ΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΜΑΣΙΜΟ ΚΑΡΕΡΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ
Ήταν το δεξί χέρι του Αντόνιο Κόντε. Τα μάτια πίσω από την πλάτη του. Τα δεύτερο ζευγάρι αυτιά του. Στην Γιουβέντους, στην Εθνική Ιταλίας, παντού. Μόνο που ξαφνικά το ζευγάρι αναγκάστηκε να χωρίσει βίαια. Ο Ιταλός τεχνικός δεν κατάφερε να περάσει το βοηθό του στην Τσέλσι, του είπαν πως οι θέσεις ήταν ρεζερβέ. Ο Μάσιμο Καρέρα έμεινε ξαφνικά επί ξύλου κρεμάμενος, μόνο που ο Δον Αντόνιο αισθάνθηκε υπεύθυνος και ένιωσε την ανάγκη να του βρει δουλειά.
Είπε δυο καλές κουβέντες στον Ιταλό γυμναστή τερματοφυλάκων της Σπαρτάκ Μόσχας, Τζιανλούκα Ρόμνι, ο οποίος με τη σειρά του προώθησε το βιογραφικό του στον ζάπλουτο ιδιοκτήτη της Λεονίντ Φεντούν. Κάπως έτσι, εν μία νυκτί το καλοκαίρι του 2016, ο Μάσιμο Καρέρα με την μακρά θητεία ως παίκτης στην Γιουβέντους βρέθηκε στο πλευρό του άπειρου Ντμίτρι Αλένιτσεφ στον πάγκο των Μοσχοβιτών. Μόνο που ούτε αυτό το ζευγάρι έμελλε να αντέξει πολύ μαζί.
Η ΑΕΚ Λάρνακας πέταξε με ασύλληπτο τρόπο την Σπαρτάκ Μόσχας εκτός από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και ο Αλένιτσεφ υπέβαλλε την παραίτηση του. «Μάσιμο, αναλαμβάνεις προσωρινά για δύο παιχνίδια μέχρι να βρούμε αντικαταστάτη», ήταν η ρητή εντολή. Μόνο που ο βασικός στόχος Κουρμπάν Μπερντίγεφ το έπαιζε βαρύ πεπόνι. Οι λύσεις από το εξωτερικό δίσταζαν να αναλάβουν. Ο τεχνικός διευθυντής Γιουκχάν Γεράσκιν άρχισε να κάνει ένα πρόχειρο μυστικό γκάλοπ στους παίκτες. Τι είδους κόουτς ήταν ο Μάσιμο Καρέρα; «Είναι πραγματικά πολύ καλός», απεφάνθη ο αρχηγός Ντένις Γκλουσακόφ. «Τόσα χρόνια, που παίζω δεν έχω δει προπονητή να μας ανεβάζει και να μας φτιάχνει όσο αυτός», πρόσθεσε ο Ρόμαν Ζόμπνιν. Κάπως έτσι, στις 17 Αυγούστου του 2016, ο Μάσιμο Καρέρα ανέλαβε μόνιμα μία ηλεκτρική καρέκλα, με μία και μοναδική αποστολή. Να ξυπνήσει έναν κοιμώμενο γίγαντα που είχε να πάρει πρωτάθλημα για 16 χρόνια, μολονότι είχε κατακτήσει 9 από το 1992 ως το 2001!
Η χρονιά ήταν σαν όνειρο. Στα 12 πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος, η Σπαρτάκ πήρε 28 βαθμούς (ποσοστό 77,78%) στο πιο επιτυχημένο ξεκίνημα προπονητή στην ιστορία του συλλόγου. Με 37 βαθμούς στον πρώτο γύρο (μετά από 15 αγωνιστικές) έκανε ρεκόρ όλων των εποχών στην Ρωσία. «Πριν γίνουμε ομάδα, καταφέραμε να γίνουμε οικογένεια. Αυτό είναι το μυστικό μας», επαναλάμβανε επίμονα. Ο τίτλος οριστικοποιήθηκε τέσσερις στροφές πριν το τέλος. Ήρθε με 11 νίκες με το «ιταλικό» 1-0 που μαρτυρούν τι ομάδα έφτιαξε ο Καρέρα (μόλις 27 γκολ παθητικό και 14 νίκες σε 15 παιχνίδια εντός έδρας): «Δεν θα με πειράξει καθόλου, αν του χρόνου κάνουμε 30 νίκες με 1-0», είπε σε όσους σχολίαζαν αρνητικά το στιλ του.
