεί να πάει Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία ή Γερμανία, σίγουρα είμαστε σε δυσχερή θέση. Δεν έχω κάτι με τους εγαλύτερους σε ηλικία, το ερώτημα αν είναι φιλόδοξοι κι αν εχουν τη δίψα για το ποδόσφαιρο. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μπορεί να βοηθήσει τους νεώτερους, αν λειτουργεί ως παράδειγμα. Ή σε αμφίρροπες αναμετρήσεις, έναν έμπειρος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Για το αν θα γίνουν μεταγραφές μέχρι το πρώτο παιχνίδι : “Δεν είμαι αγχωμένος. Το σημαντικό είναι να φέρουμε τους σωστούς παίκτες. Αν δεν είναι οι σωστοί, δεν θα ρωτήσω τον ιδιοκτήτη να τους υπογράψουμε. Ίσως να μην είναι εδώ στο πρώτο παιχνίδι, αλλά οι μεταγραφές τελειώνουν 31 Αυγούστου. Δεν παίρνω παίκτες, αν δεν είναι αυτοί που θα μας δώσουν αυτό που θέλουμε”.

Για το ρόστερ και τις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν : “Ξέρω τους παίκτες, είδα αρκετά παιχνίδια, αλλά δεν τους γνωρίζω εις βάθος. Θα γίνουν αλλαγές. Τους δανεικούς δεν τους γνωρίζω. Ποτέ δεν απαντάω σε φήμες. Θα μιλήσω όταν υπογράψουμε έναν παίκτη ήόταν κάποιος φύγει. Τότε θα μιλήσουμε για το σκεπτικό.

Για τους νέους και τις ακαδημίες : “Αγαπώ τους νέους παίκτες, τις ακαδημίες, είναι το πάθος μου, να τους βλέπω να αναπτύσσονται, αλλά ο στόχος είναι να κερδίζει η πρώτη ομάδα. Είδα ότι μερικοί νέοι παίκτες έπαιζαν πέρσι. Λατρεύω τη συμμετοχή νέων παικτών, είναι κάτι φανταστικό. Οι πηγές να αντλήσεις παίκτες, είναι δύο. Μεταγραφές και ακαδημίες. Είναι σημαντικό να έχουμε ακαδημίες. Είναι πιο οικονομικοί οι παίκτες και έχουν ποτιστεί με τη νοοτροπία του συλλόγου από μικροί, έχουν το DNA του συλλόγου. Νιώθουν ωραία και οι φίλαθλοι να το βλέπουν. Οι νέοι, βέβαια, χρειάζονται καθοδήγηση. Δεν μπορείς να απαιτείς να κερδίζεις με 11 νέους. Η λύση είναι να υπάρχει η μίξη. Δεν μπορείς να πας και μόνο με μεγάλους σε ηλικία παίκτες”.

Για το γεγονός ότι η Τουμπα ήταν ως τώρα άδεια : “Ο κόσμος νιώθει αν δουλεύεις και δίνεις το 100%. Όλοι θέλουν τη νίκη, αλλά θέλουν να βλέπουν μια ομάδα που θα παίζει όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Όταν χάνεις 1-0, τι κάνεις; Θα το παρατήσεις; Τους φιλάθλους δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις. Η νοοτροπία χτίζεται στην προπόνηση. Και την Κυριακή θα κριθούμε. Το ποδόσφαιρο είναι 11 άνθρωποι, μία ομάδα. Αν 2 δεν πάνε καλά, οι 9 πρέπει να αναπληρώσουν το στοιχείο που λείπει”