Το “κόκκινο σπίτι” στον Ιβάν!

Ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται να «ριζώνει» στη Θεσσαλονίκη! Υστερα από την επένδυση εκατομμυρίων στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, την αγορά του μάνατζμεντ στο «Μακεδονία Παλάς» και τη «Βίλα Ζαρντινίδη» ο ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου» επενδύει και σ’ ένα ακόμη ιστορικό κτήριο της πόλης, το περίφημο «Κόκκινο Σπίτι», που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση της Αγίας Σοφίας με Ερμού.

Με δεδομένη την επιθυμία του Σαββίδη να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα στεγαστούν όλες οι επιχειρήσεις του, οι συνεργάτες του αναζητούν εδώ και πολλούς μήνες το κατάλληλο κτήριο, που συνδυάζει την άνεση των χώρων με την ιστορικότητα, που σαφώς και θέλει ο ομογενής επιχειρηματίας.

Το «Μέγαρο Λόγγου», όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928 για λογαριασμό του βιομηχάνου Ιωάννη Λόγγου, που καταγόταν από την Νάουσα και ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας.

Το φανταστικό αυτό κτήριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι και αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. Εχει όμως να κατοικηθεί πάνω από 25 χρόνια! Η προσωνυμία “Κόκκινο Σπίτι” οφείλεται στην όψη που του δίνουν τα κόκκινα τουβλάκια και τα κεραμικά διακοσμητικά σε ολόκληρη την εξωτερική του επιφάνεια.

Το 1983, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το τριώροφο κτίσμα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο. Το 2006 τόσο η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, αλλά και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, πρότειναν την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού. Πράγματι, το 2007, ο υπουργός Πολιτισμού, Γεώργιος Βουλγαράκης, αποφάσισε την έγκριση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή την απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου, «προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού να το προστατεύσει, να το αναδείξει και να το αποδώσει για πολιτιστικές χρήσεις».

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς ανακάλεσε την απόφαση του Βουλγαράκη, και άνοιξε ο δρόμος για την «εκμετάλλευση» του κτιρίου και την πιθανή εξαγορά του από ιδιώτη.