Η ριζική διαφωνία του Σκότσικ με τη διοίκηση το καλοκαίρι του 1985
Πώς θα σας φαίνονταν αν ο Λουτσέσκου έλεγε στην πρώτη συγκέντρωση της σεζόν ότι «άλλους παίκτες ήθελα» κι ότι «η διοίκηση μου έφερε παίκτες που δεν γνωρίζω»;
Ασφαλώς, θα προκαλούνταν τεράστιο ζήτημα και θα υπήρχε θέμα ως προς τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Κι όμως, οι παραπάνω δηλώσεις εκστομίστηκαν από προπονητή του ΠΑΟΚ στο παρελθόν. Πότε συνέβη αυτό ακριβώς; Το καλοκαίρι του 1985, όταν ο ΠΑΟΚ άρχιζε –θεωρητικά- την προσπάθεια να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Αντ’ αυτού, κινδύνεψε στη διάρκεια της σεζόν ακόμη και με υποβιβασμό, τερματίζοντας στην 10η θέση με 27 βαθμούς, μόλις τρεις περισσότερους από τον 15ο Πανσερραϊκό που οδηγήθηκε στη Β΄ κατηγορία.
Τι ακριβώς είχε δηλώσει ο Βάλτερ Σκότσικ στο πρώτο ραντεβού (22 Ιουλίου) για τη σεζόν 1985-86; «Αγοράστηκαν παίκτες, που δεν ήξερα καν! Εγώ ήθελα τον Πλίτση, τον Θ. Παπαδόπουλο, τον Παπαϊωάννου και… λίγο τον Βλάχο» ήταν οι «βόμβες», που έριξε ο Αυστριακός προπονητής (οι τρεις παίκτες που ήθελε ανήκαν σε Λάρισα, ΑΕΚ και Ηρακλή αντίστοιχα). Αλλά δεν είχε σταματήσει εκεί: «Είχα ζητήσει από τη διοίκηση ένα συγκεκριμένο ρόστερ αποτελούμενο από 22 παίκτες. Κι έρχομαι στο πρώτο ραντεβού για τη νέα χρονιά και βλέπω 30 ποδοσφαιριστές! Δεν μπορεί να γίνει σωστή δουλειά έτσι. Έχω εννέα χαφ στην ομάδα. Πότε θα παίξουν όλοι αυτοί; Τι να τους κάνω; Είμαι υποχρεωμένος να κόψω παίκτες από την αποστολή, που θα ταξιδέψει στην Αυστρία για το βασικό στάδιο προετοιμασίας». Ο Σκότσικ δεν ήταν από αυτούς, που μασούσε τα λόγια του. Είχε, άλλωστε, καταστήσει σαφές από νωρίς στη διοίκηση του Πέτρου Καλαφάτη ότι δεν επιθυμούσε να υπάρχει πλεονασμός στο έμψυχο υλικό. Αλλά τα όσα έλεγε και ζητούσε, έπεφταν στο κενό…
Ποιοι ήταν οι παίκτες, τους οποίους ο Σκότσικ αποφάσισε να αποκλείσει από την προετοιμασία στην Αυστρία; Οι Δαμανάκης (μεταπήδησε στον Μακεδονικό), Παντέλης (παρέμεινε στο ρόστερ μέχρι το τέλος της σεζόν), Σπανοσωτηρόπουλος και Λιάκος. Ενδεικτικό του τεράστιου χάσματος απόψεων και φιλοσοφίας μεταξύ της διοίκησης και της τεχνικής ηγεσίας ήταν το γεγονός ότι η ΠΑΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε τη θέληση της να μεταπειστεί ο προπονητής ως προς τους «κομμένους» ποδοσφαιριστές. Τελικά, ο Λιάκος εξαιρέθηκε και ενσωματώθηκε στην αποστολή για την Αυστρία.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, απών από την πρώτη προπόνηση ήταν ο Γιώργος Κωστίκος (είχε συμπληρώσει 8ετία και είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο). Ο παίκτης βρίσκονταν ακόμη σε διακοπές στην Ισπανία και δεν είχε προλάβει να βγάλει έγκαιρα εισιτήριο επιστροφής στη Θεσσαλονίκη…
ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
