Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν ότι από το σωτήριον έτος 2013 ο Δήμος Πλατανιά έχει παραλάβει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από συγκεκριμένη έκταση εντός της Δημοτικής Κοινότητας Πλατανιά και, ταυτόχρονα, καλείται να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο, βεβαιωμένο στην οικεία ΔΟΥ, για την ίδια έκταση καθώς κατηγορείται για κατάληψη δημόσιου χώρου!
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά -άκουσον – άκουσον- το… γήπεδο του Πλατανιά! Το γήπεδο του χωριού, πίσω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Το γήπεδο, για το οποίο το ελληνικό κράτος θυμήθηκε, μετά από πολλές δεκαετίες, ότι ένα μεγάλο τμήμα του είναι… αιγιαλός. Και επέβαλε πρόστιμο ύψους περίπου 50.000 ευρώ ετησίως, στον Δήμο, για μία κατάσταση που «κληρονόμησε», αρχικά με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» και εν συνεχεία με τον «Καλλικράτη».
Ως γνωστόν, στο γήπεδο αυτό δεν γίνονται αγώνες εδώ και αρκετούς μήνες καθώς θεωρείται… παράνομο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χορήγηση άδειας χρήσης!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος Πλατανιά κατέβαλε το 20% του προστίμου και ακολούθως προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας την προσωρινή αναστολή πληρωμής του, κινώντας, παράλληλα, τις διαδικασίες για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του συνόλου του προστίμου. Διευκρινίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος όφειλε να πληρώσει το 20% για να μπορεί, σε επόμενη φάση, να ακολουθήσει τον δικαστικό δρόμο.
Αναφορικά με τo αίτημα παραχώρησης στον Δήμο του τμήματος που θεωρείται αιγιαλός, οι πρώτες πληροφορίες είναι μάλλον αρνητικές καθώς η συγκεκριμένη έκταση δεν αναμένεται -εκτός αν κάτι αλλάξει δραματικά- να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, επειδή γειτνιάζει με λιμάνι (το λιμανάκι της περιοχής).
Επομένως, το γήπεδο του Πλατανιά, με τη σημερινή του μορφή, που ξυπνά μνήμες και συναισθήματα ειδικά στους παλαιότερους, αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει παρελθόν.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο Δήμος και η τοπική κοινωνία καλούνται να κάνουν βήματα μπροστά. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι σχεδόν το μισό γήπεδο (η βορινή του πλευρά) θεωρείται αιγιαλός και σε αιγιαλό θα «μετατραπεί» εν ευθέτω χρόνω. Η υπόλοιπη έκταση, ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί με βάση τις ανάγκες του χωριού.
Θα πρέπει, επομένως, να ξεκινήσει άμεσα ένας δημόσιος διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό για τον Πλατανιά, μια περιοχή που έχει ελάχιστους δημόσιους χώρους προς αξιοποίηση εξαιτίας της στενομυαλιάς και των λαθών παρελθόντων ετών.
Ο Δήμος Πλατανιά οφείλει να αποσαφηνίσει τις σκέψεις και τα σχέδιά του, αν υπάρχουν, και να προχωρήσει τις διαδικασίες, αφού ακούσει και συνεκτιμήσει και τις προτάσεις των κατοίκων του χωριού. Είναι λυπηρό ότι ένας χώρος ιστορικός δεν θα υφίσταται σε λίγο καιρό, όμως δεν υπάρχει χρόνος για δάκρυα.
Κάθε εμπόδιο για καλό. Αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Δήμου για τη συγκεκριμένη έκταση…