Υπάρχουν ελάχιστοι που πιθανότατα να γνωρίζουν πως ο Απόστολος Νικολαΐδης πριν… ιδρύσει τον Παναθηναϊκό, υπήρξε παίκτης του Άρη. Αλήθεια ποιες είναι οι σχέσεις των «κίτρινων» με την ΕΠΟ και γιατί η ομοσπονδία θα πρέπει να τους ευγνωμονεί. Μήπως γνωρίζετε ποια ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε την Λίβερπουλ; Άγνωστες ιστορίες που προκαλούν… δέος, αλλά είναι καταγεγραμμένες στο μεγαλείο αυτού του συλλόγου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
Η πρώην έδρα του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο, το περιβόητο γήπεδο της Λεωφόρου, ονομάζεται «Απόστολος Νικολαΐδης» προς τιμή του εκ των ιδρυτών της ομάδας. Πόσοι από εσάς όμως γνωρίζεται όμως ότι ο εν λόγω, υπήρξε αθλητής του Άρη;
Ο Απόστολος Νικολαΐδης την περίοδο 1920-1924 βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, πιθανότατα για να εκπληρώσει την στρατιωτική θητεία του. Ψάχνοντας χώρο για να γυμνάζεται (είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920), αρχικά συνεργάστηκε με την ΧΑΝΘ. Μάλιστα η Αδελφότητα του έδωσε την διεύθυνση του τμήματος Φυσικής Αγωγής, ενώ με δική του πρωτοβουλία η ΧΑΝΘ διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης.
Για άγνωστους λόγους ο Απόστολος Νικολαΐδης αποφάσισε να γίνει αθλητής του Άρη. Έπαιξε σε μερικούς αγώνες με την ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά η «καψούρα» του ήταν τα αθλήματα στίβου. Με τον Άρη συμμετείχε στους πρώτους Πανθρακικούς Αγώνες, τον Ιούνιο του 1923 στην Κομοτηνή. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως συμμετείχε στα αγωνίσματα του άλματος εις ύψος, του άλματος επί κοντώ, της σφαιροβολίας, της δισκοβολίας και του ακοντισμού. Ακόμη, ο Απόστολος Νικολαΐδης ασχολήθηκε και με τα διοικητικά του Άρη, μέχρι το 1924, όταν και επέστρεψε στην Αθήνα.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΞΙΦΟΛΟΓΧΕΣ
Σε έναν αγώνα Άρη-ΑΕΚ Θεσσαλονίκης το 1925, ο Αλέξανδρος Ζηνιζόπουλος (παίκτης του Άρη) έγινε πρωταγωνιστής ενός πρωτοφανούς επεισοδίου, όταν ένας στρατιώτης, που παρακολουθούσε τον αγώνα, μετά το τέλος του αγώνα του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με την ξιφολόγχη του.
ΑΡΗΣ-ΕΠΟ, ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ…
Μπορεί τα τελευταία… πολλά χρόνια οι σχέσεις των διοικήσεων του Άρη με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να μην είναι ιδιαίτερα καλές, αλλά σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, αν δεν υπήρχε ο Άρης (και ο Ηρακλής) το πιο πιθανό είναι να είχε διαλυθεί η ΕΠΟ. Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1926, αλλά σύντομα βρήκε ως αντιμέτωπους τους τρεις μεγάλους της Αθήνας, οι οποίοι μάλιστα εκείνη την περίοδο είχαν δημιουργήσει το περιβόητο ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου).
Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήθελαν να πάρουν με τον μέρος τους και τους Άρη και Ηρακλή, ωστόσο οι δύο ομάδες αντιστάθηκαν. Στις 3 Οκτωβρίου 1927 στην Θεσσαλονίκη έγινε η δεύτερη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, ενώ παράλληλα διεξήχθη φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον Ηρακλή, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την ενίσχυση του ταμείου της Ομοσπονδίας. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο, τους επόμενους μήνες έγιναν κι άλλα φιλικά.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΧΟΡΤΟ
Στις 27 Ιουλίου 1929 οι ποδοσφαιριστές του Άρη για πρώτη φορά στην ζωή τους αγωνίστηκαν σε γήπεδο με χόρτο. Ηταν ένα φιλικό παιχνίδι με την βουλγαρική AC 23, που διεξήχθη στο γήπεδο της Λέφσκι στη Σόφια. Ο Άρης σε εκείνο το παιχνίδι ηττήθηκε με 3-2. Η επιστροφή «συνοδεύτηκε» από ένα ατύχημα. Ενώ τα αυτοκίνητα βρισκόταν ακόμη επί βουλγαρικού εδάφους, ένα από αυτά ανατράπηκε με αποτέλεσμα να χτυπήσουν κάποιοι ποδοσφαιριστές. Ευτυχώς οι τραυματισμοί ήταν επιπόλαιοι και μόνο ο Νίκος Αγγελάκης παρέμεινε κλινήρης για τρεις ημέρες, με μώλωπες.
Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Μετά από σχετική πρόσκληση της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατασαράι, η ομάδα του Άρη ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 1930. Το ταξίδι έγινε λίγες ημέρες πριν υπογραφεί η συνθήκη φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι (Ελληνες, Τούρκοι επίσημοι, εκπρόσωποι των τουρκικών ομάδων, αλλά και απλοί φίλαθλοι) υποδέχθηκαν την αποστολή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πόλης. Την επόμενη ημέρα στο γήπεδο του Ταξίμ έγινε το πρώτο παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε, παρουσία 10.000 οπαδών. Τελικό σκορ 2-2 χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Δύο μέρες αργότερα ο Άρης ηττήθηκε με 5-1 από την Γαλατασαράι. Πάλι, όλα κύλησαν ομαλά.
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟ 1940
Την περίοδο 1939-40 ο Άρης αντιμετώπισε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας τον Παναθηναϊκό, στην έδρα των «πράσινων». Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σωτήρης Ασπρογέρακας, πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού! Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε τελικά με 3-1, αλλά ο αγώνας στιγματίστηκε από την υπόδειξη ενός ανύπαρκτου πέναλτι μόλις στο 8’ υπέρ του Παναθηναϊκού. Πώς έγινε αυτό άραγε;
Ο ΑΡΗΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την γερμανική κατοχή, στην πόλη αρχίζει και πάλι η αγωνιστική δραστηριότητα. Τον Μάιο του 1945 διεξάγεται το τουρνουά του Πάσχα με τη συμμετοχή πέντε αγγλικών (Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσετσερ Σίτι, Τσέστερ και τριών ελληνικών ομάδων (Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής).
Στις 13 Μαΐου στον ημιτελικό ο Άρης αντιμετωπίζει την Λίβερπουλ την οποία κερδίζει με 5-4. Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 3-2 στο πρώτο ημίχρονο με γκολ των Βασιλειάδη, Κλ. Βικελίδη και Κολωνιάρη. Στο δεύτερο όμως, ο Άρης αναγκάστηκε να αγωνιστεί με εννιά παίκτες λόγω του τραυματισμού του Κολωνιάρη και της αποβολής του Καφταντζή. Η Λίβερπουλ το εκμεταλλεύτηκε πετυχαίνοντας αλλά δύο γκολ, όμως οι κίτρινοι κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 5-4 και προκρίθηκαν στον τελικό όπου αντιμετώπισαν την Μάντσεστερ Σίτι. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Ηρακλή με τον Άρη να συντρίβει τους Άγγλους. Το τελικό σκορ ήταν 6-1. Τα γκολ της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Βασιλειάδης (2), Βικελίδης (2), Φυσικόπουλος και ένα αυτογκόλ.
Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΟΚ
Την περίοδο 1968-69 ο Άρης με προπονητή τον Πορτογάλο, Σεβεριάνο Κορέιρα τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα και κατάφερε για πρώτη φορά να «σπάσει» την τριάδα του ΠΟΚ από το 1959 που συστάθηκε η Α’ Εθνική Κατηγορία.
* Στην φωτογραφία η ομάδα του Άρη που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1928