Μετά από 7 χρόνια στον ΠΑΟΚ, ο οποίος τον είχε πάρει σε ηλικία 18 χρονών από την ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, ο Στέλιος Μαλεζάς είχε επιλέξει το καλοκαίρι του 2012 να προσπαθήσει να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, παίρνοντας μεταγραφή στην Γερμανία. Τότε ήταν επιλογή του η μεταγραφή, ο ΠΑΟΚ του είχε δώσει την επιλογή να μείνει.
Ο Μαλεζάς ήταν ο τελευταίος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, που ήταν βασικός, χωρίς να… προκαλεί με τις εμφανίσεις του τον κόσμο. Η μεταγραφή του στην Φορτούνα Ντίσελντορφ έφερε στον ΠΑΟΚ 450.000 ευρώ, αλλά αυτά τα χρήματα στον ΠΑΟΚ τα πέταξαν πολλές φορές, φέρνοντας στην Τούμπα κεντρικούς αμυντικούς “για γέλια και για κλάματα”.
2012-13
Μπονγκάνι Κουμαλό : Από τις πιο κωμικοτραγικές επιλογές, επιλογή Δώνη. Είχε να παίξει επίσημο παιχνίδι 1 χρόνο(!), ο ΠΑΟΚ τον πήρε δανεικό από την Τότεναμ, στην οποία δεν έπαιζε ούτε στα διπλά της προπόνησης. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο με 250.000 ευρώ το χρόνο. Από τις πρώτες εμφανίσεις του, κατάλαβε κι ο Δώνης το λάθος του. Το επόμενο καλοκαίρι γύρισε στην Τοτεναμ, έχοντας κάνει 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Ντόνκαστερ, πέρσι στην Κόλτσεστερ κι ακόμη δεν έχει βρεθεί ομάδα για τη νέα σεζόν.
Βιβιάν Ματέους : Επιλογή του τότε τεχνικού διευθυντή, Γιώργου Γεωργιάδη. Την προηγούμενη σεζόν έπαιζε στην Ναντ, στην Β’ Γαλλίας. Υπέγραψε για δύο χρόνια, αλλά στο εξάμηνο ο ΠΑΟΚ τον… έστειλε, αφού δεν κατάφερε να πείσει. Έπαιξε σε μόλις 11 παιχνίδι και αποβλήθηκε δύο φορές. Πήγε στην Γκινγκάμπ, και εδώ και ένα χρόνο παίζει στην Σοσό. Η Β’ Γαλλίας είναι το στοιχείο του.
Γκόρντον Σίλντενφελντ : Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο, ως δανεικός από την Ντιναμό Μόσχας. Έβγαλε τη σεζόν, χωρις να εντυπωσιάσει (19 ματς, 1 γκολ) και το καλοκαίρι επέστρεψε στη Μόσχα, αφού ο ΠΑΟΚ δεν ενδιαφέρθηκε να τον κρατήσει. Η Ντιναμό τον έστειλε στον Παναθηναίκό, όπου έπαιξε δύο χρόνια και φέτος γύρισε στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, κάτι που θεωρήθηκε πλήγμα για τους πράσινους.
Κώστας Κατσουράνης : Αμυντικός χαφ ήταν πάντα, στον ΠΑΟΚ με τόσες γκάφες στις επιλογές κεντρικών αμυντικών, έγινε κεντρικός αμυντικός. Δεν ήταν η θέση του, δεν του άρεσε ποτέ να παίζει στόπερ, αλλά ήταν πιο συνεπής από πολλούς κεντρικούς αμυντικούς. Συνεχίζει στον Ατρόμητο ως χαφ.
2013-14
Ινίγκο Λόπεθ : Μια μεταγραφή… πρόκληση. Μεταξύ ενδεκάδας και πάγκου στην Γρανάδα.΄Αρχικά ήταν να υπογράψει για 3 χρόνια για 400.000 ευρώ το χρόνο, με “παρέμβαση”, υπέγραψε διετές με 350.000 ευρώ. Ότι μπορούσε να σώσει, το έσωσε ο ΠΑΟΚ. Ο Λόπεθ έκανε μόλις 5 συμμετοχές στον ΠΑΟΚ, πριν τον βάλει ο Στέφενς στο περιθώριο. Στο εξάμηνο πήγε δανεικός στην Θέλτα, έπαιξε πέρσι δανεικός στην Κόρδοβα και τέλος για τον ΠΑΟΚ. Φέτος πήγε στην… ιστορική Ουέσκα.
Χουάν Ινσαουράλδε : Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο ως δανεικός από την Σπάρτακ Μόσχας, όταν ο Στέφενς δεν ήξερε ποιον να βάλει στόπερ. Ο δυναμικός Αργεντίνος έκανε 17 παιχνίδια στον ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι επέστρεψε στην Σπάρτακ, καθώς κρίθηκε πως δεν άξιζε η επένδυση για να μείνει στη Θεσσαλονίκη. Φέτος έμεινε ελεύθερος και πήγε στην Τσιάπας στο Μεξικό.
Μιγκέλ Βίτορ : Ίσως η καλύτερη (ή λιγότερο κακή) από μια σειρά κακών επιλογών. Ο ΠΑΟΚ τον πήρε το καλοκαίρι του 2013 ως ελεύθερο από τα αζήτητα της Μπενφίκα, στην οποία έκανε ελάχιστα ματς. Στον ΠΑΟΚ είναι βασικός αυτή τη διετία, έχει 80 συμμετοχές με 7 γκολ, 17 κίτρινες και 3 αποβολές.
2014-15
Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος : Επιλογή μυστήριο, από την Ασυρίσκα, ομάδα που παλεύει να σωθεί στην Β’ Σουηδίας. Ποδοσφαιριστής χαμηλού επιπέδου, χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα, είναι απορίας άξιον ποιος επέλεξε να τον πάρει, με ποια κριτήρια, και να του κάνει τριετές κλειστό συμβόλαιο. Σήμερα έμεινε ελεύθερος, έχοντας μόλις 7 συμμετοχές στον ΠΑΟΚ.
Ρικάρντο Κόστα : Στα 33 του χρόνια πήγε πέρσι το καλοκαίρι στο Κατάρ για τα τελευταία ένσημα και μάλλον το μετάνιωσε. Ο ΠΑΟΚ τον πήρε τον Ιανουάριο με ένα συμβόλαιο κοντά στο 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Έχει κάνει 18 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ, ο χρόνος έχει αφήσει πάνω του τα σημάδια του. Από τις επόμενες επιλογές του Άρνεσεν, θα φανεί κι η άποψη που έχει για τον έμπειρο Πορτογάλο.