Ας μιλήσουμε για… εκφοβισμό

Μία ξεχωριστή μέρα πέρασαν σήμερα το πρωί οι καλαθοσφαιριστές του ΠΑΟΚ Mark Payne και D.J. Cooper, που μαζί την αθλήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ Niki Avery, επισκέφθηκαν το Αμερικάνικο σχολείο Pinewood στη Θεσσαλονίκη και μίλησαν στους μαθητές για το bullying (εκφοβισμό), την καριέρα τους, ενώ έπαιξαν και μπάσκετ, προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους.

Τους τρεις αθλητές του ΠΑΟΚ υποδέχθηκε ο διευθυντής του Pinewood Δημήτρης Τερζίδης και συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα ο Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Θεσσαλονίκης Robert Sanders. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ιωάννα Κουτσουνάνου και τον υπάλληλο του Προξενείου Ντίνο Διαμαντόπουλο. Οι μαθητές του Pinewood προσκλήθηκαν μάλιστα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο (22/3) στο «Παλατάκι».

Ο D.J. Cooper αναφερόμενος στο bullying και στη σχέση του με το μπάσκετ, είπε μεταξύ άλλων: «Τα σπορ είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζεται να αποκτήσεις. Να μάθεις να ανήκεις σε μία ομάδα, να μάθεις πειθαρχία, σεβασμό, όλα αυτά που μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις στη ζωή σου. Παίζω από 5 χρονών μπάσκετ και ουσιαστικά κάνω αυτό που μου αρέσει από μικρό παιδί. Είναι πολύ κακό να εκφοβίζεις ή να πειράζεις άλλα παιδιά για την διαφορετικότητά τους ή επειδή είναι πιο αδύναμα από σένα. Μπορεί να μην το έχεις καταλάβεις ότι είσαι θύτης, αλλά θα σας πω κάτι. Κι εγώ έχω μία μικρή αδερφή, αλλά σίγουρα τις έχω φερθεί επιθετικά πολλές φορές όταν ήμασταν παιδιά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να βοηθάς τον μικρότερο και όχι να τον τρομοκρατείς. Δεχόμουν κι εγώ πειράγματα, ήμουν από τα πιο μικροκαμωμένα παιδιά στο σχολείο, αλλά δεν το άφησα ποτέ να με επηρεάσει, αντιθέτως μου έδωσε δύναμη».

Ο Mark Payne από την πλευρά του τόνισε: «Το να τρομοκρατείς ή φέρεσαι επιθετικά ή εκφοβιστικά στους υπόλοιπους, μπορεί όταν είσαι παιδί να μην το σκέφτεσαι σαν αποτέλεσμα των πράξεών σου, αλλά έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη ζωή τους. Κάτι που έκανες ως παιδί μπορεί να επηρεάσει τον άλλο σε όλη του την ζωή, αφήνει πληγές. Ο αθλητισμός είναι μία πολύ καλή διέξοδος για την επιθετικότητα. Είναι ένα φοβερό μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας. Ο αθλητισμός μου έδωσε τα μέσα για να σπουδάσω. Πήγα σε ένα πολύ καλό κολέγιο με υποτροφία. Εάν αφοσιωθείς σε κάτι θα είσαι επιτυχημένος και ευτυχισμένος στη ζωή σου. Ξεκίνησα στο μπάσκετ στα 7, είχα μεγαλύτερο αδερφό που έπαιζε και ουσιαστικά έτρεχα από πίσω του κρατώντας μία μπάλα».

Η Niki Avery, που έκλεψε την παράσταση μιλώντας με πάθος τα παιδιά, είπε: «Το βασικό είναι να μένεις αληθινός ως προς τον εαυτό σου. Να μην προσπαθείς να γίνει κάτι άλλο, να ακολουθείς τα πιστεύω σου. Ήμουν μικροκαμωμένη, έζησα σε δύσκολη περιοχή, αλλά με το bullying συμβαίνουν δύο πράγματα. Εάν είσαι θύμα θα πρέπει να το καταγγείλεις, να το δεις και σαν ένα μέσο που θα σε κάνει πιο δυνατό. Κι αν είσαι θύτης, αυτός που το κάνει δηλαδή, σε καθορίζει σαν χαρακτήρα και μπορείς να δημιουργήσεις πληγές που ίσως να μην κλείσουν ποτέ σε άλλους. Ο αθλητισμός με βοήθησε να ακολουθήσω πολλά πράγματα, όπως το μόντελινγκ. Και τα κορίτσια ειδικά να μην φοβούνται, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Δεν σε κάνει ούτε λιγότερο θηλυκή, ίσα ίσα σε βοηθά να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι στη ζωή σου».

Πηγή : paokbc.gr