Άκουσε τη μπάλα του μπάσκετ να χτυπάει στο παρκέ σε βρεφική ηλικία.
Ήταν παρών σε όλα τα ματς του πατέρα του κι αναπόφευκτα ακολούθησε το παράδειγμά του.
Ο γκαρντ της Μπεσίκτας, Μουρατσάν Γκιουλέρ, είναι μέλος οικογένειας που αφιερώθηκε στο μπάσκετ και τα τελευταία χρόνια μεταδίδει το πάθος της για την πορτοκαλί μπάλα οργανωμένα σε νεαρούς απ’ όλη την Τουρκία.
Πορεία 17 ετών από το 1975 έως το 1992 είχε στα κλειστά γήπεδα ο ο Νετσάτι Γκουλέρ και συμπλήρωσε 137 συμμετοχές στην Εθνική Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε στέλεχος της ομοσπονδίας.
Ο Νετσάτι Γκιουλέρ έπαιξε μπάσκετ για 17 χρόνια κι οι δύο γιοί του ακολούθησαν το παράδειγμά του.
Ο πρωτότοκος γιος του που παρατάσσεται(28/10) με την Μπεσίκτας κατά του ΠΑΟΚ άρχισε το μπάσκετ στην ομάδα ITU της Κωνσταντινουπόλεως κι …ατύχησε να έχει προπονητή τον πατέρα του για μία σεζόν.
«Ήταν σκληρές στιγμές. Ξέρεις τι είναι να επιστρέφεις στο σπίτι με τον προπονητή σου που έκανε παρατηρήσεις και να μην μιλάς μαζί τους σε όλη τη διαδρομή;» είπε στο thessports.gr ο 35χρονος Μουρατσάν Γκιουλέρ και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά γεννήθηκα στο γήπεδο του μπάσκετ. Ήμουν δύο μηνών όταν η μητέρα μου Νιλγκιούν με πήγε στο κλειστό για ματς του πατέρα μου, στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος.
Δεν ξέρω τον αντίπαλο, αλλά μου είπε ότι με πήρε μαζί της στο γήπεδο. Γενικά δεν χάναμε κανένα ματς».
«Ουσιαστικά γεννήθηκα στο γήπεδο του μπάσκετ» είπε στο thessports.gr o Μουρατσάν Γκιουλέρ.
Τρία χρόνια νεώτερος ο Σινάν, ο δευτερότοκος γιος του Νετσάτι Γκιουλέρ, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και του μεγαλύτερου αδελφού του.
Μάλιστα, ο γκαρντ της Γαλατασαράι έχει το πλουσιότερο βιογραφικό εκ των τριών καλαθοσφαιριστών της οικογένειας. Κορυφαία στιγμή του είναι η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου του Μουντομπάσκετ του 2010.
«Ήταν τυχερός ο αδελφός μου που δεν είχε προπονητή τον πατέρα μας» πρόσθεσε ο Μουρατσάν Γκιουλέρ.
Ο Σινάν Γκιουλέρ εμπνεύστηκε τη δημιουργία καμπ μπάσκετ με την επιμέλεια της οικογένειας.
Εδώ και χρόνια έχει έρθει η σειρά του Νετσάτι Γκιουλέρ να καθίσει στις εξέδρες.
«Ο πατέρας μας μένει στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινουπόλεως κι όταν παίζουμε την ίδια ώρα με τον αδελφό μου πρέπει να διαλέξει ποιο ματς έχει μεγαλύτερη σημασία» εξήγησε ο Μουρατσάν Γκιουλέρ.
Πριν από πέντε χρόνια ο πατέρας κι οι δύο γιοί του αποφάσισαν να μεταδώσουν την οικογενειακή παράδοση.
Ο Σινάν είχε την ιδέα για τη δημιουργία καμπ κι ο Νετσάτι ως πρεσβύτερος και πιο έμπειρος όλων ανέλαβε τα ηνία του οργανωτικού τομέα.
«Η κληρονομιά των Γκιουλέρ»(Guler Legacy) είναι η επωνυμία του καμπ(www.gulerlegacy-en.com/) για ευνόητους λόγους κι η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει ευμενή σχόλια στην ευρωπαϊκή κοινότητα του μπάσκετ.
Τα Guler Legacy Basketball Camp διοργανώνονται για δύο εβδομάδες κάθε καλοκαίρι στο αθλητικό κέντρο του πανεπιστημίου Özyegin.
Η καθημερινότητα με τους πιτσιρικάδες είναι απολαυστική για τον Μουρατσάν Γκιουλέρ: «Μας ρωτάνε “πως πηδάς τόσο ψηλά;” και “πως σκοράρετε τόσα καλάθια;”.
Αυτό που τους ενθουσιάζει είναι ότι μένουμε μαζί τους στις εγκαταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καμπ.
Κοιμόμαστε στη διπλανή πόρτα τους για δύο εβδομάδες.
Τρώμε μαζί και μοιραζόμαστε τα πάντα. Καμιά φορά μας ζητούν παίξουμε δικά τους παιχνίδια».
Πρακτικά οι τρεις καλαθοσφαιριστές της οικογένειας διδάσκουν μαθήματα ζωής μέσω του αθλητισμού κι η πρωτοβουλία έδειξε το επόμενο βήμα στον γκαρντ της Μπεσίκτας.
«Όταν αποσυρθώ θα γίνω προπονητής τμημάτων υποδομής» είπε στο thessports.gr o Μουρατσάν Γκιουλέρ.
Η παράδοση της οικογένειας που ζει κι αναπνέει στα κλειστά γήπεδα του μπάσκετ, άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες.
Πατήρ και υιοί Γκιουλέρ γράφουν ιστορία επί δεκαετίες στα κλειστά γήπεδα.
Στο αθλητικό κέντρο του πανεπιστημίου Özyegin συνεχίζει η οικογένεια Γκιουλέρ την παράδοσή της.
Έμφαση στις λεπτομέρειες δίνουν τα μέλη της οικογένειας Γκιουλέρ στο καμπ που διοργανώνουν.