Παράλληλα με τα μεταγραφικά, ένα ακόμη βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη διοίκηση της ΠΑΕ το καλοκαίρι του 1985ήταν η δικαστική της διαμάχη με τον Χρήστο Δημόπουλο. Ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ο Δημόπουλος είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων: «Ο ΠΑΟΚ δεν μου έδινε περισσότερα από 13 εκ. δραχμές για να παραμείνω στην ομάδα, ενώ ο Τύπος έγραφε ότι η προσφορά ανέρχονταν στα 16 εκ. δραχμές. Ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί στη Θεσσαλονίκη, δεχόμουν απειλές, η ζωή μου είχε καταντήσει ένα μαρτύριο. Αναγκαζόμουν να κοιμάμαι τα βράδια στο σπίτι της πεθεράς μου στη Ν. Μηχανιώνα». Είχε παραδεχθεί, πάντως, τις συζητήσεις τους τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με τον Παναθηναϊκό, κι ενώ ακόμη «έτρεχαν» οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις με τον ΠΑΟΚ.
Η προσπάθεια του Δικεφάλου να ακυρώσει τη μεταγραφή του παίκτη στον Παναθηναϊκό είχε πέσει στο κενό. «Από τον ΠΑΟΚ με έδιωξε ο Κασιμάτης. Mε ανάγκασαν να φύγω. Δεν κρατάω όμως κακία σε κανέναν. Κλείνω στην καρδιά μου τις στιγμές που έζησα με τον υπέροχο κόσμο του ΠΑΟΚ» είχε δηλώσει ο Δημόπουλος αμέσως μετά τη δικαστική του νίκη.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑ ΧΑΦ
Ήθελε Βλάχο, πήρε τον Πήττα
Το ζήτημα απόκτησης ενός κεντρικού χαφ είχε αναχθεί σε προτεραιότητα. Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν η περίπτωση του Δημήτρη Πίττα απασχολούσε έντονα τον ΠΑΟΚ, αν και ο μεγάλος στόχος ήταν ο Βαγγέλης Βλάχος.
Η ΑΕΚ αξίωνε το ποσό των 27 εκ. δραχμών για την παραχώρηση του, ωστόσο ο παίκτης είχε προσφύγει στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών, ζητώντας την ελευθερία του. Ο Βλάχος συζητούσε με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, ωστόσο, όταν έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ, έσπευσε να υπογράψει στον Παναθηναϊκό. «Οι γονείς μου ήθελαν να παραμείνω κοντά τους στην Αθήνα» είχε δικαιολογηθεί για την τελική του απόφαση. Ο ΠΑΟΚ είχε ψάξει και την περίπτωση του Νίκου Νόμπλια, αλλά οι παράγοντες του ΟΦΗ είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι ο παίκτης δεν ήταν στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών.
Τελικά, στις 3 Ιουλίου 1985 ανακοινώθηκε η απόκτηση του Πήττα από τον Εθνικό (του Νίκου Μουρκάκου) αντί 15 εκ. δραχμών (σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Εθνικός είχε πρόταση για τον παίκτη ύψους 14,5 εκ. δρχ. από τη Λόκερεν). Με πρότερη θητεία στην Κόρινθο, ο 27χρονος χαφ παρέμεινε στον ΠΑΟΚ μόλις για ενάμισι χρόνο, συνεχίζοντας αργότερα την καριέρα του στην ΑΕΚ.
Στα «ψιλά» των εφημερίδων είχε περάσει η απόκτηση του Αστέριου Ρουσομάνη από τα εκπαιδευτήρια Γκροζούδη (μετά τον ΠΑΟΚ έπαιξε και στον Αθηναϊκό), όπως και η προώθηση του Κώστα Λαγωνίδη από τους ερασιτέχνες στους ημιεπαγγελματίες. Μεταγραφικός στόχος ήταν κι ο Κώστας Ηλιάδης, που όμως παρέμεινε στον Ηρακλή.
