Την άνοιξη οι εργασίες αποκατάστασης του εμβληματικού διατηρητέου στην Πλατεία Αγ. Σοφίας – Στα 8 εκατ. ευρώ η επένδυση για το στρατηγείο του Ιβάν.
Mετά από έναν μαραθώνιο μελετών, γραφειοκρατικών διαδικασιών και εγκρίσεων που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια, ο όμιλος Σαββίδη την άνοιξη αρχίζει τα έργα αποκατάστασης ενός εμβληματικού κτηρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επενδύοντας συνολικά 7,5 – 8 εκατομμύρια ευρώ στο «Κόκκινο Σπίτι» της πλατείας Αγίας Σοφίας.
Το Μέγαρο Λόγγου ή γνωστότερο αλλιώς σαν «Κόκκινο Σπίτι», είναι ένα διατηρητέο τριώροφο κτήριο που κατασκευάσθηκε μεταξύ 1926 – 1928 με δαπάνη του Ναουσαίου κλωστοϋφαντουργού Γρηγορίου Λόγγου, ο οποίος για μικρό διάστημα χρησιμοποίησε τον 3ο όροφο ως κατοικία.
Το Μέγαρο, που κτίσθηκε πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τζενάρι από την Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών, περίμενε για χρόνια πολλά τους νέους του ενοίκους καθώς, με εξαίρεση τα καταστήματα του ισογείου, τα διαμερίσματα των τριών ορόφων, για μεγάλα διαστήματα, ήταν ακατοίκητα και αφημένα στην εγκατάλειψη και την φθορά του χρόνου. Ευτυχώς που τουλάχιστον οι συντροφιές στους χώρους του ισογείου, άλλοτε στο παλιό καφενείο «Ερμής» και στα πιο πρόσφατα χρόνια στη μπυραρία «Κουρδιστό Γουρούνι», κρατούσαν το «Κόκκινο Σπίτι» ζωντανό.
Όταν το 2013 αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης το Μέγαρο Λόγγου, διαθέτοντας τότε το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ, μία νέα εποχή άνοιγε για αυτό καθώς ο ομογενής επιχειρηματίας, είχε αποφασίσει να το μετατρέψει σε στρατηγείο των επιχειρήσεών του.
Το «Κόκκινο Σπίτι» έπρεπε να αλλάξει χρήση για να μετατραπεί σε Μέγαρο Γραφείων. Στα 1.600 τ.μ. δόμησης, θα στεγάζονταν στο εξής χώροι γραφείων στους τρεις ορόφους και επιχειρήσεις λιανικής στα δύο καταστήματα του ισογείου.
Ωστόσο, για να βγει η οικοδομική άδεια θα έπρεπε πρώτα να τηρηθεί το αυστηρό γράμμα του νόμου που αφορά στην προστασία των διατηρητέων κτισμάτων και δη αυτών που φέρουν καλλιτεχνικό διάκοσμο.
Ειδικότερα, το Μέγαρο Λόγγου είναι ένα διατηρητέο εκλεκιστικό κτήριο με πολλά επί μέρους διακοσμητικά βυζαντινίζοντα στοιχεία. Το κτήριο ξεχωρίζει για τον καλλιτεχνικό του διάκοσμο εξωτερικά και εσωτερικά. Εξωτερικά κοσμείται από ανάγλυφα, κίονες και κυμάτια, όλα καλυμένα με κονίαμα, όπως άλλωστε με σταμπωτό κονίαμα καλύπτεται εξωτερικά και η τοιχοποιΐα έτσι που να δημιουργείται η εντύπωση ότι το Σπίτι είναι κτισμένο με κόκκινα τούβλα. Στο εσωτερικό του το κτήριο συνδυάζει γύψινους και ζωγραφικούς διάκοσμους στις οροφές και το κλιμακοστάσιο.
Για να ληφθεί η άδεια αλλαγής χρήσης του Μεγάρου, από κατοικία σε χώρους γραφείων, απαιτήθηκε να ληφθούν, αφού εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες, εγκρίσεις από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Έργων, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων, από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Κ.Μ. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των απαιτητικών διαδικασιών, αναμένεται από ημέρα σε ημέρα η έκδοση της άδειας δόμησης από την Διεύθυνση Δόμησης & Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Έχοντας ολοκληρώσει τον μαραθώνιο των παραπάνω διαδικασιών, ο όμιλος Σαββίδη θα δημοπρατήσει το έργο για να αναδειχθεί η κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης.
Εκτιμάται ότι για την αποκατάσταση του Μεγάρου, ο κ. Σαββίδης, που έχει αγοράσει και άλλα διατηρητέα κτήρια, τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να επενδύσει έως και 3 εκατ ευρώ.
Για τις εργασίες της αποκατάστασης θα απαιτηθούν από 12 έως 18 μήνες. Στο κτήριο έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση ανελκυστήρα ενώ πέραν των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, για διευθυντικά στελέχη και υπαλλήλους, στον έναν όροφο θα διαμορφωθεί και μία αίθουσα συνεδριάσεων.
Σε ό,τι αφορά τις μελέτες που εκπονήθηκαν: Η μελέτη στατικής ενίσχυσης έγινε από την Γ.&Γ. Πενέλης Α.Ε. Η αρχιτεκτονική μελέτη από τους μελετητές Γ. Παυλίδη, Π. Σαρβάνη, Β. Μάσεν ΜΕΔΙΜΝΟΣ Κ.Μ.Ε. Η μελέτη συντήρησης καλλιτεχνικού διακόσμου από τον Δ. Καπιλιώνη. Η μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων από τον Δ. Σιδηράκη.
Πηγή:voria.gr