Το θέμα αποκάλυψε η έγκυρη ναυτιλιακή εφημερίδα «TradeWinds” , η οποία στην χθεσινή της έκδοση αναφέρεται, με εκτενές άρθρο-ανταπόκριση από τη Σιγκαπούρη, στην κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου
Πρόκειται «MILTIADΙS JUNIOR”, 321.000 τόνων, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά από απόφαση νοτιοκορεατικού δικαστηρίου για ασφαλιστικά μέτρα λόγω οφειλών του Έλληνα εφοπλιστή, ύψους πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε νοτιοκορεατική ναυτιλιακή εταιρεία.
Σύμφωνα με το zougla.gr που παρουσιάζει το θέμα αναλυτικά, η ιστορία, πέρα από τις νομικές διαστάσεις, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 2016 ο Βαγγέλης Μαρινάκης ναύλωσε 4 μεγάλα δεξαμενόπλοια (άνω των 300.000 τόνων) με χρονοναύλωση από μια νοτιοκορεατική ναυτιλιακή εταιρεία για 2 χρόνια και με ημερήσιο μίσθωμα 31.000 δολαρίων. Προφανώς, ο ‘Ελληνας εφοπλιστής το 2016 είχε θεωρήσει πως η αγορά των ναύλων θα σημείωνε αύξηση, οπότε θα μπορούσε να καρπωθεί τη διαφορά από την αύξηση αυτή, ύψους αρκετών χιλιάδων δολαρίων την ημέρα και αυτό για μία διετία. Όμως και παρά τις προβλέψεις του εφοπλιστή, η διεθνής ναυτιλιακή αγορά κατακρημνίστηκε, με αποτέλεσμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να σπεύσει να επιστρέψει τα 4 δεξαμενόπλοια στη νοτιοκορεατική ναυτιλιακή εταιρεία. Όμως η επιστροφή συνέβη πολύ νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στο συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη (CSM) και της νοτιοκορεατικής εταιρείας SKSE. Οι Νοτιοκορεάτες λογικά είχαν νόμιμες απαιτήσεις, σύμφωνα με το συμβόλαιο, ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επειδή ο εφοπλιστής φαίνεται ότι δεν κατέβαλε τις απαιτήσεις αυτές, η νοτιοκορεατική εταιρεία προσέφυγε στο δικαστήριο που εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα και όταν ένα πλοίο συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη προσέγγισε νοτιοκορεατικό λιμάνι, κατασχέθηκε ως εγγύηση επί των οφειλομένων. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα αρχίζει η δικαστική διαμάχη μεταξύ Βαγγέλη Μαρινάκη και Νοτιοκορεατών, η οποία και συνεχίζεται. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νοτιοκορεάτες επειδή κατάφεραν να ναυλώσουν αμέσως 3 από τα 4 δεξαμενόπλοια που επέστρεψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μείωσαν τις απαιτήσεις τους από 17 εκατ. δολάρια σε 10 εκατ. δολάρια, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.
πηγή: seleo.gr