Εκείνο το καλοκαίρι, επίσης, ολοκληρώνονταν η 14ετής θητεία στο Δικέφαλο του Κώστα Ιωσηφίδη, ο οποίος είχε συμφωνήσει να παραμείνει για άλλους έξι μήνες με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου (νέα συμβόλαια είχαν υπογράψει και οι Κούδας και Φούρτουλα, που είχαν αποχωρήσει από την ενεργό δράση ένα χρόνο νωρίτερα).
Σίριαλ με Γκιτσιούδη
Μετά από τις δηλώσεις του Σκότσικ για το υπεράριθμο ρόστερ, ναυάγησε τελευταία στιγμή η απόκτηση από την Παναχαϊκή του Βασίλη Χαρδαλιά, που κι αυτός αποτελούσε μεταγραφικό στόχο.
Ο Άρης Λουκόπουλος, πρόεδρος της αχαϊκής ομάδας, αξίωνε το ποσό των 12 εκ. δραχμών για την παραχώρηση του επιθετικού ποδοσφαιριστή (τον διεκδικούσε κι ο Άρης), που ένα χρόνο αργότερα μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό. Ο Δικέφαλος επιδίωκε την ενίσχυση στην επιθετική γραμμή, αφού είχε χάσει τον Χρήστο Δημόπουλο. Είχε προηγηθεί-σχεδόν με την ολοκλήρωση της προηγούμενης περιόδου- η επιστροφή από τον Ολυμπιακό του Κώστα Ορφανού. Ο τελευταίος προσέφερε μόλις ένα γκολ –στο εντός έδρας ματς με τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά -και το Δεκέμβριο του 1986 μεταπήδησε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπου και ολοκλήρωσε τη σημαντική του καριέρα.
ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Την ίδια μέρα ( 26 Ιουνίου 1985) με τον Ορφανό, υπέγραψε στον ΠΑΟΚ κι ο Γιάννης Γκιτσιούδης. Ο τελευταίος είχε κλείσει 5ετία στον Ηρακλή, δεν δέχτηκε την προσφορά των «κυανόλευκων» ύψους επτά εκ. δραχμών και βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, είχε βρεθεί με τον Σταύρο Νταϊφά στον Πειραιά και είχε συμφωνήσει μαζί του προφορικά. Όταν όμως επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, τον περίμενε o Στέλιος Κόπτης (ήταν μέλος της επιτροπής μεταγραφών, μαζί με τους Καλαφάτη, Εγγλέζο και Ζωγράφο), τον ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, που κατάφερε τελικά να τον ντύσει στα ασπρόμαυρα. Ο Γκιτσιούδης παρέμεινε στο Δικέφαλο για εφτά σεζόν, όντας βασικός για τις τέσσερις από αυτές.
ΜΕΡΙΚΟ ΛΙΦΤΙΝΓΚ
Αλλαγές στο γήπεδο της Τούμπας
Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 1985-86 είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σκεπάστρου στις θύρες 1, 2 και 3 της Τούμπας. Οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας στη θύρα 1 κυμαίνονταν από 10 μέχρι 15 χιλιάδες δραχμές, ενώ στις θύρες 2 και 3 στοίχιζαν 7500 χιλ. δραχμές. Εκείνη την εποχή είχαν τοποθετηθεί και τα πρώτα καθίσματα, συνολικά 1650, όλα στη θύρα 1 του γηπέδου. Επιπλέον, είχε αντικατασταθεί κι ο χορτοτάπητας. Και η καθυστέρηση στις εργασίες, είχε ως αποτέλεσμα το ματς της πρεμιέρας με τον Πανιώνιο (1-2) να διεξαχθεί στο Καυτανζόγλειο.
ΠΗΓΗ : FORZA