Η σεζόν αυτή έγινε βιβλίο. Ο Μάσιμο Καρέρα είναι ο νέος Τσάρος της Μόσχας. Αντιμετωπίζεται ως ποδοσφαιρική αυθεντία. Τι κι αν πέρυσι η Σπαρτάκ έμεινε στην τρίτη θέση τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στους ομίλους του Champions League (πίσω από Λίβερπουλ, Σεβίλλη); Τι κι αν αποκλείστηκε στους 32 του Europa League από την Αθλέτικ Μπιλμπάο; Ο Ιταλός έχει φτιάξει μία ομάδα με στεγανά, μία οικογένεια, ένα μπλοκ παικτών που δεν αλλάζει με συνεχόμενες προσθοαφαιρέσεις, μία τακτική μηχανή, που θυμίζει ιταλική και όχι ρωσική ομάδα. Ένας πραγματικός σκακιστής θα σταθεί απέναντι στον Ραζβάν Λουτσέσκου για δύο παρτίδες γεμάτες προπονητική ευφυΐα.
Όχι άλλες μεταγραφές!
Μπορεί να αγοράσει όποιον παίκτη θέλει. Ο πρόεδρος της Λεονίντ Φεντούν είναι πλούσιος, ζάπλουτος, η περιουσία του ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, από την ημέρα που ανέλαβε ο Καρέρα οι αλόγιστες σπατάλες και τα πολλά πάρε – δώσε κόπηκαν μαχαίρι! Στα δύο χρόνια που κάθεται στον πάγκο της Σπαρτάκ όλοι κι όλοι αποκτήθηκαν (με κανονική μεταγραφή) 5 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων μόνο ένας λογίζεται ως βασικός, ο 24χρονος μυώδης στόπερ Σαμουέλ Ζιγκό, ο οποίος ήρθε αντί 8 εκατομμυρίων ευρώ από την Γάνδη. Κι αυτό γιατί δουλειά του Καρέρα είναι να βελτιώνει αυτούς που έχει. Να τους κάνει όσο το δυνατόν πιο συμπαγές σύνολο.
Παρότι το καλοκαίρι έληξε ο δανεισμός των πολύ σημαντικών πέρυσι Νίκολα Μαξίμοβιτς (στόπερ, Νάπολι) και Μάριο Πάσαλιτς (αμυντικός μέσος, Τσέλσι) και αποχώρησε ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός Σερντάρ Τάσκι, η Σπαρτάκ πλην του Ζιγκό (και του αναπληρωματικού μέσου Τασάεφ) δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ στις μεταγραφές. Εξάλλου, η μεγαλύτερη της μεταγραφή είναι η παραμονή (προς το παρόν) του Κουίνσι Πρόουμς του πολυτιμότερου παίκτη του ρωσικού πρωταθλήματος την τελευταία διετία.
Η σοβαρότητα του κλαμπ που ξεπερνά τα συνηθισμένα ρωσικά επίπεδα φάνηκε κι από την στοχευμένη προετοιμασία. Όλα της τα φιλικά ήταν απέναντι σε ομάδες που έπαιζαν πίσω από την μπάλα, ώστε η Σπαρτάκ Μόσχας να συνηθίσει στον κυριαρχικό ρόλο του δημιουργού απέναντι σε κλειστές άμυνες. Οι Ρώσοι έκαναν 7 νίκες (2-0 τη Σόχι, 2-0 τη Ροτόρ, 2-0 την Αβάνγκαρντ, 1-0 τη Σλοβάτσκο, 3-0 την Πρόλετερ, 3-1 την Ρούνταρ, 4-1 την Τράμπζονσπορ) σε 9 φιλικά, ηττήθηκαν μόνο από την Ριέκα (3-1) και παρότι προετοιμάστηκαν χωρίς τους ουκ ολίγους Ρώσους διεθνείς (Κουτέποφ, Σαμέντοφ, Ζόμπνιν) έδειξαν σοβαροί και έτοιμοι. Το 1-0 στην πρεμιέρα του ρωσικού πρωταθλήματος απέναντι στην Όρενμπουργκ ήταν μία κλασική Σπαρτάκ. Ένα γκολ από νωρίς με στημένο και μετά απόλυτος έλεγχος του ρυθμού, της κατοχής, χωρίς τρέλες και με μπόλικη σοβαρότητα. Η Σπαρτάκ θα έρθει στην Τούμπα αμέσως μετά το τεράστιο ντέρμπι με την Λοκομοτίβ το Σάββατο (4/8) και ενδιάμεσα στις δύο αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ φιλοξενεί την Ανζί. Φορτωμένο πρόγραμμα που εγγυάται σημαντική καταπόνηση.
Κουίνσι, ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος!
Ο Καρέρα -όπως και ο Λουτσέσκου- αγαπάει τα «μεγάλα παιδιά». Αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά. Αυτά που υπακούουν στον τακτικό τους ρόλο και κάνουν αυτό που πρέπει μέσα στο γήπεδο. Η Σπαρτάκ Μόσχας είναι η ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στο ρωσικό πρωτάθλημα κι αυτό είναι συνειδητή επιλογή. Η εμπειρία προτιμάται από τα νιάτα.
