Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
Μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον ομόλογό του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Θα ακολουθήσει η τηλεφωνική ενημέρωση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού.
Συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο εντός της ημέρας έχει ζητήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
O Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναμένεται να προχωρήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 19.30 ώρα Ελλάδας ενώ την ίδια ώρα τοποθετούνται και οι ανακοινώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Αν όλα πάνε καλά, η συμφωνία για την ονομασία και το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να υπογραφεί από τις δύο χώρες το Σάββατο στις Πρέσπες.
Νωρίτερα, πάντως, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ έβαλε τρικλοποδιά στη διαδικασία, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να δεχτεί λύση που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
Ο Ιβανόφ πιστεύει πως το να λυθεί το θέμα της ονομασίας μέσω τηλεφώνου και με μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο κρατών δεν είναι σοβαρό αλλά ανεύθυνο. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας περιλαμβάνει μια ή και περισσότερες παράλληλες συμφωνίες με βάση το Σύνταγμα της χώρας του.
Όνομα και erga omnes
Το «Severna Makedonija» έχει κλειδώσει και δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ σχετικά με τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που «κερδίζει» η πλευρά της ΠΓΔΜ μέσα στη συμφωνία, με ειδικές προσημειώσεις θα διευκρινίζεται πως αυτή «η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».
Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν νωρίτερα στο Newpost.gr πως το τελευταίο εμπόδιο, το οποίο είναι η διάσταση, η εφαρμογή και η νομική αποτύπωση του erga omnes, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών με το ραντεβού να ανανεώνεται για σήμερα. Αυτό το «αγκάθι», άλλωστε φέρεται να πήγε πίσω και το τηλεφώνημα, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προσπαθεί να βρει συμμάχους και στη χώρα του.
Άλλες πηγές επεσήμαναν πως η σκοπιανή πλευρά επεδίωκε να έχει ένα εύρος χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας κοντά στη διετία, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την διαπραγματευτική ομάδα και τον πρωθυπουργό.
«Όχι» από Καμμένο
«Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία» επανέλαβε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
Απείλησε μάλιστα τους βουλευτές του με διαγραφές αν διαφοροποιηθούν.
Αισιοδοξία Ζάεφ
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωνε αισιόδοξος για τελική συμφωνία με την Αθήνα εντός της ημέρας. «Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Πηγή: newpost