Οι Τούρκοι επισκέπτες από το τέλος του 2010 και τις αρχές του 2011 έδειξαν αν μη τι άλλο μεγάλο ενθουσιασμό για την Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό.
Δειλά δειλά οι ελάχιστοι Τούρκοι που έρχονταν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν το το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ πλήθυναν και πλέον η πόλη αποτελεί έναν «must» προορισμό γι’ αυτούς.
Κάνοντας μια μικρή ιστορική διαδρομή για το πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα και οι Τούρκοι επισκέπτονται πλέον αρκετά δυναμικά τη Θεσσαλονίκη ο Στέφανος Χατζημανώλης, αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τουριστικός πράκτορας που ειδικεύεται στον τουρισμό από και προς Τουρκία επισημαίνει στην Thessnews πως «έχει γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από μια ομάδα εθελοντών ή οποία αγκάλιασε τη πολύ μεγάλη θέληση που έδειξε ο δήμος Θεσσαλονίκης με μπροστάρη τον δήμαρχο του Γιάννη Μπουτάρη και κάτσαμε όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού ξενοδόχοι τουριστικοί πράκτορες, οδηγοί, ξεναγοί και σε πολύ δύσκολες στιγμές το 2010 με αρχές 2011 όπου η πόλη είχε καταρρεύσει τουριστικά».
Όπως λέει ο ίδιος πριν το 2010 δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών στην πόλη παρά μόνο εσωτερικός τουρισμός λόγω της ΔΕΘ.
«Η οικονομική δυσπραγία κατάστρεψε τις εκθεσιακές δράσεις σταμάτησαν οι εμπορικοί αντιπρόσωποι να ταξιδεύουν στη πόλη άρα έπρεπε να βρούμε καινούριες αγορές», εξηγεί ο κ. Χατζημανώλης
Όπως λέει ο ίδιος έγινε αντιληπτό ότι αυτές οι αγορές είναι αυτές που συνάδουν με την ιστορία και το παρελθόν της πόλης. «Μέσα σε αυτές τις ομάδες είχαμε και ανάμεσα στους άλλους την Τουρκία και το Ισραήλ», τονίζει ο κ. Χατζημανώλης
Δυναμικό παρών των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη
Οι επισκέπτες της γείτονας χώρας έχουν αυξήσει κατακόρυφα την εισροή τους μέσα στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αυτός ο αριθμός. «Ξεκινήσαμε τον Γενάρη του 2011 με έναν αριθμό 7.500-8.000 διανυκτερεύσεων το χρόνο και πέρυσι είχαμε 80.000. δηλαδή μέσα σε κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια δεκαπλασιάσαμε τις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών» τονίζει ο κ. Χατζημανώλης και προσθέτει πως «οι τούρκοι επισκέπτες έχουν 7-8 χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια του χρόνου όπου υπάρχουν οι κλασικές εθνικές- θρησκευτικές επέτειοι. Μια από αυτές τις επετείους είναι και η 10 Νοεμβρίου όπου η Τουρκία τιμά τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ. Έτσι ενώ πριν από μόλις πέντε χρόνια αυτή η τελετή γινότανε μεταξύ 20-30 ατόμων μέσα στο κτήριο του προξενείου φτάσαμε σε πολύ καλά νούμερα πλέον να έρχονται 2.500 – 3.00 κόσμος ο οποίος διαμένει στη πόλη και γενικά κινείται στη πόλη αφήνει χρήματα δηλαδή».
Μικρότερος αριθμός επισκεπτών φέτος για τη 10η Νοεμβρίου
Ωστόσο, φέτος δεν ήρθαν τόσο πολλοί Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ γιατί ήταν πάρα πολύ κοντά η 29η Οκτωβρίου που θεωρείται επίσης μεγάλη αργία στην Τουρκία, αφού τιμάται η Μέρα της Δημοκρατίας αλλά και γιατί πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο το πακέτο που διαθέτουμε. «Φέτος είχαμε λιγότερο αριθμό και νομίζω ότι ένας από τους λόγους που ήρθαν λίγο λιγότεροι είναι ότι πρέπει επιτέλους επειδή έχει ωριμάσει αυτός ο προορισμός που λέγεται Τούρκος επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη πρέπει να δούμε το δεύτερο επίπεδο ανάπτυξης σχέσεων. Για παράδειγμα δεν γίνεται κάποιος που τελειώνει το σχολείο όταν πάει στο Πανεπιστήμιο να γυρίσει στα μαθήματα δημοτικού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Χατζημανώλης.
Πρέπει να γίνουν περισσότερα
Πρέπει να γίνουν πλέον περισσότερα πράγματα για να εκτοξεύσουμε τις αφίξεις μας από την Τουρκία και ο Στέφανος Χατζημανώλης πιστεύει πως η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοια πράγματα. «Δεν μπορούμε με μια πανάκια της απλής κίνησης παρουσίασης σε μια έκθεση να βαυκαλιζόμαστε ότι θα φέρουμε επισκέπτες. Πρέπει για τους Τούρκους πρέπει να έχουμε καλή διατήρηση των Οθωμανικών μνημείων της πόλης να υπάρχει αξιοποίηση περιβάλλοντος χώρου και γενικά απλά πράγματα της καθημερινότητας τα οποία δεν τα λαβώνουμε υπόψη. Και βεβαία το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να εκδώσουμε βίζα γρήγορα γιατί χρειάζεται 20 και 30 ημέρες. Επίσης οι συνοριακοί μας σταθμοί να είναι μόνο δυο σε Κήπους και Καστανιές και με πολύ κακή υλικοτεχνική υποδομή. Πρέπει να βελτιωθεί» επισημαίνει.
«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι το κέντρο μεταφοράς όλων των μετακινήσεων της Βαλκανικής αλλά θέλει δουλειά αλλά για να γίνει δεν αρκεί μόνο η θέληση όλων των ανθρώπων που είναι γύρω από τις ομάδες του δήμου αλλά είναι δουλειά ειδικών. Ο δήμος έδωσε την ώθηση και την προστασία του αλλά πέρα τούτου θέλει μεγάλη τεχνική υποστήριξη από εδώ και πέρα» δηλώνει ο κ. Χατζημανώλης οποίος ωστόσο είναι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα πολύ άμεσα αν βέβαια υπήρχε τέτοιο σχέδιο. «Ακόμα και στο 2017 μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον μια αύξηση του 25% αντί της αύξησης το 3-4% που τώρα πιθανότατα θα έχουμε» καταλήγει.
Πηγή : Thessnews