Με ανοιχτή επιστολή, η ελληνοαμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, Αλεξία Παππά, εξέφρασε την χαρά της, που με την βοήθεια του συναδέλφου και εδώ και λίγα χρόνια επικεφαλής του γραφείου τύπου της IAAF, Γιάννη Νικολάου, κατάφερε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα κι έτσι μπορεί να πάει στους Ολυμπιακούς του Ρίο, εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα…
Γράφει η ίδια…
«Ήταν Φεβρουάριος του 2014 όταν μέσα από μία απρόσμενη συγκυρία ανακάλυψα πως θα μπορούσα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να αγωνιστώ για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ήταν τότε που συναντήθηκα στο Γιουτζίν του Όρεγκον με τον επικεφαλής επικοινωνίας και τύπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας Γιάννη Νικολάου, ο οποίος μου έδειξε το δρόμο και αποτέλεσε για μένα έναν πολύτιμο σύμβουλο»
“Σήμερα, Φεβρουάριο του 2016, ακριβώς δύο χρόνια μετά, το όνειρό μου αρχίζει να υλοποιείται, αφού είμαι και τυπικά μία υπερήφανη Ελληνίδα υπήκοος. Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ενημερώθηκα και επίσημα από τις ελληνικές αρχές ότι έχω πλέον την ελληνική υπηκοότητα και στις 8 Ιανουαρίου 2016 ορκίστηκα «να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους Νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου ως Έλληνας πολίτης».
“Είναι κάτι που θα μπορούσα να είχα κάνει εδώ και χρόνια, αλλά μου έλειπαν η γνώση και το κατάλληλο κίνητρο. Αυτό το απέκτησα με την πιθανή συμμετοχή στην εθνική ομάδα και εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνείς διοργανώσεις. Η συγκίνηση του πατέρα μου στο άκουσμα των νέων ήταν ανεπανάληπτη. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν αυτή της γιαγιάς μου Μαρίας στη Ρόδο, η οποία έβαλε τα κλάματα μόλις έμαθε τα νέα. Είναι κάτι που ένοιωθα την ανάγκη να κάνω για όλους τους συγγενείς μου στην Ελλάδα.
“Γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ.Νικολάου, την πρόεδρο της ομοσπονδίας στίβου των ΗΠΑ κ.Χαϊτάουερ, τον πρόεδρο του πρωταθλητή συλλόγου της Ελλάδας ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος (για τον οποίο και θα αγωνίζομαι) κ.Γιατρουδάκη, το ελληνικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, την ελληνική ομοσπονδία στίβου, αλλά και όποιον άλλον ασχολήθηκε με την υπόθεσή μου.
“Όλοι οι προαναφερθέντες, αλλά και όσοι ίσως μου διέφυγαν ή δεν ήθελαν να αναφερθεί το όνομά τους, όχι απλά μου έδειξαν τον δρόμο, αλλά αφιέρωσαν απεριόριστο χρόνο για το σκοπό αυτό. Με προσωπικές τους ενέργειες φρόντισαν να γίνουν όλα όπως πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να έχω τη δυνατότητα να αγωνίζομαι για την Ελλάδα.
“Τους είμαι ευγνώμων και ελπίζω να το ανταποδώσω με τον καλύτερο τρόπο αγωνιζόμενη με τα Ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ήδη η ομοσπονδία στίβου των ΗΠΑ έχει ενημερώσει επίσημα την IAAF και την Ελληνική ομοσπονδία στίβου, η οποία όπως ενημερώθηκα, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορώ εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου τον επόμενο μήνα στο Πόρτλαντ, αν φυσικά καταφέρω να πετύχω το απαραίτητο όριο στα 3000μ.”.
Αλεξία-Μαρία Παππά
Ποια είναι η Αλεξία-Μαρία Παππά
Η Αλεξία Παππά, γεννήθηκε στο Μπέρκλεϊ του Σάν Φρανσίσκο στις 28 Μαρτίου 1990 από Έλληνα πατέρα, και αμερικανίδα μητέρα, την οποία όμως έχασε σε ηλικία τεσσάρων ετών.
Η νονά και θεία της, Ειρήνη Παππά, μαζί με τις άλλες ελληνίδες θείες της, ήταν τα άτομα που έπαιξαν το σημαντικό ρόλο στην ανατροφή της Αλεξίας. Ο παππούς της Γιώργος Παππάς και η γιαγιά της Μαρία Παππά, το 1953 μετανάστευσαν από την Ρόδο στο Σαν Φρανσίσκο όπου παραμένει μέχρι και σήμερα ο πατέρας της Αλεξίας, Γιάννης Παππάς.
Η Αλεξία αποφοίτησε από το κολλέγιο Ντάρτμουθ, ένα από τα οκτώ ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Άιβι Λιγκ στην ανατολική ακτή (τα κορυφαία των ΗΠΑ). Στη συνέχεια επέστρεψε στην δυτική ακτή και έκανε το μάστερ της στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον (Γιουτζίν), όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της.
Κλείνοντας το κεφάλαιο με την ομάδα του πανεπιστημίου του Όρεγκον, με την οποία ξεκίνησε και την πιο επαγγελματική ενασχόληση με τον στίβο, έχοντας ως κύριο αγώνισμα τα 3000μ. φυσικά εμπόδια και τον ανώμαλο δρόμο, ανακηρύχθηκε πέντε φορές All American αθλήτρια. Εδώ και τρία χρόνια ανήκει στο Όρεγκον Ελίτ Τράκ Κλάμπ έχοντας την υποστήριξη του αθλητικού οργανισμού Track Town USA. Προετοιμάζεται σκληρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και όλες τις άλλες μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς στις οποίες όνειρό της, είναι να τρέξει για την Ελλάδα.
Tα ατομικά της ρεκόρ στο στίβο και στο δρόμο είναι:
1500 – 4:14.08 (1/7/2013)
3000 – 9:05.12 (5/2/2016)
5000 – 15:28.38 (27/6/2014)
10.000 – 32:02.22* (2/5/2015)
3000φ.εμπ. – 9:46.73 (29/3/2013)
Ημιμαραθώνιος – 1ω21:53 (18/10/2015)
*Το 2015, στον πρώτο της και μοναδικό έως τώρα δοκιμαστικό αγώνα 10.000μ., έτρεξε την απόσταση σε 32:02.22 επίδοση που είναι πολύ πιο κάτω από το όριο της IAAF (32:15.00) για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ στην απόσταση είναι 32:18.62 της Χρυσοστομίας Ιακώβου από το 2002.