Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και 4,8%

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται από 0,5 έως 4,8% της Νέας Δημοκρατίας στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Πάντως, τα ποσοστά υπεροχής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις ανά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση η Palmos Analysis για την ιστοσελίδα tvxs.gr, o ΣΥΡΙΖΑ έχει «καθαρό» προβάδισμα 4,8 %, συγκεντρώνοντας το 25,9% στην πρόθεση ψήφου έναντι 21% της Ν.Δ.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, το ΚΚΕ με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3,3%, με τη ΔΗΜ.ΑΡ. να μένει εκτός Βουλής.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 54%, έναντι του 28% της Ν.Δ., ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 25% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, πολύ χαμηλότερη εμφανίζεται να είναι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. σε δύο άλλες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Αlco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακό και ανέρχεται σε 22,2% έναντι 21,7% της Ν.Δ., προβάδισμα δηλαδή 0,5 μονάδων.

Σχεδόν ίδια είναι και τα αποτελέσματα της «σφυγμομέτρησης» της Metron Analysis για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει το 20,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 19,7% της Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα, τρίτο κόμμα και στις δύο έρευνες είναι η Χρυσή Αυγή με 7,7 και 6,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (4,7 και 4,3%), ΚΚΕ (4,6 και 3,4%) και ΑΝ.ΕΛ. (4,3 και 3,2%).

Διαφορά παρουσιάζεται μόνο σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς στη δημοσκόπηση της Metron Analysis βρίσκεται εκτός Βουλής (2,5%), ενώ στην έρευνα της Αlco μπαίνει οριακά στο Κοινοβούλιο με 3,2%.