Οι κορυφαίοι σύλλογοι στην Ευρώπη βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Μάντσεστερ ανάμεσα τους και ο ΠΑΟΚ για να συζητήσουν για τις Ακαδημίες.
Aναλυτικά το κείμενο από το σάιτ του ΠΑΟΚ:
Το μέλλον του ποδοσφαίρου βρίσκεται στις ακαδημίες και οι κορυφαίοι σύλλογοι στην Ευρώπη βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Μάντσεστερ προκειμένου ν’ αναλύσουν το θέμα. Ανάμεσα τους και ο ΠΑΟΚ.
Οι προβληματισμοί, οι ενδοιασμοί, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιθύνοντες κάθε ακαδημίας ποδοσφαίρου από τα πρώιμα στάδια έως και την ποδοσφαιρική «ενηλικίωση» των νεαρών αθλητών, είναι κοινοί, ανεξαρτήτως χώρας ή, συλλόγου. Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης δε, είναι το πόσο καθοριστικός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.
Γεγονός που αναλύθηκε εκτενώς στην πρώτη διάσκεψη για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, που συνδιοργανώθηκε από την ECA (European Club Association) και την EPFL (European Professional Football Leagues), στο Μάντσεστερ και στην οποία ο ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή των Aκαδημιών Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο.
Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες από 12 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 60 σωματεία που αντιπροσωπεύουν 30 χώρες και πλέον παρακολούθησαν το διήμερο των εκδηλώσεων, με φετινό οικοδεσπότη την Μάντσεστερ Σίτι.
Βασικά θέματα συζήτησης ήταν αυτά που αφορούν στην δομή και την αδειοδότηση των ακαδημιών, στην δομή και την μορφή των αγώνων, αλλά και την προστασία των τμημάτων υποδομής που εντοπίζουν και αναπτύσσουν τις ικανότητες των νεαρών ποδοσφαιριστών στην πρώιμη φάση της σταδιοδρομίας τους.
«Ανεξάρτητα από το πόσο επενδύει κάθε σύλλογος στις ακαδημίες του ή, το πόσο άρτιες εγκαταστάσεις διαθέτει, κοινός παρονομαστής όλων είναι η ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής ζωής των νεαρών ποδοσφαιριστών στην καθημερινότητα των απαιτητικών αθλητικών υποχρεώσεων τους«, τονίζει στο paokfc.gr ο κ. Πουρλιοτόπουλος και συμπληρώνει ότι «απαιτείται σοβαρή προεργασία για «την ομαλή μετάβαση από το ποδόσφαιρο των ακαδημιών, στο ποδόσφαιρο των ανδρών«.
Οι εποχές έχουν αλλάξει και ο μέσος όρος ηλικίας ενός «ταλέντου» που καλείται να αντεπεξέλθει στην πρώτη ομάδα είναι φυσικά μικρότερος πια. Δεν ήταν και δεν θα είναι, ωστόσο, ποτέ απλό και φυσιολογικό για έναν 17χρονο ή, 18χρονο να κάνει επιτυχώς το επόμενο βήμα. Και δεν αναφερόμαστε, βεβαίως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Επίσης, σημαντικές είναι οι νέες τεχνολογίες που όλο και περισσότεροι σύλλογοι εκμεταλλεύονται, ωστόσο, όπως τονίστηκε και στο συνέδριο δεν αποτελούν πανάκεια.
Σε τελική ανάλυση αυτό που βρήκε τους πάντες σύμφωνους είναι ότι η σωστή καθοδήγηση, η εκπαιδευτική διαδικασία και η παροχή εγκαταστάσεων είναι οι παράγοντες κλειδί για την πολυπόθητη μετάβαση από το αναπτυξιακό, στο αντρικό ποδόσφαιρο.