Οι δύο μπακ (Εστσένκο και Κομπάροφ) είναι 34 και 31 αντίστοιχα, στα 31 είναι και ο Ιταλός στόπερ Μποκέτι. Οι μηχανές στο κέντρο (Σαμέντοφ και Γκλουσακόφ) είναι επίσης 34 και 31, ενώ τριαντάρησε και ο βασικός φορ Λουίζ Αντριάνο, τον οποίο ο Λούμπος Μίχελ ξέρει καλά από την θητεία του στην Σαχτάρ Ντόνετσκ.
Ο Ιταλός τεχνικός επιλέγει διάφορες παραλλαγές του 4-3-3, όμως όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα χαφ, που είναι όλη η δύναμη της Σπαρτάκ. Το τρεχαντήρι Φερνάντο (επίσης με θητεία στην Σαχτάρ) παίρνει την πρώτη μπάλα και κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά, ενώ οι τρεις Ρώσοι πολύ ποιοτικοί διεθνείς (Ζόμπνιν, Σαμέντοφ, Γκλουσακόφ) καταπίνουν κι αυτοί αμέτρητα χιλιόμετρα.
Σε φάση ανάπτυξης οι μπακ γίνονται χαφ, όμως το αλατοπίπερο, αυτός που κάνει την διαφορά είναι ο Κουίνσι Πρόουμς. Ο 26χρονος all around εξτρέμ ξεκινάει από αριστερά, αλλά κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Πέρυσι είχε 21 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και συνολικά μετράει 64 γκολ σε 127 συμμετοχές με τους Μοσχοβίτες, που τον κρατάνε με νύχια και με δόντια μακριά από τις σειρήνες της Premier League.
Στην θέση του σέντερ-φορ εναλλάσσονται δύο τανκ, με τους Ζε Λουίς και Λουίζ Αντριάνο να είναι πραγματικοί φορ κορυφής, ενώ πολύτιμες λύσεις από τον πάγκο προσφέρουν οι μεσοεπιθετικοί Μελγκαρέχο, Ποπόφ, Ανί.
Αχίλλειος πτέρνα η θέση του τερματοφύλακα, όπου ο 34χρονος Ρεμπρόφ δεν εμπνέει σιγουριά, ο βασικός πέρσι Σελίχοφ είναι τραυματίας, κάτι που έχει δώσει γάντια βασικού στον άπειρο 20χρονο Μαξιμένκο.
Μία ομάδα με φοβερά τρεξίματα, πολύ καλά αμυντικά και επιθετικά στημένα, ένα σκληρό γκρουπ που πάει όλα τα ματς στο 1-0 και ξέρει πολύ καλά να διαχειρίζεται κλειστά παιχνίδια.
Οι orthodox brothers και οι καλοκαιρινοί εφιάλτες
Κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ βλέπει απέναντι του ερυθρόλευκα, το μάτι του γυαλίζει σαν κι αυτό του ταύρου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πιθανώς να υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι οπαδοί της Σπαρτάκ Μόσχας (κυρίως o σύνδεσμος των σκληροπυρηνικών με την ονομασία Fratria) έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα και του Ολυμπιακού, έχοντας ως κοινό τόπο τα χρώματα, αλλά και την ορθόδοξη θρησκεία (αυτοαποκαλούνται orthodox brothers).
Μάλιστα, σε πολλά ευρωπαϊκά παιχνίδια υπάρχουν μεταφορές οπαδών, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας ήταν ο τιμώμενος και εκλεκτός καλεσμένος στα εγκαίνια του νέου υπερπολυτελούς γηπέδου της Σπαρτάκ Μόσχας (Otkritie Arena), που έκοψε την κορδέλα στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014 και αποτελεί τρομερά καυτή έδρα.
Ωστόσο, η Σπαρτάκ Μόσχας παρότι έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα Ρωσίας (22) και συνολικά 120 παιχνίδια στο Champions League, τα βρίσκει μπαστούνια στα καλοκαιρινά προκριματικά! Κι αυτό γιατί έχει αποκλειστεί στις 3 από τις τελευταίες 4 απόπειρες από πολύ πιο ανίσχυρους αντιπάλους, όπως η ΑΕΚ Λάρνακας (2016), Σεν Γκάλεν (2013) και Λέγκια (2011), ενώ πέρυσι μπήκε απευθείας στους ομίλους του Champions League, ως πρωταθλήτρια Ρωσίας.
Όπως και να το κάνουμε το καλοκαίρι φέρνει μια… αλλεργία στους Ρώσους, που μετά από μία αισθητή απουσία από την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία (εξ’ ου και το χαμηλότερο ranking από τον ΠΑΟΚ) θέλουν να επιστρέψουν δριμύτεροι.
ΠΗΓΗ : FORZA