Στην 99η θέση διεθνώς κατρακύλησε κυριολεκτικώς η Ελλάδα όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα έπεσε 15 θέσεις από την προηγούμενη αξιολόγηση και βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Βουλγαρία η οποία βρίσκεται μία θέση κάτω από την Ελλάδα.
Η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα από χώρες όπως το Κιργιστάν, η Ζάμπια, η Νικαράγουα και η Σιέρα Λεόνε, ενώ βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κίνα και την Ινδία.
Πρώτες στη λίστα της ελευθερίας του Τύπου είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 46η θέση. Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους συλληφθέντες δημοσιογράφους στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση.
Πώς προκύπτουν τα συμπεράσματα
Η μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας βασίστηκε σε μια σειρά παραμέτρων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν σε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο εκλήθησαν να απαντήσουν δημοσιογράφοι, νομικοί, καθηγητές καθώς και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρες.
Οι ερωτήσεις εστίαζαν στον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν τραυματιστεί, συλληφθεί ή σκοτωθεί από κρατικές υπηρεσίες, το βαθμό λογοκρισίας που επέβαλαν κρατικές αρχές, καθώς και στο βαθμό που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ή τα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία εργάζονται αυτολογοκρίνονταν για να μην δυσαρεστήσουν τις κρατικές αρχές.
Η κατάταξη έλαβε υπόψη και το εργασιακό περιβάλλον των δημοσιογράφων και τη λογοκρισία που επιβάλουν οι εκδότες, το νομικό πλαίσιο κάθε χώρες και την ελευθερία του δημοσιογράφου να γράφει χωρίς να απειλείται εξοντωτικές νομικές κυρώσεις καθώς και την ποιότητα της δημοσιογραφίας και κατά πόσον τα ρεπορτάζ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αποτελούν προϊόν φαντασίας του δημοσιογράφου.
Κόλαφος η έκθεση για την Ελλάδα
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για την Ελλάδα η έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, από την αρχή της κρίσης τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό και όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι πλέον άνεργοι. «Οι λίγοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες που ελέγχουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν στραφεί σε πιο κερδοφόρους τομείς…. Η κρίση στα ελληνικά media είναι και η απόληξη μια μακράς πελατειακής σχέσης τους με τις κρατικές αρχές». Η έκθεση κάνει λόγο και για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής η οποία έχει απειλήσει ευθέως δημοσιογράφους, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμα και επιθέσεις κατά εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης.
«Η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου έχει πέσει 50 θέσεις ως προς την ελευθερία του Τύπου μέσα σε μόλις 5 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Πηγή : protothema.gr